Vijf Belgische biertapas om uit te proberen

© Getty Images/iStockphoto

Lekkere gerechten die perfect harmoniëren met een specifiek Belgisch bier, dat is de kern van het concept Belgische biertapas, kortweg Bapas. Vijf recepten.

Bapas, ofte Belgische biertapas, staat niet uitsluitend voor koken met bier, maar voor een culinaire ervaring waarbij een bepaald bier een gerecht vervolledigt én de smaakpapillen pleziert. Klinkt alvast lekker? Is het ook!

Omdat tapas niet altijd à l’espagnole hoeft te zijn: vijf recepten die perfect harmoniëren met gerstenat van eigen bodem. Cheers!

Bapas uit Oost Vlaanderen

Recept: Maatje met granaatappel, zure room & Sloeber

Bier: Sloeber


Sloeber is een deugnietenbier van het Oudenaardse Roman, meer bepaald in het glooiende dorp Mater. Het is een brouwerij met een stamboom die tot in 1545 teruggaat. Eigenlijk is Roman een van de sterkhouders van de traditie van het ‘Oudenaards Bruin bier’, ook wel ‘Vlaams Oud Bruin’ genoemd. Daarmee wordt verwezen naar het zacht zurige brouwsel.

Maar Roman is best een stevig huis en gaat dus voor een breed palet aan bieren, waaronder de Sloeber van 7,5°, die ooit een sparring partner voor Duvel wilde zijn, maar nu zijn eigen mannetje staat. Het heeft een ‘gouden’ kleurtoets, een fijn aroma en een mooie balans tussen mout en kruidigheid die resulteert in een licht bittere afdronk. (DB)

Alle recepten komen uit het mooi geïllustreerde kookboek ‘Bapas, Belgische biertapas’. Auteurs: Karl Van Malderen, Sven Gatz & Jan Pille. Fotografie: Bram Belet.

Bapas uit Namen

Recept: Ras el hanout kruidenballetjes & Super des Fagnes blonde

Bier: Super des Fagnes Blonde


Dit ‘Super Veenbier’ wordt met zorg gebrouwen in Mariembourg (Namen). De Super des Fagnes heeft een alcoholgehalte van 7,5° maar smaakt opmerkelijk lichter. Het goudblonde gerstenat is zacht (hop) en fruitig (appel) van aroma, met een streepje zoethout en koriander tussendoor. De bleke mout komt uit het binnenland, de hopsoorten uit Duitsland en Engeland. Voeg daar nog een kleine hoeveelheid kruiden aan toe, zoals zoete sinaasappelschil, frisse koriander en zacht zoethout en je krijgt een evenwichtig en verfijnd bier.

Bapas uit Oost Vlaanderen

Recept: Maatje met granaatappel, zure room & Sloeber

Bier: Sloeber


Sloeber is een deugnietenbier van het Oudenaardse Roman, meer bepaald in het glooiende dorp Mater. Het is een brouwerij met een stamboom die tot in 1545 teruggaat. Eigenlijk is Roman een van de sterkhouders van de traditie van het ‘Oudenaards Bruin bier’, ook wel ‘Vlaams Oud Bruin’ genoemd. Daarmee wordt verwezen naar het zacht zurige brouwsel.

Maar Roman is best een stevig huis en gaat dus voor een breed palet aan bieren, waaronder de Sloeber van 7,5°, die ooit een sparring partner voor Duvel wilde zijn, maar nu zijn eigen mannetje staat. Het heeft een ‘gouden’ kleurtoets, een fijn aroma en een mooie balans tussen mout en kruidigheid die resulteert in een licht bittere afdronk. (DB)

Alle recepten komen uit het mooi geïllustreerde kookboek ‘Bapas, Belgische biertapas’. Auteurs: Karl Van Malderen, Sven Gatz & Jan Pille. Fotografie: Bram Belet.

Bapas uit West Vlaanderen

Recept:Rozijnenbrood met Stilton en reuzenbalsemienhoning & Pannepot

Bier: Pannepot


Enkele jaren geleden werden de Struise Brouwers uit Woesten door de Amerikaanse vakwebsite ratebeer.com uitgeroepen tot ‘beste brouwers ter wereld’. Een zwaar te dragen roem voor een brouwerscollectief dat nog maar tien jaar geleden hun project op gang trok, zo leek het. Maar ze maken het waar. Dit gezelschap produceert bieren met intrigerende namen als o.m. Struise Rosse, Kloeke Blonde, Badnimf en Schommelpeird. Het zijn bieren met een uitgesproken smaak en rijk aan ingrediënten.

De Pannepot ontleent zijn naam aan een boot uit De Panne. Het is een winterbier van 10° dat donkerbruin tot diepzwart kleurt en in de neus meteen een zoetige geur van pruim en rozijnen prijsgeeft. De smaak is complex en biedt walsend op de tong zowel aangename vanille als stevige eik en zonnige rozijntjes. Het geheel eindigt in een zoetige afdronk.

Bapas uit Namen

Recept: Ras el hanout kruidenballetjes & Super des Fagnes blonde

Bier: Super des Fagnes Blonde


Dit ‘Super Veenbier’ wordt met zorg gebrouwen in Mariembourg (Namen). De Super des Fagnes heeft een alcoholgehalte van 7,5° maar smaakt opmerkelijk lichter. Het goudblonde gerstenat is zacht (hop) en fruitig (appel) van aroma, met een streepje zoethout en koriander tussendoor. De bleke mout komt uit het binnenland, de hopsoorten uit Duitsland en Engeland. Voeg daar nog een kleine hoeveelheid kruiden aan toe, zoals zoete sinaasappelschil, frisse koriander en zacht zoethout en je krijgt een evenwichtig en verfijnd bier.

Bapas uit Oost Vlaanderen

Recept: Maatje met granaatappel, zure room & Sloeber

Bier: Sloeber


Sloeber is een deugnietenbier van het Oudenaardse Roman, meer bepaald in het glooiende dorp Mater. Het is een brouwerij met een stamboom die tot in 1545 teruggaat. Eigenlijk is Roman een van de sterkhouders van de traditie van het ‘Oudenaards Bruin bier’, ook wel ‘Vlaams Oud Bruin’ genoemd. Daarmee wordt verwezen naar het zacht zurige brouwsel.

Maar Roman is best een stevig huis en gaat dus voor een breed palet aan bieren, waaronder de Sloeber van 7,5°, die ooit een sparring partner voor Duvel wilde zijn, maar nu zijn eigen mannetje staat. Het heeft een ‘gouden’ kleurtoets, een fijn aroma en een mooie balans tussen mout en kruidigheid die resulteert in een licht bittere afdronk. (DB)

Alle recepten komen uit het mooi geïllustreerde kookboek ‘Bapas, Belgische biertapas’. Auteurs: Karl Van Malderen, Sven Gatz & Jan Pille. Fotografie: Bram Belet.

Bapas uit Vlaams-Brabant

Recept:Oregano hamburgertjes met uiringen & Palm Royal

Bier: Palm Royal


Dit bier was oorspronkelijk een verjaardagsbier, voor een heel bijzondere gebeurtenis bij Palm Breweries: de negentigste verjaardag van meesterbrouwer Alfred Van Roy in 2003. Vandaag is het een van de hoekstenen in het aanbod van de brouwerij uit Steenhuffel.

De Royal koppelt fruitigheid aan bitterheid. De lichte toetsen van banaan zijn het gevolg van de bijzondere gist die esters genereert. Dit zijn vluchtige verbindingen die het aroma bepalen en in dit geval aangenaam fruit en zachtheid suggereren.

Door de hergisting op fles eindigt de volle smaak in een droge afdronk.


Recept:Viooltjesoester met passievrucht & Cantillon geuze

Bier: Geuze Cantillon


De Geuze, ook wel de Champagne onder de bieren genoemd (al noemen sommigen het de Champagne van de boeren), is het resultaat van een verfijnde mix van lambiekbieren van verschillende leeftijd en smaken. Het is dus eigenlijk een blend.

Het moederbier Lambiek wordt gebrouwen met een behoorlijk deel tarwe en komt tot leven door spontane gisting, d.w.z. dat na het koken van de wort de natuurlijke gistcellen uit de lucht in de vloeistof mogen vallen om de suikers in alcohol om te zetten. In die zin zijn de Lambiek en de Geuze echte oerbieren: zo werden eeuwen geleden alle bieren gebrouwen.

Bij Cantillon in Anderlecht, waar de brouwerij ook een biermuseum huisvest, smaakt de geuze fris en zurig. De nasmaak is zacht met in de verte enkele bescheiden hoptoetsen. ‘Slow food’ voor kenners.

Bapas uit West Vlaanderen

Recept:Rozijnenbrood met Stilton en reuzenbalsemienhoning & Pannepot

Bier: Pannepot


Enkele jaren geleden werden de Struise Brouwers uit Woesten door de Amerikaanse vakwebsite ratebeer.com uitgeroepen tot ‘beste brouwers ter wereld’. Een zwaar te dragen roem voor een brouwerscollectief dat nog maar tien jaar geleden hun project op gang trok, zo leek het. Maar ze maken het waar. Dit gezelschap produceert bieren met intrigerende namen als o.m. Struise Rosse, Kloeke Blonde, Badnimf en Schommelpeird. Het zijn bieren met een uitgesproken smaak en rijk aan ingrediënten.

De Pannepot ontleent zijn naam aan een boot uit De Panne. Het is een winterbier van 10° dat donkerbruin tot diepzwart kleurt en in de neus meteen een zoetige geur van pruim en rozijnen prijsgeeft. De smaak is complex en biedt walsend op de tong zowel aangename vanille als stevige eik en zonnige rozijntjes. Het geheel eindigt in een zoetige afdronk.

Bapas uit Namen

Recept: Ras el hanout kruidenballetjes & Super des Fagnes blonde

Bier: Super des Fagnes Blonde


Dit ‘Super Veenbier’ wordt met zorg gebrouwen in Mariembourg (Namen). De Super des Fagnes heeft een alcoholgehalte van 7,5° maar smaakt opmerkelijk lichter. Het goudblonde gerstenat is zacht (hop) en fruitig (appel) van aroma, met een streepje zoethout en koriander tussendoor. De bleke mout komt uit het binnenland, de hopsoorten uit Duitsland en Engeland. Voeg daar nog een kleine hoeveelheid kruiden aan toe, zoals zoete sinaasappelschil, frisse koriander en zacht zoethout en je krijgt een evenwichtig en verfijnd bier.

Bapas uit Oost Vlaanderen

Recept: Maatje met granaatappel, zure room & Sloeber

Bier: Sloeber


Sloeber is een deugnietenbier van het Oudenaardse Roman, meer bepaald in het glooiende dorp Mater. Het is een brouwerij met een stamboom die tot in 1545 teruggaat. Eigenlijk is Roman een van de sterkhouders van de traditie van het ‘Oudenaards Bruin bier’, ook wel ‘Vlaams Oud Bruin’ genoemd. Daarmee wordt verwezen naar het zacht zurige brouwsel.

Maar Roman is best een stevig huis en gaat dus voor een breed palet aan bieren, waaronder de Sloeber van 7,5°, die ooit een sparring partner voor Duvel wilde zijn, maar nu zijn eigen mannetje staat. Het heeft een ‘gouden’ kleurtoets, een fijn aroma en een mooie balans tussen mout en kruidigheid die resulteert in een licht bittere afdronk. (DB)

Alle recepten komen uit het mooi geïllustreerde kookboek ‘Bapas, Belgische biertapas’. Auteurs: Karl Van Malderen, Sven Gatz & Jan Pille. Fotografie: Bram Belet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content