Belgische archeologen ontdekken offerplaats van de Inca’s in het Titicaca-meer
Een Belgisch team van duikers en archeologen heeft in het Titicaca-meer in Bolivia een nieuwe offerplaats van de Inca’s ontdekt en beschreven, net als resten van havenactiviteit en een begraafplaats uit de periode voor de Inca’s.
De onderwatervondsten leveren belangrijke nieuwe inzichten voor het begrip van dit patrimonium. Dat meldt de Université libre de Bruxelles (ULB).
Vorige zomer bracht een team, eveneens onder de leiding van Christophe Delaere (NFWO/ULB), in hetzelfde meer een reeks pré-Colombiaanse offerplaatsen aan de oppervlakte. Onder een laag sedimenten werden circa 2.500 voorwerpen en fragmenten ontdekt.
In het kader van het archeologisch project ‘Huiñaimarca’ werd onlangs een derde missie in het Titicaca-meer afgerond. Hieraan namen een twintigtal internationale wetenschappers deel.
1600 voorwerpen ontdekt
Gedurende zes weken werden nieuwe sectoren doorzocht in delen van het meer die nu zijn ondergelopen. Resultaat: drie nieuwe uitzonderlijke sites konden gelokaliseerd en beschreven worden. Na meer dan 300 uren duiken werden zowat 1.600 voorwerpen en gerelateerde fragmenten ontdekt die betrekking hebben op plechtigheden en andere sporen van activiteiten van de ex-bewoners langs de boorden van het meer.
De concentratie van materiaal en de aanwezigheid van pré-Colombiaanse ankers die in een andere sector zijn ontdekt, wijzen volgens de archeologen op de aanwezigheid van een haven en getuigen van activiteiten met betrekking tot scheepvaart, handel en de integratie van de site in het ceremonieel netwerk dat niet beperkt bleef tot het Eiland van de Zon, de meest heilige plaats van het meer, maar zich uitstrekte over het hele Titicaca-meer, aldus de ULB. (Belga/MS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier