Stralende patio’s: 6 interieurs waar kleine oases van rust en daglicht werden gecreëerd
Met een patio kun je op een ingenieuze manier ruimtes creëren die baden in de zon. Knack Weekend dook in zijn archieven op zoek naar enkele architecturale parels.
Patio’s zijn vaak kleine oases van licht, groen en rust, verborgen achter onbekende gevels. Of je nu op zoek bent naar inspiratie of simpelweg even wil wegdromen: wij verzamelden zes interieurs met een indrukwekkende binnentuin of patio.
1. Spelen met de omgeving
Ten westen van Amsterdam hebben Evelyn en Joris, met de hulp van Paul de Ruiter Architects, een huis gebouwd dat subtiel opgaat in het omringende boslandschap. De onderste laag is ingegraven in het landschap. Hier bevindt zich “het hotel”, zoals de bewoners deze laag noemen, met de slaapkamers en badkamers voor de dochters. Het bovengrondse volume fungeert als een eenvoudige glazen doos die boven het terrein lijkt te zweven en huisvest de woonkamer en de slaapkamer van de ouders.
De villa werd volledig in harmonie met het glooiende terrein gebouwd, waardoor op een van de hoeken een klein patio-terras is ontstaan. Het gevelgrote raam dat uitkijkt op het schaduwrijke plekje maximaliseert het uitzicht vanuit de ingegraven aanpalende kamer. Bovendien verlicht het glazen hoekraam de hele architecturale structuur door het zwevende effect van de bovenruimte te versterken.
Het volledige interieur vind je hier.
2. In het westen schijnt de zon
‘Als je op de juiste manier met de beperkingen van je ruimte omgaat, kun je van iets negatiefs altijd iets positiefs maken.’ Dankzij die filosofie wist Anne, samen met haar partner Manu, van een donkere achterbouw in Hasselt een zonovergoten oase te maken.
Omdat ze moesten werken met een beperkte oppervlakte en een achtergevel gericht naar het noorden, besloten de architecten van Magma om een deel van de kamers in de kelder onder te brengen. Om de dienst Ruimtelijke Ordening ervan te overtuigen dat ze gedeeltelijk ondergronds konden wonen, creëerden de architecten een zijpatio, die niet enkel licht brengt in de kelder, maar ook op het gelijkvloers. Zo profiteert nu ook de keuken ’s avonds van het zachte westerlicht.
Om de harmonie tussen binnen en buiten te vergroten, werd de patio voorzien van plafondhoge accordeonvensters die helemaal kunnen openschuiven. Ook het vermelden waard: omdat de tuin in een helling genivelleerd is, zit de patio hier niet ingeklemd.
Het volledige interieur vind je hier.
3. Alle ogen op de binnentuin
Het kernidee van dit door DMOA uitgevoerde project: een woning creëren die naadloos meedeint met het glooiende terrein. Daarvoor besloten de architecten het volledige slaapvertrek in te graven in een donutvorm, waardoor alle kamers uitkijken op een intieme, cirkelvormige patio.
De kleine, geheime tuin die ontstond, werd door bureau Pomona in zen-stijl ingericht, met een geplaveid pad, grassen en een christusdoorn die je blik naar boven trekt.
Het volledige interieur vind je hier.
4. Een kelder vol zonlicht
De unieke U-vorm van het huis van interieurarchitect Pieter Peulen in Limburg maakt dat alle binnenruimtes kunnen genieten van het zuidelijke licht. Op het eerste gezicht lijkt deze ‘betonnen bunker’ misschien wat koud en onpersoonlijk, maar binnen vind je een warme sfeer dankzij het schaduwspel van de zon op de muren.
Ook in deze woning ligt de woonkamer op het gelijkvloers en zijn de slaapkamers en het kantoor in de kelder ondergebracht. Maar dankzij een patio en driemeterhoge ramen profiteert ook deze ‘kelder’ van bijzonder veel daglicht. Zoveel daglicht zelfs, dat de architect zijn bureau moest verplaatsen om zijn ogen wat rust te geven. Het beste bewijs dat deze verticale opening in het huis een plaats van leven en licht is geworden? De planten groeien er probleemloos.
Het volledige interieur vind je hier.
5. Een stadsoase
Toen de Gentse kunstenaar Stijn Cole, met de hulp van Murmuur Architects, besloot om van de eerste verdieping van deze voormalige fabriek zijn woning te maken en een grote patio in het midden te creëren, verklaarden velen hem gek. Waarom zou je zoveel vierkante meters aan binnenruimte opofferen, luidde de vraag.
Maar het resultaat mag er zijn. Het ommuurde terras dat zo ontstond, is namelijk een volwaardige kamer geworden, waar je dankzij kleurrijk meubilair en de vele plantenbakken het hele jaar door een vakantiegevoel krijgt. Slim aangepakt: de hoge bakstenen muren isoleren de ruimte van het stadsgejoel, waardoor het een echte oase van rust is geworden.
Het volledige interieur vind je hier.
6. Laat het licht binnen
Om het hart van deze vervallen, ingesloten bakkerij in Brussel te voorzien van daglicht, maakte architect Bruno Vanbesien twee patio-openingen in de oorspronkelijke structuur, een aan het uiteinde van het kantoor en een ander ter hoogte van de keuken. Daardoor valt het licht binnen tot in de kern van de woning en ontstaan er doorheen het hele pand boeiende doorzichten.
‘Zo kun je vanuit de woonkamer zien wat er in het architectenbureau, de achterste patio en – via de uitsnijding in de buitenmuur – zelfs in het park gebeurt’, vertelt Vanbesien. De combinatie van de lichtinval en verschillende perspectieven maakt dat de woning ook groter aanvoelt dan zij in werkelijkheid is.
Het volledige interieur vind je hier.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier