Zeeland, lekkerland: 10 adressen voor een culinaire trip over de grens

© GF

Naar Zeeland afreizen: het kost je slechts een kleine auto- of treinrit, maar levert je meteen een volledig andere omgeving én culinaire beleving op. Wat je zeker moet geproefd hebben en waar je dat best doet, lees je hier.

De boer op

In Zeeland vind je veel boeren die bijzondere dingen kweken en telen, van zilte groenten tot verse melk voor het lekkerste ijs of de romigste cappuccino. Wij selecteerden de adresjes waar je lekkers kunt inslaan voor een picknick of ter plaatse kunt proeven van de oogst.

—Bijzondere bessen

Harald Oltheten van fruitboerderij De Ring is een creatieve biodynamische boer die het tot exclusieve hofleverancier van de sterrenchefs schopte. Als botanische enthousiasteling proeft hij de hele struik, van tak tot bloemknop, om te ontdekken welke smaken zich schuilhouden. Zo teelt hij vijgenblad voor zijn tropische kokossmaak, bloemknopjes van laurier omdat ze proeven naar dropjes, en roze vlierbloesems, omdat ze niet enkel mooi zijn, maar ook nog eens waanzinnig smaken. Voor het grote publiek teelt Harald een hele resem bessen: bramen, rode bessen, kruisbessen, frambozen en cassis zijn de populairste. Deze Zeeuwse bessen kun je kopen op de boerenmarkt van De Grote Verleiding of proeven in het ijs van Loverendale Ter Linde.

—Cappuccino van de koe

De prachtige oude boerderij Loverendale Ter Linde barst van leven. Het is al honderd jaar een biologisch boerenbedrijf waar je zowel dieren als akkerbouw vindt, en dat levert heel wat lekkers op voor bezoekers. In de koffiebar krijg je een cappuccino met verse melk van de koeien, in het ijskraam proef je vers gedraaid ijs van diezelfde melk, op smaak gebracht met lokale bessen. In de boerderijwinkel vind je alles wat je nodig hebt voor een perfecte picknick en in de schuur zit een grote zuurdesembakkerij verscholen, waar je kunt ontbijten en lunchen. Voor kinderen is hier een prachtige natuurspeeltuin waar ook de kippen graag rondhuppelen. Wie hier niet wil vertrekken, blijft slapen op een van de 25 campingplaatsen op de boerderij.

loverendaleterlinde.nl

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

—Verleidelijk lokaal

De Grote Verleiding is een zegen voor chefs in Zeeland. Het is een organisatie die het lekkers van een heleboel lokale boeren verzamelt en gaat leveren bij restaurants. Op zaterdag organiseren ze een biologische boerenmarkt waar boeren uit de streek hun lekkerste groenten, fruit en zuivel verkopen en waar iedereen welkom is. Ideaal om een picknick in te slaan.

Elke zaterdagochtend van 8u30 tot 11 uur. Hogenakkerweg 25, Kruiningen. bio.degroteverleiding.nl

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

—Recht van het land

De lekkerste geitenkaas, verse eieren of groenten die ’s ochtends zijn geoogst: de boerderijwinkel van Bioduin is een walhalla voor de culinaire ontdekkingsreiziger. In de zomermaanden kun je op het groene terras iets drinken met zicht op de bloementuin.

Open van woensdag tot zaterdag. Perduinsweg 3, Koudekerke. bioduin.nl

—Het voedselbos in

Nog nooit een voedselbos van dichtbij gezien? Dan moet je naar Voedselbron Graauw. Je kunt een rondleiding boeken in dit idyllische voedselbos, of je schuift aan bij een van de diners waarbij je, na een aperitief in het bos, aan grote tafels in de schuur proeft wat het bos te bieden heeft. Je kunt hier ook kamperen in een van de mooie tiny houses of luxueuze glampingtenten.

Dwarsstraat 9, Graauw. voedselbrongraauw.nl

—Pluk de polders

De Vlaamse Ingrid Vanbrabant vond haar thuis in de polders van Retranchement, net over de grens van Nederland. Ze heeft hier een prachtig domein met hoogstamboomgaarden en uitgestrekte weides. Samen met haar trek je op pad om te ontdekken welk wild groen eetbaar is. Een wildplukwandeling kun je in een halve dag doen, of je maakt er een dagactiviteit van waarbij je ook kookt met wat je hebt geplukt. Data tot eind september vind je nu op de website.

kulderzipke.nl

Tip: Het strand van Vrouwenpolder ligt op slechts zeven minuten rijden van boerderij Loverendale Ter Linde. Wil je al het lekkers van het veld proeven met je voeten in het zand? Dan zoek je een plaatsje op het strand dicht bij ‘Strandkot Marie’. Dit strandhutje heeft lekkere koffie, gebak en ijs. instagram.com/marie.biostrandkot

Kaneelbom

—Gebakken bolus
De Zeeuwse bolus is een zoet broodje barstensvol kaneel. Het is een specialiteit die je moet geproefd hebben tijdens een bezoek aan Zeeland. Een van de laatste artisanale bakkers die zijn bolussen helemaal zelf bakt is ’t Bakkertje in Oostburg.

Bredestraat 11, Oostburg.

Tip: Wil je wat van de befaamde Zeeuwse bloem mee naar huis nemen om te bakken? Ga dan eens langs in de molen van Nieuwvliet, hier wordt meel gemalen van biologische tarwe en spelt in een ouderwetse windmolen. Open op woensdag en zaterdag tussen 13 en 17 uur. Molenweg 3, Nieuwvliet.

Zilte drankjes

In Zeeland kun je niet alleen lekker eten, er worden ook verrassende borrels gestookt. Wij zetten de lekkerste flessen op een rijtje: ideaal voor een aperitief bij zonsondergang, al dan niet onder een dekentje.

—Oestervodka

Bij Inter Scaldes verdwijnt hij in een bloody mary, maar ook met een geutje kwaliteitstonic is hij niet te versmaden: de Zeeuwse Oyester 44, een vodka op smaak gebracht met een distillaat van oesters uit Yerseke, gefilterd Oosterscheldewater en lokaal geteelde verveine en citroenmelisse. Je vindt de oestervodka ook als mixdrankje in een handig blikje, met frisse pomelo of tropisch fruit.

Te koop in de drankenhandel of online, of te proeven bij onder meer Inter Scaldes.

—Polderwijn

Wijngaard ’t Biezenhof is een ambachtelijke wijngaard in de polders van Zeeuws-Vlaanderen. Hier gebeurt het druiven telen, wijn maken én bottelen op dezelfde plaats. Het resultaat zijn elegante wijnen en zelfs een Zeeuwse grappa, gedistilleerd uit de geperste druiven van het wijn maken. Ga je langs bij dit wijndomein, dan valt er altijd wat te proeven.

Biezenstraat 40, Eede. wijngaardbiezenhof.nl

—Duinendrank

Hierbas de las Dunas is een op-en-top Zeeuwse drank, gestookt van 18 verschillende, met de hand geplukte kruiden en bloemen uit de duinen van Zeeuws-Vlaanderen. De belangrijkste smaakmaker is de knaloranje duindoornbes, die een heel aparte zoetzure smaak heeft. Creatieve geest achter dit project is chef Syrco Bakker, die we nog kennen van zijn verleden als chef in Pure C.

Te koop in de drankenhandel of online. hierbasdelasdunas.com

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Tip: Ook heerlijk met een zakje zeewierchips van zeewierplukker Jan Kruijsse, onder andere te koop bij De Oesterij in Yerseke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content