Mode in één maat: maak kennis met het Belgische merk Valentine Witmeur Lab

© Valentine Witmeur Lab
Mare Hotterbeekx
Mare Hotterbeekx Journalist & Chef Online

Stijlvol besparen op je energiefactuur? Tijdens de Week van de Belgische Mode zet Knack Weekend zeven breigoedmerken van eigen bodem in de schijnwerpers. Vandaag is het de beurt aan Valentine Witmeur Lab, een kleurrijk merk dat alle stuks in dezelfde maat produceert.  

Wanneer is het opgericht?

In 2016. De eerste collectie was er een met amper zes sweaters, intussen is dat uitgegroeid tot meer dan veertig stuks, allemaal volgens het one-size-fits-all principe.

Wie zit er achter het merk?

Valentine Witmeur, een Brusselaar met een aangeboren fascinatie voor alles wat te maken heeft met mode, design en schoonheid in de brede zin van het woord. Na haar studies communicatiemanagement ging ze als marketeer aan de slag bij de luxegroep SMETS. Na een paar jaar besloot ze zich met haar eigen merk te focussen op sweaters, een kledingstuk dat in ons land negen maanden per jaar gedragen kan worden.

(c) Valentine Witmeur Lab

Waar staat het merk om bekend?

Breigoed, verrassende kleurencombinaties en het feit dat alle stuks in dezelfde maat én in beperkte oplage geproduceerd worden. Comfort, eenvoud en sterk Belgische identiteit staan centraal.

Waar wordt het merk geproduceerd?

De eerste twee collecties werden geproduceerd in Italië, nadien verhuisde Witmeur de productie naar een familiebedrijf in Noord-Portugal dat gespecialiseerd is in breiwerk. Het is voor haar erg belangrijk om te werken met kleinschalige ateliers, waar ze zelf regelmatig kan binnenspringen om te checken hoe en door wie haar kleren gemaakt worden.

Hoe wordt er geproduceerd?

Elk ontwerp wordt maar in een beperkte oplage geproduceerd om overstock te vermijden en exclusiviteit te garanderen. Als merk verzet Valentine Witmeur zich tegen de wijdverspreide overproductie en –consumptie van kleding. Haar  truien worden gemaakt van ecologisch gecertifieerd garen. Bij het bestellen van online kledij hebben klanten de keuze tussen een nieuwe of een gebruikte  doos om de kleding in te verpakken.

Waar is het merk te koop?
Online op valentinewitmeurlab.com, offline in de showroom in Brussel en in verschillende andere concept stores.

Valentine Witmeur in het kort:

Drinkt koffie In: ‘Belga & Co, Bouche en Or, allen In Bussel.’

Shopt het liefst bij: ‘Icon, in de Dansaertstraat in Brussel, Smets, in de Naamsestraat in Brussel. Wanneer ik in Parijs ben is La Samartaine mijn favoriete stop.’

Kijkt op naar: ‘Ik ben een grote fan van het werk van Pieter Mulier bij Alaia, hij is erin geslaagd om dat merk naar een hoger niveau te tillen. Ik hou van zijn gevoel voor schoonheid en vrouwelijkheid, waar Azzedine (Alaia, de oprichter van het merk, red.) ook om bekend stond. Van de meer recente merken springt het Frans-Belgische merk Ester Manas in het oog. Ze lapt de regels van de modewereld aan haar laars en heeft een erg sterke visie: dat is echt wat onze scène op dit moment broodnodig heeft.’

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content