Al wandelend de wereld rond: 6 wonderlijke wandelreizen
Een wandelvakantie is de ideale manier om te vertragen en op het ritme van de natuur te leven: twee zaken die we in het dagdagelijkse leven soms vergeten. De afgelopen maanden trokken onze journalisten te voet de wijde wereld in: van Wales tot Nieuw-Zeeland. (Her)lees hier de verslagen van hun wandelreizen.
1. Een wandelreis en roadtrip in 7 etappes lans het Wales Coast Path
Wie eindeloze wandelingen wil koppelen aan een frisse duik in zee, moet naar Wales. Onze journalist volgde de zeven etappes van het 1.400 kilometer lange Wales Coast Path, waarbij ze aan elke halte een flinke wandeling maakte. Ze ontdekte een gastvrij land vol vergezichten en een uitstekende keuken.
‘Met zijn steile trappen en wilde natuur is het Nationaal Park Brecon Beacons de perfecte introductie tot Wales en een paradijs voor outdoorliefhebbers. Heb je maar tijd voor één wandeling, laat het dan naar de Four Waterfalls zijn, een pad dat vier spectaculaire watervallen met elkaar verbindt. Wie sportief wil gaan klimmen, kiest voor de 886 meter hoge top van Pen y Fan met zijn ongelooflijke panorama. Dit is natuur zover het oog reikt.’
Lees hier het volledige reisverslag.
2. Op stap in Spanje: van Sevilla naar Vejer de la Frontera in het spoor van Wandering Ladies
Wandelen zit sinds corona in de lift en wereldwijd zijn vrouwelijke wandelclubs een hype. Dat is niet onlogisch. Sommige clubs richten zich specifiek op vrouwen van kleur of op moslima’s, andere focussen op dames die houden van wildkamperen of hun wandeltechniek willen verbeteren. Allemaal dragen ze een veilig clangevoel, fysieke activiteit en camaraderie hoog in het vaandel.
In het geval van Wandering Ladies komt daar nog een fikse dosis Spaanse cultuur bij. De Belgische Liesbet Cools en Ilse Vanaken delen een grote passie voor hun tweede thuishaven, Andalusië, en zijn al jaren actief in de toeristische sector. De reizen die ze organiseren zijn één grote liefdesverklaring aan de streek en haar inwoners. Dankzij hun buitengewone research nemen ze ons mee naar plekken waar je als doorsneetoerist niet raakt.
Het concept van hun vakanties is simpel: 20.000 stappen per dag, van streekgerechten en lokale cultuur proeven, en dat alles onder vrouwen. Onze reporter stapte met Wandering Ladies van Sevilla naar Vejer de la Frontera.
Lees hier het hele verslag
3. Een trektocht van hut naar hut in Nieuw-Zeeland
Al hikend, onderweg van vallei naar vallei, in hutten slapen, leven van gevriesdroogd eten: het is de manier om tot de kern van het land door te dringen en zijn schoonheid écht te vatten. Journalist Maya Toebat trok erheen voor een maand.
‘Alleen een trektocht maken aan de andere kant van de wereld, is dat wel een goed idee? Het is een vraag die ik al een paar keer heb gehoord als ik naar het thuisfront bel. Nochtans heb ik me nog geen moment onveilig gevoeld in de Nieuw-Zeelandse wildernis. In tegenstelling tot Australië zijn er namelijk geen gevaarlijke dieren door de geografische isolatie.’
‘Bovendien ben ik nooit echt alleen. Als ik een week later – dankzij een geannuleerde plek – aan de beroemde Routeburn Track begin, kom ik elk uur wel een wandelaar tegen en de hutten blijken een ideale ontmoetingsplek. Tegelijkertijd doet het deugd om de volgende ochtend als eerste de deur achter me dicht te trekken. Samen met de zon klim ik zigzaggend omhoog en laat ik Lake Mackenzie en de gelijknamige hut vervagen. Even heb ik het gevoel alleen op (dit stukje van) de aarde te zijn. Ik ben een stipje in een imposant landschap en tegelijkertijd voel ik mij groots, alsof de bergen me optillen.’
4. Natuurgeweld: een tocht door het wilde landschap van Patagonië
Patagonië: een land aan het einde van de wereld dat generaties ontdekkingsreizigers en avonturiers heeft geïnspireerd. De naam roept het beeld op van wilde vlaktes, duizend jaar oude gletsjers, actieve vulkanen en kleurrijke toendra’s, van paarden, lama’s en hun ruige gaucho’s. Maar het is ook het toppunt van gastvrijheid.
Patagonië beslaat de helft van Chili, een uitgestrekt land in de Andes, dat een derde van z’n grens deelt met buurland Argentinië. Het is dit Patagonië dat onze journalist voor dit verhaal verkent. De landschappen zijn moeilijk doordringbaar, waardoor ze in de zomermaanden niet worden overspoeld door toeristen. De zomer van het zuidelijk halfrond welteverstaan, onze winter dus.
Lees hier de volledige reportage.
5. Strand- en bergvakantie ineen in Montenegro
Montenegro is een van de snelst groeiende toeristische bestemmingen. In vergelijking met buur Kroatië is het kleine Balkanland relatief onbekend. Onterecht, besloot onze redacteur na de meest afwisselende reis denkbaar.
‘We beginnen met de bergen en kiezen twee uitvalsbasissen: Kolašin en Žabljak. In de winter wordt hier geskied, in de zomer zijn dit wandelwalhalla’s. De eerste twee dagen doen we Kolašin aan. De kleine stad vormt de toegangspoort tot Nationaal Park Biogradska Gora, het oudste natuurreservaat van Europa. Het bekendste deel van het park is het Biogradska Jezero, een gletsjermeer dat wordt omgeven door een oerbos van honderden jaren oude bomen. De biodiversiteit is enorm, je bevindt je hier in een van de zeldzame regenwouden van ons continent. De 3,5 kilometer lange wandeling rond het meer waarmee we de reis beginnen houdt ons meteen een dik uur zoet. Niet omdat ze fysiek uitdagend is, wel omdat er zoveel te observeren valt.’
6. Op wandelreis in Boheems en Saksisch Zwitserland: deze trekpleisters mag je niet overslaan
Al eens gedacht aan Boheems en Saksisch Zwitserland als vakantiebestemming? Het grensgebied tussen Duitsland en Tsjechië klinkt misschien wat duf. Nochtans kan je er prachtig wandelen in de bosrijke zandsteenbergen. Hoog tijd om het stoffige imago van deze streek op te poetsen en de kuiten in te smeren voor een sprookjesachtige wandelreis in de kielzog van onze reporter.
‘Aan de Tisa-rotsen of Tisa-muren kan je mooie wandelingen tussen de grillige rotsen maken. De rotspilaren zijn tot wel dertig meter hoog. Je kunt kiezen uit wandelingen variërend in moeilijkheidsgraad, allemaal met mooie panoramische uitzichten. Zeker ook een goede uitstap voor een gezin met kinderen. Ook hier werden scènes voor The Chronicles of Narnia gefilmd. Onderweg zie je op warmere dagen klimmers de rotsformaties bedwingen op pure spierkracht. Indrukwekkend.’
Lees hier het volledige verslag.
Liever dichter bij huis? In dit artikel bundelen we de mooiste wandelroutes door de ongerepte natuur in België en Luxemburg. Wie binnenkort naar de kust trekt, vindt hier dan weer mooie wandelingen in de duinen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier