Bezienswaardigheden
De Verenigde Staten staan bekend als een smeltkroes van culturen en mensen uit de hele wereld. In New York vind je deze multiculturaliteit in vergrote vorm terug. Immigranten die in de negentiende eeuw uit alle hoeken van de wereld hun geluk wilden beproeven in Amerika, kwamen aan op Ellis Island voor de kust van Manhattan.
Heel wat nieuwkomers trokken verder naar andere plaatsen, maar even zovele bleven in New York en probeerden een deel van hun cultuur te behouden.
New York is daardoor een soort miniatuurwereld geworden met Chinese tempels, Oekraïense kerken, Italiaanse pizzeria’s, Engelse herenhuizen van zandsteen, Spaanse bodega’s, Oost-Europese synagogen, Franse kasteeltjes, Amerikaanse wolkenkrabbers in art deco-stijl en huizen met gietijzeren ornamenten.
De etnische mix komt niet alleen tot uiting in de gebouwen, maar ook in de levendigheid van de stad. Alle bevolkingsgroepen brachten hun eigen vormen van vermaak mee en daardoor vind je hier restaurants uit alle uithoeken van de wereld, cafés in alle soorten en maten, muziekclubs waar iedere avond live optredens plaatsvinden en grote en kleine theaters waar je alles kan bekijken van groots opgezette musicals tot experimenteel toneel in kleine zaaltjes.
Voeg hier nog enkele wereldberoemde musea, talloze winkels en kunstgalerieën aan toe en je weet zeker dat je hier heel wat tijd kan doorbrengen zonder je een seconde te vervelen.
Central Park
Halverwege de 19e eeuw besloot een groep notabelen dat New York, net als steden als Parijs en Londen, een openbaar park moest bezitten. De keuze viel op een uitgestrekt gebied van rotsen, moerassen en modder dat toch niet geschikt was voor stedelijke ontwikkeling.
Het terrein werd omgetoverd tot een natuurlandschap met heuvels, meren en zo’n half miljoen planten, bomen en struiken. In de loop van de tijd doneerden rijke New Yorkers verschillenden monumenten zoals beelden van Hans Christian Andersen en Alice in Wonderland en het Chess and Checkers House.
Central Park biedt een zeer afwisselend landschap met talloze verrassingen zoals Belvedere Castle, een replica van een middeleeuws kasteel, de Ramble, een dichtbegroeid bosgebied waar heel wat trekvogels overwinteren, Bethesda Fountain en Terrace, een geometrisch terras dat een mooi uitzicht over het meer biedt en Strawberry Fields, het momument ter nagedachtenis van John Lennon.
In de zomer zoeken New Yorkers hier verkoeling voor de hitte die in de stad blijft hangen. Er vinden dan ook vaak voorstellingen en evenementen plaats. Los van die evenementen kan je Central Park ’s avonds en ’s nachts beter mijden, dan is het er niet veilig.
Statue of Liberty
Het Vrijheidsbeeld is een geschenk van het Franse aan het Amerikaanse volk. De architect Frédéric Auguste Bartholdi maakte het ontwerp. Overal ter wereld staat dit beeld symbool voor vrijheid en democratie. Wanneer immigranten in Amerika aankwamen zagen ze dit beeld als eerste en het vervulde hen met hoop voor een betere toekomst.
Het beeld met een hoogte van 93 meter hoogte werd in 1886 onthuld. Een lift brengt je tot halverwege, daarna moet je verder met de trap. Je kan niet hoger komen dan de kroon, maar van daaruit heb je een prachtig uitzicht over Manhattan.
Ellis Island
Tussen 1892 en 1954 fungeerde Ellis Island net voor de kust van Manhattan als immigratiedienst. In die jaren passeerden hier zo’n 12 miljoen immigranten. Ellis Island droeg toen de bijnaam Island of Tears omdat niet alle immigranten in het beloofde land mochten blijven. Dat is niet helemaal terecht, want slechts twee procent werd teruggestuurd, de rest mocht blijven.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog ging Ellis Island ook dienst doen als gevangenis en nadat in 1954 de laatste gevangene vrijkwam ging het eiland officieel dicht. Pas in 1976 mocht een beperkt aantal mensen het eiland bekijken. In 1984 begon een grootscheeps renovatieproject om het zo belangrijke Amerikaanse monument in oude staat te herstellen. Sinds 1990 mag iedereen het eiland bezoeken en kan je alles over het roemrijke verleden lezen en bekijken in het Ellis Island Immigration Museum.
Brooklyn Bridge
De Brooklyn Bridge verbindt Manhattan met Brooklyn. Voor de opening van de brug in 1883 waren dat twee afzonderlijke steden. John A. Roebling ontwierp de hangbrug en gebruikte als eerste staal om kabels van te maken. Heel wat mensenlevens gingen verloren tijdens de bouw. Ook Roebling zelf kwam bij een bedrijfsongeval op de brug om het leven.
Over de brug loopt een verhoogd pad speciaal voor voetgangers. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over Manhattan.
Rockefeller Center
Rockefeller Center is een art-deco complex van negentien kantoorgebouwen. John D. Rockefeller gaf in 1929 opdracht tot de bouw van een complex waar kantoren gecombineerd werden met winkels, theaters en parken. Dat deze combinatie goed werkt bewijst de voortdurende drukte.
Toeristen bezoeken vooral Rockefeller Plaza waar een mooi terras omringd door fonteinen ligt. In de winter verandert dit terras in een ijsbaan en kan je schaatsen onder het wakend oog van een gouden beeld van Prometheus en de wereldberoemde kerstboom.
In het RCA building worden programma’s van NBC opgenomen, waaronder de Today Show, het best bekeken programma op de Amerikaanse televisie. Als het je interesseert kan je de opnames van een televisieprogramma bijwonen. In de Radio City Music Hall tenslotte vinden iedere avond voorstellingen plaats met als hoogtepunt de Christmas Spectacular door de showgirls The Rockettes.
Empire State Building
Deze ‘Cathedral of the Skies’ van 448 meter hoog en 102 verdiepingen is, sinds de aanslagen op het World Trade Center, opnieuw het hoogste gebouw in New York. Meer dan enig ander gebouw staat het Empire State Building symbool voor New York.
Sinds de opening in 1931 bezochten meer dan 120 mensen de reuzenwolkenkrabber en vormde hij het decor voor talloze films zoals King Kong, Sleepless in Seattle en An Affair to Remember.
Het observatieterras biedt dan ook ongeëvenaarde vergezichten. Vanaf de top kan je 125 kilometer in de omtrek kijken. Een lift brengt je binnen een minuut van de begane grond naar de 80e verdieping. Een andere lift stopt vervolgens op de 86e verdieping waar je een terras in de buitenlucht hebt. Het uitzicht vanaf de top is het mooist, maar je staat dan wel achter glas.
Times Square
Longacre Square, zoals Times Square in de negentiende eeuw heette, had een zeer slechte reputatie. Nergens in de stad lag het misdaadcijfer zo hoog als hier en het wemelde er van de smoezelige bordelen. Politie en justitie knepen in ruil voor geld een oogje dicht. De sfeer veranderde met de komst van Oscar Hammerstein. Hij opende Olympia, een groot entertainmentcomplex met drie theaters en een groot dakterras midden in de onfrisse buurt.
De Olympia trok direct veel bezoekers en Hammerstein begon met de bouw van nog enkele theaters en zo veranderde Longacre Square in een theaterwijk. In 1904 kreeg het plein zijn huidige naam. Times Square verwijst naar het kantoor van de New York Times, die in datzelfde jaar voor het eerst een vuurwerkfestijn organiseerde. Dit betekende het begin van een enorme bloeiperiode waar zelfs de Grote Depressie niets aan leek te kunnen veranderen.
Helaas bleken ook Times Square en Broadway niet bestand tegen de economische depressie. Theaters gingen dicht, acteurs en actrices verloren hun baan en zwervers namen de plaats van theaterbezoekers over. In de jaren zestig vestigden bordelen en sexshops zich in de vroegere theaters en Times Sqaure werd opnieuw een onveilige plek.
Trinity Church
In de jaren tachtig besloten bedrijven en de gemeente de handen ineen te slaan om de wijk weer te doen opbloeien. Times Square vormt nu weer het bruisende en flashy hart van Broadway. Op oudejaarsavond trekken duizenden New Yorkers er naartoe om samen af te tellen naar het nieuwe jaar en miljoenen televisiekijkers over de hele wereld volgen dit schouwspel.
De Anglicaanse Trinity Church ligt midden in het financiële centrum van New York. De kerk werd in 1697 gebouwd, maar van het oorspronkelijke gebouw staat niets meer overeind. De huidige neogotische kerk stamt uit 1846. In de loop van de tijd verrezen aan alle kanten wolkenkrabbers langs het gebedshuis, maar daardoor valt het tegenwoordig juist zo op.
De kerk ligt midden in het financiële centrum van New York. De kerk werd in 1697 gebouwd, maar van het oorspronkelijke gebouw is niets meer over. De huidige neogotische kerk stamt uit 1846. In de loop van de tijd verrezen aan alle kanten wolkenkrabbers langs het gebedshuis, maar daardoor valt het tegenwoordig juist zo op.
Saint Patrick’s Cathedral
Het bijbehorende kerkhof vormt een stil en vredig plekje midden in het altijd drukke Manhattan. Je vindt hier de graven van enkele Nederlanders die hier in de zeventiende eeuw woonden en van prominente New Yorkers zoals Alexander Hamilton en John Jacob Astor.
Deze katholieke kerk uit 1858 vormt het centrum voor de katholieken, in het bijzonder Ierse katholieken, in de Verenigde Staten. Het is dan ook de grootste katholieke kerk in het land en behoort tot de mooiste neogotische gebouwen in New York.
Bekijk binnenin de kerk het bronzen baldakijn boven het hoofdaltaar, het St. Michael en St. Louis altaar, de tombe van de eerste heilige van Amerika St. Elizabeth Ann Seton, het Rosewindow boven het kerkorgel en de bronzen deuren versierd met beelden van de heiligen van New York.
Chrysler Building
Deze wolkenkrabber met zijn roestvrijstalen top behoort tot de meest herkenbare gebouwen in New York. Autofabrikant Chrysler gaf in 1929 opdracht tot de bouw van zijn hoofdkantoor. In die tijd was er een ware strijd gaande over wie het hoogste gebouw bezat. Toen het Chrysler Building ingehuldigd werd, bleek de Bank of Manhattan hoger te zijn.
Chrysler was daar al van op de hoogte en had in het geheim een soort spitse naald laten ontwerpen die later per verrassing op de top geplaatst werd. En zo had Chrysler toch het hoogste gebouw, tot het Empire State Building die plaats overnam.
Het Chrysler Building is een art-deco gebouw met verschillende versieringen die naar de auto-industrie verwijzen. Zo heeft de top de vorm van een radiateurdop, versierd met wielen en andere auto-onderdelen. Maar ook mythische schepselen en dieren versieren de buitenkant. Het beste zicht op het Chrysler Building, dat zelfs glinstert op druilerige dagen, heb je vanaf het Empire State Building. Bekijk ook de lobby met marmeren, granieten en chromen decoraties.
New York Stock Exchange
De New York Stock Exchange is de belangrijkste en meest geavanceerde beurs ter wereld. De geschiedenis van deze beurs gaat terug tot 1792. 24 effectenhandelaren tekenden toen de Buttonwood Agreement waarin ze beloofden enkel nog met elkaar handel te drijven. In 1817 richten de effectenhandelaren een officiële organisatie op: de New York Stock & Exchange Board en als onderkomen kiezen ze een paar kamers aan Wall Street.
Aan het begin van de twintigste eeuw was de NYSE uitgegroeid tot het belangrijkste financiële instituut van de Verenigde Staten en daar hoorde een passende ruimte bij. Acht architecten maakten een ontwerp en George B. Post kreeg opdracht tot de bouw.
Achter een indrukwekkende façade met Griekse kolommen heerst een drukte van jewelste. Je kan deelnemen aan een rondleiding door het gebouw waarbij je een blik kan werpen op de beursvloer en uitleg krijgt over de geschiedenis en het functioneren van de beurs.
World Trade Center Memorial / Ground Zero
Tot september 2001 bepaalden de Twin Towers van het World Trade Center de skyline van Manhattan. In de vijf gebouwen waaruit het WTC bestond waren 450 bedrijven, een hotel, winkels en cafés gevestigd en werkten 50.000 mensen. De terroristen van Al Qaeda kozen juist deze torens als doelwit voor hun aanslagen omdat ze volgens hen symbool staan voor het verdorven Amerika.
De plaats van aanslagen, Ground Zero, behoort nu tot een belangrijke bezienswaardigheid in New York. Alles op de plaats herinnert nog aan 11 september: de grote leegte en herdenkingsmuren met foto’s van de slachtoffers. In de toekomst zal op Ground Zero een monument verrijzen ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Meer dan 5000 architecten uit de hele wereld dienden ontwerpen in en uiteindelijk kwam het ontwerp van Daniel Liebeskind als winnaar uit de bus.
Woolworth Building
Ook deze wolkenkrabber nam deel aan de strijd om het hoogste gebouw ter wereld te worden. Vanaf het moment van de opening in 1913 tot 1930 slaagde het daar ook in. Behalve hoog is het ook een erg mooi gebouw in gotische stijl.
Het bestaat uit twee delen waarbij het onderste deel veel breder is dan de toren die uit het midden oprijst. De buitenkant is bedekt met een laag crèmekleurige terracotta en is versierd met gotische motieven en dieren.
Architect Cass Gilbert ontwierp de hal in de vorm van een kruis en versierde deze met gotische ornamenten. Het gewelfde plafond legde hij in met Byzantijnse mozaïeken van gekleurd glas. De Woolworth Company, de bekende Amerikaanse winkelketen, is nog altijd gevestigd in deze ‘Cathedral of commerce’.
South Street Seaport
Tussen 1815 en 1860 lag in South Street Seaport het centrum van de New Yorkse haven, die vermaard was over de hele wereld. De Seaport was een drukke, levendige wijk waar matrozen af en aan liepen en waar bordelen en cafeetjes voor het nodige vertier zorgden.
Aan het eind van de negentiende eeuw raakte de wijk helemaal in verval: de schepen waren te groot geworden voor deze haven. De wijk dreigde helemaal verloren te gaan, maar in 1967 openden Peter and Norma Stanford het South Street Seaport Maritime Museum en daarmee begon de hele buurt aan een heropleving.
Tegenwoordig zijn de straten met kinderkopjes helemaal gerestaureerd, liggen er verschillende historische schepen in de haven en zit de wijk vol met leuke restaurantjes en winkeltjes. Vanaf de pier en de vele terrasjes heb je bovendien een prachtig uitzicht over het water.
United Nations
Het terrein van de Verenigde Naties op de oever van de East River hoort niet bij de Verenigde Staten, maar is neutraal. Erg mooi ziet het hoofdgebouw er niet uit, maar op het terrein hangt een zeer internationale sfeer.
Je kan er kunst uit de hele wereld bekijken en kopen, dagelijks protesteren mensen uit allerlei landen voor een bepaald doel en je kan vergaderingen van de Algemene Vergadering bijwonen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier