10 maal op stap met de kinderen in de Kempen

Pagadderpad © Toerisme Provincie Antwerpen

Op klompen wandelen, badderen in de modder, een strip tekenen met Suske en Wiske , slapen in een indianentent, experimenteren met water… Tien actieve tips voor een dagje Kempen met de kinderen.

1. Pagadderpad in Dessel

Bij de Sas4-Toren in Dessel (een uitkijktoren boven een kruispunt van kanalen) start het Pagadderpad: een actieve wandelroute die kinderen op alle mogelijke maniere aanzet tot bewegen. Ze kunnen rennen en springen als een vos, konijn of ree, darts spelen met dennenappels, in een bootje dat je vooruit moet trekken naar de overkant van het kanaal varen, spelen met water, balanceren en nog veel meer. Je kan vooraf een picknickmand bestellen en gezellig een hapje eten op een van de vele picknickplekjes langs de route. Beklim ook de 37 meter hoge Sas4-Toren die een prachtig uitzicht over de bossen en meertjes in de omgeving biedt.

2. Natuurspeelplaats in De Averegten

In provinciaal domein De Averegten is vijf hectare bos aangewezen als speelterrein voor kinderen. Ze kunnen er onder andere terecht op de natuurspeelplaats Hobbeldonk: boomstammen, hutten van wilgentakken, water en zand waarvan ze taartjes kunnen maken of heksensoep kunnen brouwen. Een heelijke plek om te bouwen, klimmen, ravotten en vies worden.

Kabouterhuisje
Kabouterhuisje© Toerisme Provincie Antwerpen

3. Kabouterberg in Kasterlee

Kasterlee heeft een speciale band met kabouters. Al heel lang doen er allerlei sagen de ronde over deze kleine wezentjes met rode puntmutsen. Bij de Kabouterberg komen drie- tot zevenjarigen alles over kabouters te weten tijdens vertellingen en wandelingen. Ook kunnen ze er zelf op zoek gaan naar kabouterhuisjes en fijn spelen, klimmen en klauteren in het bos en zand.

4. Klauteren op klompen

Nog nooit ervaren hoe het is om op klompen te lopen? Bij het Klompenmuseum in Laakdal kan je je sneakers inruilen voor een paar houten schoenen. Op het Klompenbelevingspad wandel je over verschillende ondergronden zoals houten vlonders of takken. Vind je het wandelen op klompen fijn? Dan kan je in het Klompenmuseum een paar kopen en zien hoe ze zowel op ambachtelijke en mechanische wijze gemaakt worden.

Klompenpad
Klompenpad© Toerisme Provincie Antwerpen

5. Strip tekenen met Suske en Wiske

Een museum op kindermaat, dat is het Suske en Wiske Kindermuseum in Kalmthout. Na een rondleiding met een speciaal podlood van tante Sidonia langs alle Suske en Wiske-helden, kan je zelf je eigen album gaan tekenen.

6. Op ezelcruise in de Merode

Vanuit de Beleefboerderij De Vliertuin in Merode kan je samen met een paar ezeltjes een wandeling maken. Kinderen die minder dan veertig kilo wegen mogen op de ezeltjes rijden. Volwassenen lopen naast de langoren.

7. Poppenwandeling Turnhout

Waar anders dan in de kaartenstad Turnhout zou de Hartenvrouw verdwenen zijn? Ga gewapend met een kar vol handige en grappige spullen op zoek naar deze dame. Door het oplossen van opdrachten, poppenspel en theater waarbij je verzeild raakt in historische veldtochten, het verhaal van de muggenblussers en heksen en ongelukkige burgemeesters tegenkomt kom je steeds dichterbij de Hartenvrouw.

Olmense Zoo
Olmense Zoo© Toerisme Provincie Antwerpen

8. Olmense Zoo

Olifanten, capibara’s, beren, tijgers, witte leeuwtjes, grote en kleine apen en zo’n 250 andere diersoorten kan je in de Olmense Zoo van dichtbij bekijken. In de geitenweide mag je geitjes strelen. Tussendoor kan je fijn spelen in de speeltuin en op het springkussen.

9. Hidrodoe

Alles over water kom je spelenderwijs te weten in Hidrodoe in Herentals. Doe experimenten met een waterparaplu, hydraulische lift of pompenspel, ga zitten in een waterdruppel of ontdek in de multimediale geschiedenisgrot wat er met het water vanaf de prehistorie tot op heden is gebeurd.

10. Enclaveroute

Dat fietsen voor kinderen helemaal niet saai hoeft te zijn bewijst de Enclavroute in Baarle-Hertog in België en Baarle-Nassau in Nederland. Samen met postbode Pola passeer je telkens de grens en ontdek je op een leuke manier de verschillen tussen België en Nederland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content