Gents museum S.M.A.K. breidt uit en stelt winnend ontwerp voor: duurzame materialen en meer ruimte voor kunst

Beeld uit het wedstrijdontwerp - zicht op het Collectiehuis vanaf de speeltuin
Lotte Philipsen
Lotte Philipsen Journalist KnackWeekend.be

De jury heeft beslist: noAarchitecten, David Kohn Architects en Asli Çiçek mogen de uitbreiding en vernieuwing van het S.M.A.K. ontwerpen. Het ontwerpvoorstel toont een tweede gebouw, een ingang in de Floraliënhal en een mooie integratie in het Citadelpark.

Het winnende ontwerp werd dit najaar gekozen uit 53 inzendingen, na een open oproep van de Vlaamse Bouwmeester, het S.M.A.K. en stadsontwikkelingsbedrijf sogent. De keuze van de jury viel op de tijdelijke vereniging van noAarchitecten, David Kohn Architects met Asli Çiçek.

Sami Souguir, schepen van Stadsontwikkeling, benadrukt dat het huidige gebouw niet langer geschikt is en er dus nood was aan vernieuwing: ‘Het is een energieverslinder en de collectie kan niet optimaal getoond worden.’

In het ontwerpvoorstel zien we een tweede museumgebouw, het Collectiehuis, waar de permanente collectie tentoongesteld zal worden. Bezoekers kunnen beide museumgebouwen binnengaan via de Floraliënhal, die een centrale rol krijgt in het Citadelpark.

Beeld uit het wedstrijdontwerp – zicht vanuit de Floraliënhal op de nieuwe ingang


Oog voor duurzaamheid

Het winnende ontwerpteam zet in op circulair bouwen door bestaande gebouwen en materialen te hergebruiken. De gebouwen worden geïsoleerd en opnieuw bekleed, waarbij duurzame materialen worden gebruikt.

Zicht op de S.M.A.K. hal vanuit de Graskuip

Participatie

Het gaat om een eerste ontwerpvoorstel. De komende maanden zal het nog verfijnd worden door het ontwerpteam, samen met S.M.A.K. en sogent. Ook burgers kunnen hun zegje doen over de plannen. Op 22 en 23 juni kunnen buurtbewoners en Gentenaars hun input geven tijdens een evenement in het Citadelpark.

Gent wil in 2030 Europese Culturele Hoofdstad worden, en zo in de voetsporen treden van andere Belgische steden: Antwerpen in 1993, Brussel in 2000, Brugge in 2002 en Mons in 2015. De uitvoering van het ontwerp moet dus voor 2030 afgerond zijn.

Zicht op het Collectiehuis vanuit de rozentuin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content