Voedingsector dwingt grote palmolieproducent tot duurzamer beleid

Een van de grootste slachtoffers van de ontbossing: de oerang-oetang. © Getty Images/iStockphoto

Een van de grootste palmolieproducenten ter wereld heeft aangekondigd haar werkwijze duurzamer te maken na aanhoudende druk van milieuorganisaties én voedselbedrijven. Dat zegt Follow The Money.

Palmolie is een hot topic: het zit in erg veel bereide voeding (kijk er maar eens de verpakking van een willekeurig koekje op na) en cosmetica en de vraag ernaar zal de komende jaren vermoedelijk nog groeien. De industrie errond maakt echter heel wat slachtoffers: om plaats te maken voor de palmplantages worden grote delen Maleisisch en Indonesisch oerwoud (vaak illegaal) gekapt. De bedreigde orang-oetang ziet zijn leefgebied verdwijnen en komt zo nog meer onder druk te staan.

“Nergens ter wereld is de ontbossing voor palmolieproductie zo ernstig als in Indonesië. Het land staat ieder jaar letterlijk in brand.”

Het is dan ook niet verwonderlijk dat milieuorganisaties al jaren strijden voor een beter beleid, maar tot nu toe hebben hun inspanningen niet veel vruchten afgeworpen. Het tij zou echter aan het keren zijn, nu ook voedselgiganten als Unilever, Mars, Ferrero, Kellog’s en Nestlé zich in het mengen.

Schorsing

Op 4 april werd de Maleisische IOI Group – met zijn omzet van 3,2 miljard euro een van de grootste palmolieproducenten ter wereld – geschorst door certificeringsorganisatie Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Dat gebeurde nadat onomstotelijk was bewezen dat het bedrijf zich schuldig had gemaakt aan illegale ontbossing in Indonesië. Die schorsing bleek voor verschillende voedingsbedrijven al een reden om de samenwerking met IOI op te heffen, maar toen het bedrijf nog eens besloot de schorsing juridisch aan te vechten in plaats van -zoals gevraagd – haar werkwijze te veranderen, was het hek helemaal van de dam en sloten steeds meer bedrijven zich aan bij de boycot.

Door de toenemende druk heeft IOI nu aangekondigd “haar duurzaamheidsbeleid te herzien en dat hierin de input van de belangrijkste stakeholders, waaronder ngo’s, is meegenomen.”

Nieuw duurzaamheidsbeleid

Hoewel het voorlopig nog maar om een bedrijf gaat, reageert Greenpeace wel hoopvol bij FTM: “Nergens ter wereld is de ontbossing voor palmolieproductie zo ernstig als in Indonesië. Het land staat ieder jaar letterlijk in brand. IOI kan hier veel verbeteren en zo een voorbeeld vormen voor de rest van de palmolie-industrie.”

Voorheen oerwoud, nu een plantage en palmoliefabriek.
Voorheen oerwoud, nu een plantage en palmoliefabriek.© Getty Images/iStockphoto

Zolang niet aangetoond wordt dat IOI haar werkwijze wel degelijk heeft verduurzaamd of dat binnen korte tijd zal doen, blijft de boycot van kracht. Meer zelfs: steeds meer bedrijven sluiten zich aan, net als Cargill vorige week. Het grootste handelshuis ter wereld voerde de druk op in een uitgaand persbericht: “Als IOI tegen 15 juli niet voldoet aan de verplichtingen, zal Cargill haar zaken opschorten door geen nieuwe contracten aan te gaan.”

Nu IOI’s duimschroeven stevig worden aangedraaid, is de vraag niet meer óf het bedrijf haar duurzaamheidsbeleid zal aanpassen, maar wel in welke mate het dat zal doen. Op 12 juli weten we alleszins meer, want dan zal het bedrijf haar nieuwe richtlijnen presenteren. (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content