Algemene informatie

Ligging
Duitsland ligt in Europa op het noordelijke halfrond. Het grenst aan Denemarken, Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Liechtenstein, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië en Polen.

Klimaat
Het klimaat in Duitsland is vergelijkbaar met dat in België. Er heerst een gematigd zeeklimaat. Zowel in de zomer als in de winter is er kans op neerslag. Voorts wordt het weer voor een groot deel bepaald door de geografische breedte, door de hoogteligging en door de afstand tot de zee.

Landinwaarts nemen de neerslag en de wind af. Aan de noordzijde van de Alpen kan het in de zomer redelijk warm worden als gevolg van de Föhnwind. De gemiddelde temperatuur in Berlijn in de winter ligt rond de 0°C en in de zomer rond de 19°C en er valt ongeveer 600 mm neerslag.

Oppervlakte
357.021 km². Dat is 11,7 maal zo groot als België.

Hoofdstad
Berlijn

Grootste steden
Berlijn, München, Frankfurt, Hamburg, Stuttgart

Staatsvorm
Federale republiek

Bevolkingsgroepen
Duitsers, Turken, Italianen, Grieken

Talen
Duits, Deens, Sorbisch (West-Slavische taal gesproken in het oosten van Duitsland)

Godsdienst
Protestantisme, rooms-katholicisme, islam

Feestdagen
1 januari: Nieuwjaarsdag
6 januari: Driekoningen (deel van Duitsland)
Goede Vrijdag
Pasen
Tweede Paasdag
Onze-Lieve-Heer Hemelvaart
Pinksteren
Tweede Pinksteren
Tien dagen na Pinksteren: Corpus Christi (deel van Duitsland)
1 mei: dag van de Arbeid
15 augustus: OLV Hemelvaart
3 oktober: Dag van de Duitse Eenheid
31 oktober: Reformationstag (deel van Duitsland)
1 november: Allerheiligen (deel van Duitsland)
24-26 december: Kerst

Weetjes
Het Duitsland zoals wij het nu kennen, bestaat nog niet zo lang. Pas bij de val van de Berlijnse muur in 1989 werden Oost- en West-Duitsland verenigd. Vele brokstukken van die beruchte muur zijn verkocht als souvenir zodat er momenteel niet veel meer overblijft van dit symbool van de Duitse verdeling en de Koude Oorlog.

De Duitse keuken is legendarisch en niet omdat ze zo goed is. Wie op zijn lijn let, kan dit land maar beter vermijden. Een doordeweekse Duitse maaltijd bestaat uit een royale portie vlees en aardappelen, die zonder veel fantasie worden bereid.

De term ‘grundlichkeit’ is onlosmakelijk verbonden met Duitsland. Duitsers zijn immers pas tevreden over een bepaald product als de kwaliteit voor 100 procent in orde is.

De oudere generatie Duitsers heeft het niet zo begrepen op informeel gedrag. Spreek dus niet zomaar iemand aan met ‘du’ want dat is een aanspreekvorm die vooral onder vrienden en familie wordt gebruikt. Speel dus op zeker en gebruik de beleefdheidsvorm ‘sie’ als je oudere Duitsers ontmoet.

De meeste Duitsers zijn zeer plichtsbewust en respecteren de wetten van hun land. De straat oversteken als het verkeerslicht nog op rood staat, wordt dus aan toeristen overgelaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content