In hun boek Al Dente as f*ck leren Bruna Bonaca en Emanuelle Mazzaroppi ons hoe je zelf pasta maakt.
‘Surprise, surprise motherf***ers.’ Met die zin trok Bruna Bonaca de aandacht in het allereerste kookfilmpje van Pastology op Instagram. Haar bravoure werd meteen het handelsmerk van het bedrijfje, samen met de kalme aanwezigheid van haar man Emanuele Mazzaroppi en hun talent voor prachtige pasta. Die energie hebben ze nu in een boek gegoten: Al dente as f*ck.
Pastology is een klein pasta-atelier in het Zeeuwse Eede. Vanuit hun containerkeuken in een schuur maken Bruna en Emanuele pasta voor Belgische en Nederlandse restaurants en particuliere pastaliefhebbers. Het idee ontstond tijdens de pandemie, toen de horeca stilviel. Het koppel dat elkaar leerde kennen in de keuken van Pure C in Cadzand begon thuis pasta te maken. Wat als hobby begon, groeide al snel uit tot een professioneel atelier met een resem sterrenchefs als trouwe klanten.
Wie genoeg oefent, kan ons zelfs voorbijsteken. Pasta draait niet om talent, maar om herhaling.
Dat dit boek er zou komen, hadden ze zelf nooit gedacht. ‘Voor ons is pasta maken zo vanzelfsprekend dat we niet beseften hoe bijzonder anderen dat vinden’, vertelt Bruna. ‘Maar we zagen er meteen de lol van in. We trokken fotograaf Pieter D’Hoop aan boord, huurden geen fotostudio maar een nabijgelegen tractorwasstraat en bouwden een set van blauwe kratten met een linnen tafelkleed erover. Ik liep alle kringloopwinkels in de buurt af voor leuke borden en liet mijn moeder haar favoriete exemplaren meenemen uit Italië.’ Zo werd het een extreem persoonlijk boek, waar familieportretten worden afgewisseld met close-ups van dampende pasta.
In het eerste hoofdstuk leer je het fundament: hoe maak je pastadeeg en vorm je de verschillende soorten? ‘Emanuele heeft stap voor stap twintig soorten pasta gemaakt voor het boek’, vertelt Bruna. ‘Van fregula tot cappelletti: elke handeling werd gefotografeerd. Het was een heftige bevalling.’ Daarna volgen de recepten. Het eerste deel is nonna-approved: de grote klassiekers uit de Italiaanse pastakeuken. In de tweede helft van het boek gaan alle regels overboord, met recepten beïnvloed door hun tijd in sterrenkeukens en door smaken uit de hele wereld. ‘We weten dat we Italianen boos gaan maken,’ zegt Bruna, ‘maar eerlijk? Het zijn gewoon lekkere recepten.’
Tot slot is er ook ruimte voor een shortcut: snelle sauzen waarmee je zelfs pasta uit een pakje een upgrade geeft. Of, in de woorden van Bruna: de ‘lazy bitch guide’. ‘We willen ook troost bieden aan wie zich instant overweldigd voelt bij het zien van zoveel zelfgemaakte pasta.’
Al dente as f*ck leert je pasta maken volgens de regels van de kunst, maar minstens even hard wil het boek lezers overtuigen dat pasta plezier is. Het is oefenen, knoeien, opnieuw beginnen en je amuseren. ‘Wie genoeg oefent, kan ons zelfs voorbijsteken’, lacht Bruna. ‘Pasta draait niet om talent, maar om herhaling’.
“Al dente as f*ck. Handgemaakte pasta volgens de verdomde regels van de kunst” van Pastology is uitgegeven bij Lannoo. Pre-order tot 28 oktober via pastology.nl.