Deze Europese landen hebben procentueel de meeste beschermde natuurgebieden

. © Getty Images

Welke Europese landen hebben procentueel het grootste oppervlakte beschermd als natuurgebied? Kleinere landen blijken het goed te doen.

Welke Europese landen hebben procentueel het grootste oppervlakte beschermd als natuurgebied? SaveOnEnergy analyseerde bijna 80.000 beschermde natuurgebieden in Europa en berekende welk percentage van de landen is beschermd als natuur. Daaruit blijkt dat de kleinere Europese landen het beste scoren.

Luxemburg behoort met een oppervlakte van 2.585 vierkante kilometer tot de kleinste Europese landen, maar telt toch 134 beschermde natuurgebieden waaronder het Geopark Müllerthal en Naturparl Our, in totaal goed voor een oppervlakte van 1.963 vierkante kilometer. Dat betekent dat 76 procent van Luxemburg bestaat uit beschermde natuur. Daarmee scoort het kleine land het beste in heel Europa.

Ook Slovenië doet het goed met 1891 beschermde natuurgebieden zoals Triglav National Park, de Julische Alpen en Secovlje zoutpannen met een totale oppervlakte van 14.611 vierkante kilometer. Dat komt neer op 72 procent van de oppervlakte van het land.

Op de derde en vierde plaats staan ook weer kleine landen. Malta telt 250 beschermde natuurgebieden zoals de Ghar Dalam grot, Magluba, Molina en Ras ir-Raheb. Samen bestrijken ze 65 procent van het eilandenstaatje in de Middellandse Zee. Cyprus eindigt op de vierde plaats met 57 natuurgebieden zoals het Troödosgebergte, Akamas National Park en de Avakas kloof. Dat betekent dat 56 procent van het land bestaat uit beschermde natuur. De top vijf is compleet met Liechtenstein dat voor 45 procent uit natuurgebieden bestaat.

De landen die procentueel het slechtst scoren zijn Servië dat slechts zeven procent van het land heeft beschermd als natuurgebied. Ook België met acht procent en Portugal met negen procent doen het niet goed.

Absolute aantallen

Wanneer je naar het aantal beschermde natuurgebieden kijkt, ziet de lijst er natuurlijk helemaal anders uit. Dan voeren de grote Europese landen de lijst aan. Duitsland staat met 17.654 op de eerste plaats. Zweden volgt met 15.254 beschermde natuurgebieden. Op de derde, vierde en vijfde plaats staan respectievelijk Zwitserland met 10.423 natuurgebieden, het Verenigd Koninkrijk met 9.032 en Frankrijk met 3.812.

Helemaal onderaan bungelen Bosnië-Herzegovina met slechts 40, Liechtenstein met 44, Montenegro met 54 en Cyprus met 57.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content