Voor Stéphane Buyens was het verlies van een van zijn twee Michelinsterren in 2023 ongetwijfeld een klap. De flamboyante chef stond met Le Fox dan ook jarenlang aan de top van de Belgische gastronomie. Maar in plaats van alles te proberen om weer in de gratie te komen van de inspecteurs van Michelin, besloot Buyens dat het mooi geweest was.
Een jaar later ging Le Fox dicht en hing hij zijn koksvest aan de haak. Althans, dat leek zo. Want onlangs opende mevrouw Buyens, Ellen Dulst, in De Panne het restaurant Subtiel. De kern van het team van Le Fox verhuisde mee, en ook haar man zou naar verluidt af en toe bijspringen als flexi-jobber.
Het is een prachtige zomerdag wanneer we letterlijk in de rij staan voor de deur van Subtiel. Het klantenbestand van Le Fox heeft duidelijk reeds de weg naar de nieuwe zaak gevonden. Wanneer ook wij de zaak betreden, is het warempel Buyens zelf die ons hartelijk verwelkomt en ons een plekje op het terras in de tuin aanbeveelt. Daardoor wanen we ons niet veel later op vakantie met een subtiele huiscocktail in de hand, bij een hummus met peer en olijven.
Even overwegen we de fijne lunchformule, maar de aantrekking van de brede menukaart is te groot. We beginnen met een garnaalkroketje in eigen jus en mosselen met vermout en ras el hanout. Vooral die laatste combinatie valt bijzonder in de smaak.
Daarna volgen een ceviche van zeebaars en langoustines met mousseline en zomergroenten. Ook nu gaat er een gerecht met de meeste aandacht lopen: ondanks de eenvoud van de bereiding zullen de langoustines niet snel vergeten worden.
Bij de hoofdgerechten gaat vooral de gegrilde tarbot van mijn gezelschap verder op dat elan, hoewel de rijke choronsaus de smaak van vis en garnituur net iets te veel afblokt.
Wie bij Subtiel een voorzichtige keuken hoopt te vinden, komt bedrogen uit. Maar wie graag fijn tafelt en niet bang is om af en toe uitgedaagd te worden, zal hier graag en vaak passeren.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."