Niet alleen Michelin weet waar het lekker tafelen is. Wekelijks bezoeken de restaurantrecensenten van Knack Weekend nieuwe zaken in Vlaanderen en Brussel. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat die adressen regelmatig overlappen. Dit vonden onze journalisten van de nieuwe sterrenzaken en Bib Gourmands volgens Michelin.
Haut, Oostende
Dimitri Proost koos met zijn nieuwe zaak voor een klassieke Frans-Belgische keuken op duizelingwekkende hoogte. Helemaal overtuigd was recensent Barbara Serulus niet na haar bezoek aan Haut, dat nu van Michelin een eerste ster kreeg. ‘Een hoogstaand adres voor wie houdt van uitgebreid tafelen en perfecte service (de oudere heer die ons bediende stal ons hart met zijn ouderwetse kunde van het metier). Het menu kent elegante hoogvliegers maar de chef mag in zijn zoektocht naar excellentie de basis niet uit het oog verliezen.’
Lees meer: Hoogvlieger op de 28ste verdieping: onze recensent bezocht Haut in de Oostende
Eliane, Brussel
‘Kobe Desramaults staat bekend als een avant-gardist die niet graag binnen de lijntjes kleurt’, schreef recensent Michel Verlinden na zijn bezoek aan het kersverse sterrenrestaurant Eliane. ‘Wie erin slaagt een reservatie te bemachtigen, wordt gevraagd het vaste menu op voorhand te betalen. Het prijskaartje is niet min: 285 euro per persoon. Is het dat waard? Wij antwoorden vol overtuiging drie keer ‘ja’. Ja, voor het enkele uren helemaal weg zijn uit de dagelijkse realiteit. Ja, voor de opeenvolging van intense smaken. Ja, voor de menselijke aanpak.’
Lees meer: Kobe Desramaults scoort met omakase-formule in Eliane: ‘Het prijskaartje volledig waard’
Taberna Bask, Gent
Voor recensent Yannick Vermeire was het klaar en duidelijk toen hij zijn eetervaring bij Taberna Bask van Sam D’Huyvetter moest samenvatten: vijf sterren. En nu is de zaak ook een vermelding in de Bib Gourmand rijker. ‘De resem bereidingen die volgen variëren van bijzonder smaakvol tot uitmuntend’, schreef Vermeire. ‘Een licht gegaarde oester met een frisse tomatensalsa, beignets met crème van champignon en lardo, en mosseltjes met ’nduja en gefermenteerde kruisbes: allemaal slim bedachte bereidingen die authenticiteit en inventiviteit combineren.’
Jacobin, Brugge
‘Sommige menukaarten hebben hét: de perfecte selectie van gerechten waar je maar niet uit kunt of wilt kiezen’, schreef Serulus over het Brugse restaurant Jacobin. ‘Een chef met sterrenervaring die zulke heerlijk ongecompliceerde gerechten tot in de perfectie bereidt, dat is de reis waard.’ Goed voor vijf sterren. Dat de zaak nu ook in de lijst met Bib Gourmands staat, vindt Serulus dan ook meer dan verdiend.
Lees meer: ’Sommige menukaarten hebben hét’: onze recensent over restaurant Jacobin in Brugge
And/Or, Antwerpen
Antwerpen werd tijdens de Michelin-uitreiking meermaals geroemd om zijn gastronomische aanbod. Dit nieuwe adres in de Bib Gourmand staaft dat meteen. ’Dat chef Karen Shu haar keukencarrière begon in sterrenrestaurants in New York, voel je aan de kosmopolitische sfeer die in And/Or hangt’, schreef Barbara Serulus al in 2023. ‘Ze brengt plantaardig eten op topniveau. Wij verlangen de volgende dag al terug naar de gelaagde bordjes (die trouwens groot genoeg zijn om comfortabel te delen, een pluspunt) met rijke smaken.’
Lees meer: Restaurant And/Or in Antwerpen: plantaardig eten op topniveau
Lees meer over Michelin 2025
– Slechts één nieuwe tweesterrenzaak en een emotioneel afscheid van een icoon: dit was Michelin 2025
– Michelin 2025: ontdek hier alle sterrenrestaurants van België