Evenementen

In Thailand worden heel wat festivals kleurrijk en uitbundig gevierd. Zo wordt het jaar traditioneel ingezet met de aftelling naar het nieuwe jaar op 31 december.

In februari staan de feestelijkheden in Bangkok alweer in het teken van het nieuwe jaar, maar dit keer ter gelegenheid van het Chinees Nieuwjaar. De grote Chinese gemeenschap in de Thaise hoofdstad viert ook dit Nieuwjaar duchtig met Chinese traditionele muziek en drakendansen.

Tijdens de maand maart is de stad dan weer in de ban van mode. Tijdens de Bangkok Fashion Week presenteren zowel Thaise als internationale ontwerpers hun collecties. Dat gebeurt in de Fashion Dome, een soort grote tent in het Benjakitti Park. Bovendien kan je de kleren er niet enkel bewonderen, maar ze ook echt kopen.

Als je meer op zoek bent naar het spirituele Bangkok dan is Magha Puja een aanrader. Als één van de drie voornaamste gedenkdagen in het boeddhisme, herdenkt deze boeddhistische viering de dag waarop 1250 leerlingen van Boeddha spontaan samenkwamen om hun meester te horen preken. Zonder het van elkaar te weten brachten deze verlichte monniken de Boeddha tijdens volle maan van de maand Magha een bezoek. Overdag zijn er ceremonies in de tempels, ’s nachts viert men verder met kaarsenprocessies. Ook de koning viert mee in het Grand Palace. De sfeer is daar dan onbeschrijfelijk.

Alle goede dingen bestaan uit drie. En daarom viert men in Bangkok in april voor de derde keer Nieuwjaar. Tijdens dit traditioneel Thais Nieuwjaar staat heel de stad op zijn kop. Die dagen rond 13 april loopt iedereen rond met een waterpistool. Daarom wordt het Bangkok Songkran Festival ook wel eens het ‘feest van het water’ genoemd. Willen of niet, de kans is groot dat je met water besprenkeld of zelfs overgoten wordt. Misschien klinkt dat niet zo aangenaam, maar eens je je in de tropische temperaturen bevindt is het wellicht toch een welgekomen verfrissing. Al is dat verfrissende aspect eerder een mooi meegenomen bijverschijnsel. Oorspronkelijk diende het water namelijk als een reiniging om het jaar puur te kunnen inzetten. Naast het waterfestijn zijn er allerlei kleurrijke parades en – hoe kan het ook anders – massa’s eten.

Het belangrijkste ingrediënt in de Thaise keuken, namelijk rijst, staat in mei centraal tijdens ‘The Royal Ploughing Ceremony’. Samen met hun koning vieren de Thai het begin van een nieuw rijstseizoen. Tijdens die eeuwenoude, kleurrijke ceremonie in Sanam Luang, vlakbij het Grand Palace, wordt voorspeld hoeveel regen er zal vallen. Tijdens de ceremonie kiest de ‘Ploughing Lord’ een kleed. De hoeveelheid regen is afhankelijk van de lengte van die ‘Panung’.

Later op de maand trekken optochten door de stad en zijn er allerlei tentoonstellingen op het Visakha Buddha Bucha festival. Op de dag van de volle maan in mei vieren de boeddhisten de geboorte, verlichting en dood van Boeddha. In het boeddhisme, de nationale religie van Thailand, is dit de meest heilige dag. Iedereen komt dan samen in de tempels.

Naar de shopping malls kan je gedurende het hele jaar, maar vanaf half juni komen shoppers nog extra aan hun trekken tijdens de Amazing Thailand Grand Sale.

In september vindt jaarlijks het Internationaal Filmfestival plaats. Je kan er kennis maken met de hedendaagse Thaise filmscène, maar ook met internationale films. Er worden zowel langspeelfilms als kortfilms getoond. Hoogtepunt vormt de uitreiking van The Golden Kinnaree Awards.

Sportievelingen moeten beslist in november naar de Thaise hoofdstad afzakken. Dan vindt de jaarlijkse marathon plaats. Als 42 km wat te lang is, kan je ook voor de halve of kwart marathon kiezen.

Last but not least: het feest voor de verjaardag van de koning. Aangezien de Thai hun koning meer dan op handen dragen, is dit zowat het belangrijkste feest van het jaar. Op vijf december viert men de verjaardag van koning Bhumibol ofte Rama IX. De Thai zijn die dag in de ban van processies, ceremonies, offers aan de goden en een heuse televisie-uitzending waarin de eerste minister oproept om een kaars aan te steken en samen Sansuen Phra Baramee (God redt de koning) te zingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content