Aardappel en prei met daslooksaus
VOOR 4
16 stuks ‘cornes de gattes’ of ‘rattes’ (aardappelen), enkele takken tijm en rozemarijn, wat laurierblaadjes, olijfolie, boter, zout, 8 stronken jonge prei, 20 g verse daslook, 15 g water, 35 g wittewijnazijn, oe sjalot, fijn gesnipperd, 3 eidooiers, 125 g ghee of geklaarde boter, gesmolten, enkele druppels citroensap, 120 g shiitake, schoon-gemaakt en versneden
Was de aardappelen grondig en leg ze in een ovenschaal. Verdeel er de kruiden over. Giet er een flinke scheut olie over, verdeel er ook wat boter rond. Strooi er zout overheen. Dek de schaal af en bak ongeveer 20 à 25 minuten op 180°C. Zorg dat de aardappels nog wat beet hebben. Maak de prei schoon en was zorgvuldig. Strooi er wat zout over en stoom gaar in ongeveer 7 minuten en hou die warm.
Mix de das-look met het water en de wittewijnazijn. Neem een steelpannetje en doe er de eidooiers in, voeg de das-look, de wittewijnazijn en wat zout toe en klop stevig. Zet op middelhoog vuur en klop schuimig. Voeg de sjalot toe. Als het schuim stevig is en blijft staan haal je de pan van het vuur en meng er beetje per beetje de ghee onder. Werk af met wat zout en citroensap.
Verhit de olijfolie in een pan en bak de champignons krokant. Voeg op het einde zout en een nootje boter toe. Snij de prei in grove stukken en verdeel over de borden. Leg er wat aardappelen omheen. Schep er de shiitake rond en werk af met daslooksaus.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier