Cottagecore op zijn Belgisch: deze verbouwingen tonen wat fermettes in hun mars hebben
Deelnemers van populaire verbouwprogramma’s op televisie verafschuwen ze. Maar zijn fermettes en hoeves dan echt zo’n faux pas? Deze verbouwingen bewijzen niet alleen het tegendeel, ze brengen ons ook volgende conclusies.
Eigentijdse ramen doen wonderen
Een fermette of hoeve komt – als je geluk hebt – met een mooie, landelijke omgeving. Het zou jammer zijn om daar dan niet maximaal op in te zetten. Thijs Prinsen, vennoot bij het Hasselste bureau Lens°ass, zweert bij hoog en bij laag dat, als je eigentijdse details toevoegt, het fermette-gevoel echt wel kan vervagen. In het salon van dit project in Poederlee, voegde hij een hedendaags ‘bioscoopraam’ toe aan de originele balkenstructuur en boerenraampjes. Daarmee creëert hij een totaal andere beleving dan de donkere en benauwde sfeer die er oorspronkelijk was.
Toen interieurarchitect Kim Verbist een oude hoeve op twee hectare grond in Cadzand kocht was dat in de eerste plaats voor de omgeving, bekent ze. ‘Het huis hebben we er gewoon bij genomen!’. De vensters maken een reuzenherbarium van haar uitzicht op de polders en het verwilderd landschap. Let ook op de afwerking van het raamkader waardoor een vensterbank meteen ook werkhoekje wordt.
Ze lenen zich tot een huis-in-huis concept
Omdat ze beschermd zijn, konden de dikke, walsende muren van een langgevelhoeve in Damme onmogelijk gesloopt of rechtgetrokken worden. De eigenaars kwamen samen met restauratiearchitect Wouter Callebaut op het idee om binnen die oorspronkelijke kromme bakstenen muren een gloednieuw, modern volume te bouwen waarin de keuken werd ondergebracht. De eiken balken, die uit de oude koeienstal werden gerecupereerd, zijn vandaag louter decoratief,
Ook architect Tom Van den Daele (ReARCH architects in Gent) maakte een gelijkaardige oefening. Op de bovenverdieping van een dertiende-eeuwse hoeve creëerde hij een lichtrijke, open ruimte door één van de drie kamers uit te breken. In de plaats kwam een moderne miniatuurversie van de hoeve die hij met platen natuursteen liet bekleden Zo werd het mogelijk om de oude balkenstructuur opnieuw zichtbaar te maken en een moderne, zwarte wetroom te creëren.
Hun sfeer en materiaal kun je recupereren
Oorspronkelijk wilden bewoners Dries Blomme en Pieter Braqué – die samen het restaurant De Zwaan in Wannegem-Lede runnen – liever de schuur op hun perceel bewaren. Maar dat bleek te optimistisch. Zoals dat gaat met verbouwingen werd die groter dan gedacht, het volume werd met andere woorden afgebroken. Wat niet wil zeggen dat haar ziel er niet meer rondwaart. De vloer van de keuken en eethoek bestaat uit bakstenen die het koppel één voor één uit de schuur recupereerden, in de woonkamer behield architect Jao Smet het originele, brute schuurgevoel.
Ze kunnen meer interieurstijlen aan dan je denkt
Een fermette of hoeve kan echt meer aan dan een verouderd bompa-interieur of cottagecore decor. In een nieuwbouwhoeve in de buurt van Mechelen creëerde interieurontwerper Joris Van Apers deze uitzonderlijke Japandi-sfeer. Om die te bekomen gebruikte hij uitsluitend doorleefde en gerecupereerde bouwmaterialen.
In Lasne paste interieurarchitect Caroline Notté dan weer haar kleurrijke signatuur toe op de jarenzeventighoeve van een goede vriendin. Geen wit, noch greige. Wel kleuren die een vleugje Mondriaan naar het platteland brengen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier