Ingebouwd staat netjes: 6 meubels die perfect geïntegreerd zijn in het interieur

© Mr Frank

Wanneer de architectuur van een woonst samen met de meubels wordt ontworpen, ontstaat er een totaalplaatje waarbij elke vierkante centimeter optimaal benut wordt. Knack Weekend dook in zijn archieven op zoek naar enkele architecturale parels.

Een kast onder de trap, een bank die dubbelt als vensterbank: door meubels slim in te bouwen ontstaat er niet enkel meer ruimte, maar vaak ook een visueel spektakel. Deze zes interieurs weten op een functionele en esthetische manier extra ruimte te creëren.

1. Het puzzelstekje

Binnenhuisarchitect Johan Van Staeyen droomde van een tiny house in het centrum van Mechelen. In een kleine studio van 50 vierkante meter puzzelde hij zijn meubels met het oogmerk zo veel mogelijk opbergruimte te creëren. Al heeft de jonge architect niet zo heel veel om op te bergen. ‘Ik ben zo vaak verhuisd voor mijn job dat ik op mijn eenendertigste nauwelijks spullen heb. Meubelen verschepen of doorverkopen, daar zie ik tegen op’, vertelt hij. ‘Als ik opnieuw wil vertrekken, moet mijn hebben en houden in één auto passen. Het enige wat ik verzamel, zijn kunstboeken. Voor de rest heb ik wat kleinere spullen, kleren en Jules, mijn waterschildpad.’

tiny house Mechelen
© Hannelore Veelaert

Functionaliteit mag ook leuk zijn, en dus is de maquette van het interieur geïnspireerd op een blokkendoos. Zo een waarin je cilinders en kubussen doorheen geometrische vormen kunt duwen. Als je goed kijkt, merk je dat het vierkante luik aan het bed precies overeenkomt met het vierkant op de linoleumvloer, en het driehoekige tafelblad past perfect op het open tv-meubel midden in de ingemaakte wandkasten. In die laatsten brengt hij zijn grote collectie kunstboeken onder, maar ook zijn wasruimte, bar en kleren.

tiny house in centrum Mechelen
© Hannelore Veelaert

Het volledige interieur vind je hier.

2. Betrapt

Wanneer Lies en Gitte ’s ochtends opstaan, ‘starten ze hun dag in een wolk van vrolijkheid’. Hun smalle woonst in Antwerpen barst van kleur én slimme inrichtingstrucs. Zo koos het duo ervoor om in de gang grote kasten op maat te laten maken, met deuren die de vorm van de trap volgen.

Ingebouwde kast onder trap
© Jan Verlinde

Wat hier opvalt, zijn de handvaten, die verhinderen de doorgang niet, maar bestaan uit eenvoudige gaten. Een praktische keuze, die daarnaast ook erg grafisch is. De twee uitgesproken, maar warme tinten zorgen er bovendien voor dat het profiel van de trap mooi boven het opbergmeubel uitkomt.

Het volledige interieur vind je hier.

3. Onder stoelen of banken

Jesse en Jolijn kozen voor een uniek cohousingproject net buiten Antwerpen. Hun lichtrijke bungalow ligt midden in een oase van groen en is het werk van B-bis Architecten. Omdat de voorschriften hen niet toelieten hoger te bouwen dan de oude hoeve die voordien op het terrein stond, werd de bijna energieneutrale houtskeletbouw zestig centimeter ingegraven.

Vensterbank en boekenkast
© Mr Frank

Het hoogteverschil tussen de binnen- en buitenkant van de woning zorgde zo voor een plank die zowel kan dienen als zit- en vensterbank. Om niet aan oppervlakte in te boeten, plaatsten ze een eenvoudige boekenkast onder de plank. Perfect voor een namiddag luilekker lezen bij het raam.

Het volledige interieur vind je hier.

4. Ruimte voor structuur

Wanneer je het huis van Peter Van Impe binnenwandelt, op een steenworp afstand van Tienen, valt als eerste de 15 meter hoge stamplemen wand op. Een constructie die extra opmerkelijk is, omdat hij is opgetrokken uit aarde die ter plaatse werd opgegraven met het oog op circulariteit.

Deze technische prestatie is niet het enige sterke punt van dit project. Ook de indeling van het huis is vanuit energetische overwegingen bedacht, waardoor licht en warmte perfect door het huis kunnen circuleren. ‘Voor mij moet een woning als een flexibel maatpak worden opgevat. Alleen zo zal ze bestand zijn tegen de tand des tijds’, klinkt het bij de ontwerper.

wandrek uit staal
© Jan Verlinde

Met die filosofie in overweging werd ook het rek naast de trap bedacht. Enerzijds schermt het de trap af, terwijl het toch licht doorlaat. Anderzijds vormt het een elegant contrast met de robuuste lemen muur.

Het volledige interieur vind je hier.

5. Vierdubbele functie

Renoveren hoeft niet per se veel geld te kosten als je de tijd neemt om zelf aan de slag te gaan. Dat wist architectenduo Indra Janda en Menno Vanderghote toen ze besloten dit huis in Gent op te knappen. ‘In die tijd hebben we onszelf heel wat avonden op café, concerten en vakanties ontzegd. Vaak is er geen andere optie. Het is of het zelf doen, of gewoon niet’, klinkt het.

ingebouwde meubels: kast en bureau
© Tim van de Velde

De renovatie werd meer dan een opfrisbeurt, het werd een transformatie. Zo bouwde het koppel de zolder om tot een ruimte voor hun dochters, met een slaap- en speelzone. Net als op andere plekken in het huis, zijn bijna alle meubels in deze kinderkamer zelf ontworpen en gemaakt uit geolied berkenmultiplexmateriaal waardoor ze een serene eenheid uitstralen.

zelfgemaakte meubels kinderkamer
© Tim van de Velde

Onze favoriet is het multifunctionele meubel: een kledingkast die kan veranderen in een bureau, leeshoek of vensterbank, en die bovendien mooi de helling van het dak volgt.

Het volledige interieur vind je hier.

6. Rond de deur

Tussen decoratrice Géraldine Van Heuverswyn en deze utilitaire jaren 90-woning was het liefde op het eerste gezicht. De echtgenote van sterrenchef Benoit Dewitte behield na de renovatie enkele industriële elementen en combineerde ze met warme, soms zelfs nonchalante, details.

betonnen wandrek
© Jan Verlinde

Toch werd onze aandacht vooral getrokken door het betonnen wandrek. De reden daarvoor is dat het zo perfect in de architectuur van de woning past. Doordat het meubel de hele muur beslaat, wordt zelfs het gedeelte boven de deur benut.

De ladder zorgt voor een speels element en de rieten kastdeurtjes onderaan zorgen voor de nodige warmte. Dit slimme meubel zorgt niet enkel voor meer opbergruimte, maar helpt zo ook de hardheid van het beton en de industriële architectuur van de plek te doorbreken.

Het volledige interieur vind je hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content