Dit zijn de mooiste kleinere stadjes op de Balkan

Mostar © Getty Images

De Balkan kent een turbulente en vaak gewelddadige geschiedenis, maar bezit ook een schat aan charmante stadjes waar de hele historie van het schiereiland samenkomt. Ontdek de mooiste kleinere stadjes met minder dan 100.000 inwoners in dit interessante deel van Europa.

De Balkan (letterlijke betekenis ‘bebost gebergte’) is de naam van het schiereiland in het zuidoosten van Europa waarop landen als Bulgarije, Albanië en de landen die vroeger samen Joegoslavië vormden liggen. Het ging er vaak gewelddadig aan toe. Vooral in de twintigste eeuw werd het schiereiland geteisterd door de ene na de andere oorlog: de Eerste Balkanoorlog in 1912 en 1913, de Tweede Balkanoorlog in 1913, de Eerste Wereldoorlog van 1914 tot 1918, de Tweede Wereldoorlog van 1939 tot 1945 en tenslotte de Joegoslavische oorlogen van 1991 tot 2001.

Ondertussen is de rust teruggekeerd en kan je zien hoe gevarieerd de prachtige natuur er is: hoge bergen met kraakheldere meren, prachtige stranden aan de Adriatische kust en lieflijke wijngaarden. Daartussen ligt een schat aan charmante stadjes en dorpjes met eeuwenoude kastelen, palazzo’s, kerken, kloosters en herenhuizen. Volkeren als de Romeinen, Gothen, Byzantijnen en Ottomanen lieten er hun sporen achter. Van het kleinste stadje ter wereld tot het Jeruzalem van de Balkan: ontdek de mooiste kleine stadjes op de Balkan.

Welke landen horen er precies bij de Balkan?

Het is niet helemaal duidelijk welke landen er precies bij de Balkan horen, maar meestal wordt de noordgrens gelegd bij de Donau en Sava en de zuidgrens bij het zuidelijkste puntje van het Griekse vasteland. Dat betekent dat Albanië, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Macedonië, Montenegro, Servië en Kosovo volledig op de Balkan liggen. Ook een deel van Griekenland, Slovenië en Kroatië (Dalmatië en Istrië) en een piekplein stukje van Turkije worden tot de Balkan gerekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content