Veggie tafelen: een selectie van de beste adresjes in België

Almaar meer restaurants bieden een volwaardig vegetarisch alternatief, andere zetten volledig in op de plantaardige keuken.

Vlaanderen

WILD PROJECT

De naam zorgt misschien voor enige verwarring, maar de Italiaans-Zwitserse zusjes Chiara en Caterina koken in dit huiskamerrestaurant vegetarisch. Met hun kleine zaak willen ze een leemte vullen in de stad: als vegetariërs vonden ze te weinig in de buurt. Behalve gezond blijkt de keukenstijl van de zussen ook heel Italiaans te zijn, denk aan vegan pizza, zelfgemaakte pasta, gegrilde artisjokken en gemarineerde paddenstoelen. Voor de inrichting van hun originele restaurant hebben ze vooral leuke tweedehandsmeubelen gerecycleerd. Op zondag is er brunch met pannenkoeken van kikkererwten- of boekweitmeel met veel groenten, vegan omelet of een stevige toast met avocado. Hun huisgemaakt zoet gebak maakt elke maaltijd af.

Basisbrunch 12 euro, extra’s 5,50 tot 7,50 euro. Grote Pieter Potstraat 21, 2000 Antwerpen, wildproject-antwerp.com. Maandag en dinsdag gesloten.

NOORDOEVER

Zet al je vooroordelen opzij over buffetrestaurants. Noordoever aan de Leuvense Vaartkom toont dat het anders kan. Geen schotels die uren onder een warmtelamp hebben staan uitdrogen, maar continu wisselende verse bereidingen. Alles is hier vegetarisch, met ook een stevige keuze voor veganisten. Gerechten als tofoe in ’t groen, zeewierpasta met frisse mango of lenterolletjes met koolrabi en quinoa zorgen ervoor dat je hier met een licht en gezond gevoel van tafel gaat. Zodra je bord gevuld is, wordt het gewogen aan de toog, zo betaal je alleen voor wat je opschept. Je rekening blijft open, dus extra opscheppen is geen probleem.

3,15 euro per 100 gram. Vaartkom 17, 3000 Leuven, noordoever.be. Zondag gesloten.

COMMOTIE

Commotie begon met de bezetting van een leegstaand gebouw in Kortrijk dat stond te wachten op de sloop. Na de afbraak verhuisde het restaurant naar een oud herenhuis in Gent. Thomas Gellynck, een autodidact, staat in de keuken. Samen met zijn vriendin Lara De Vlieger, vers afgestudeerd als eventmanager, creëerde hij met Commotie een hoogstpersoonlijke vrijplaats. Op het menu vind je atypische combinaties als roodschimmelkaas, zonnebloempit, roodlof en veenbessen. De helft van de gerechten is vegetarisch. Nu ook de huur van dit pand bijna afloopt, zijn Lara en Thomas klaar om zich te settelen. De zoektocht naar een pand in Gent, het liefst met een tuintje, is begonnen. Groot hoeft het niet te zijn, want de huiskamersfeer willen ze niet kwijt.

Vrijdags lunchmenu 21 euro, Chef’s choice 5 gangen 40 euro, sharing van 4 gangen zelf samen te stellen à la carte. Hubert Frère Orbanlaan 228, 9000 Gent, commotiepopup.be. Zondag en maandag gesloten.

HOFKE VAN BAZEL

Hofke van Bazel mocht zich in 2017 het beste groenterestaurant van de Benelux noemen volgens Gault&Millau. De grote groente- en kruidentuin die werd aangeplant door chef Kris De Roy en souschef Sylvester Schatteman zit hier zeker voor iets tussen. Ook Gina, de vrouw van de chef, speelt hier een belangrijke rol in: haar vegetarische levensstijl inspireert de chef om van elk menu een volledig vegetarische variant aan te bieden onder de noemer Gina’s choice. Een gerecht als degustatie van morieljes met jonge spinazie, zuurdesemtoast met truffelcrème, zoetzure zilverui, een jus met Noilly Prat en gekonfijte citroenolie bewijst dat vegetarische gastronomie spannend en geraffineerd kan zijn. Ook in de niet-vegetarische gerechten spelen groenten de hoofdrol. Zo wordt à la carte consequent eerst de groente vermeld en dan pas het vlees of de vis

Lunchmenu 39 euro, driegangenmenu 65 euro, vijfgangenmenu 89 euro. Hofke van Bazel, Koningin Astridplein 11-13, 9150 Bazel, hofkevanbazel.be. aterdagmiddag, maandag en dinsdag gesloten.

DE PASTORALE

De Pastorale is een tweesterrenrestaurant met een stevige reputatie als het op high-end vegetarisch eten aankomt. Het Floramenu is een vegetarisch zeven- of negengangenmenu waarin bloemkool wordt gecombineerd met kastanje en amandel en aubergine samen met zeesla, daslook en roodloof op het bord verschijnen. Chef Bart De Pooter daagt zichzelf al meer dan 25 jaar uit om steeds opnieuw vernieuwend uit de hoek te komen en slaagt daar wonderwel in.

Zevengangenmenu 125 euro (lunch 105 euro). Negengangenmenu 165 euro (lunch 145 euro). Laarstraat 22, 2840 Rumst, depastorale.be. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.

ALTERMEZZO

Jo Grootaers werd vorig jaar door beide toonaangevende culinaire gidsen (Michelin en Gault&Millau) uitgeroepen tot ‘jonge chef van het jaar’. Alsof deze titel nog niet genoeg was, mocht hij ook zijn eerste Michelinster opspelden en werd hij door Gault&Millau bekroond met een score van 16 op 20. De jonge chef staat garant voor gewaagde combinaties die hun eenvoud niet verliezen. Zo bereidt hij eend met kers en cantharellen of groene kruiden met pistache en zuring als dessert. Het vegetarische vijfgangenmenu evolueert met de seizoenen.

Vijfgangenmenu 80 euro. Bilzersteenweg 366, 3700 Tongeren, altermezzo.be. Maandag, dinsdag, woensdag- en zaterdagmiddag gesloten.

SLADERIJ

De Sladerij in Hasselt is een saladebar met de focus op huisgemaakt en lokaal. Gegarandeerd wandel je hier vol energie de deur uit. Aan de koeltoog stel je in een handomdraai je eigen unieke salade samen. Of je kiest voor een dagsoep of de seizoensgebonden salade van de dag, al dan niet in vegetarische of veganistische versie. Ontbijten kan ook, met zelfgebakken framboos-kokosbrood, bananenpannenkoekjes met soyayoghurt of overnight havermout. Het interieur doet even fris aan als de kleurrijke salades: veel lichte kleuren, houten accenten en een bonte verzameling groene planten.

Luxesalade 16 euro. Havermarkt 39, 3500 Hasselt, desladerij.be. Gesloten op zondag.

DÔME

Dôme is gevestigd in een prachtig kader, voorzien van een oogstrelend kurkplafond, met stof beklede stoelen en een mooie marmeren toog met achtergrondverlichting. Maar veel belangrijker dan dit hoogstaande decor zijn natuurlijk de gerechten op je bord. Zij dragen de signatuur van de supergetalenteerde chef Julien Van Den Neste (vroeger Jour de Fête), die borg staat voor een menu dat voor 85% vegetarisch is. Zijn hummus met wortelen en gerookte paprika, zijn pompoen in broodkruim met kappertjes en zijn misosoep met pastinaak in azijn zijn ronduit verbluffend. En dan zwijgen we nog over de octopus met gepofte boekweit en sojakaramel of de risotto met groentesap. Alles kan overigens worden gedeeld. Mooie geste ter attentie van de vleeseters: het assortiment fijne vleeswaren en goed gerijpte steak.

Hapjes vanaf 7 euro, dagschotel 15 euro. Waterloosesteenweg 15, 1640 Sint-Genesius-Rode, dome.bio. Maandag gesloten. Zondag open voor brunch.

Brussels Gewest

LIU LIN

Dit nieuwe Brusselse restaurant draagt de naam van twee zussen van Taiwanese origine, Liu en Lin. Na een tussenstop in Leuven zetten ze voet aan wal in Brussel. Hun concept is gebaseerd op de gerechten die in de straten van Taipei worden aangeboden, maar dan zonder dierlijke eiwitten. Het is duidelijk dat ze er alles aan doen om de carnivoren te overtuigen. Hoe? Door hen te verleiden met sluwe gerechten die de illusie van vlees en vis creëren. Kortom, dubbelzinnige benamingen, zoals Crispy Chicky Bowl, Calamares Rings, Kroepoek en Prawn Tempura, allemaal met 100% plantaardige ingrediënten, zoals konjaku-algen, op zoete aardappel gelijkende taro-wortelen of tofoe. Puur én lekker.

Hapjes vanaf 6 euro, gerechten vanaf 12 euro. Hoogstraat 20, 1000 Brussel, 02 455 08 30. Maandag en dinsdag gesloten.

HUMUS X HORTENSE

Nicolas Decloedt heeft een fascinatie voor groenten en maakte naam met zijn gastentafel in Jette. Sinds enige tijd zet hij zijn beste beentje voor in een voormalig theesalon met een opvallend barok interieur. Het etiket ‘vegetarisch’ zou dit restaurant oneer aandoen. De gerechten veranderen geregeld, volgens de seizoenen en de impressionistische verbeelding van de chef, die een hechte band heeft met alles wat groeit en bloeit. Ceviche van lichtgelakte rode biet met mierikswortel, geroosterde bloemkool opgefrist met een bierreductie of rode kool met appelen in een lenterolletje. Bij dit alles hoort een authentieke sourcing, met vergeten groenten zoals yacon (appelwortel) of paarse schorseneren, maar ook kwaliteitsleveranciers zoals Le Monde des Mille Couleurs van Dries Delanote uit Ieper.

Lunch Light 26 euro, Business 34 euro, Gourmand 43 euro, Theater Avondmenu 39 euro. Vergniesstraat 2, 1050 Elsene, humusrestaurant.be. Zondag en maandag gesloten.

CÔTÉ JARDIN

Saliegroene muren, akoestische wandtapijten en houten tafels. Kortom, een interieur dat puurheid paart aan warmte, terwijl de keuken even origineel als smaakvol is. Het menu is dan ook zeer flexitarisch, met zowel veganistische als vegetarische gerechten, zonder de dierlijke eiwitten uit te sluiten. Dat alles in een mediterrane geest met gedeelde schotels. Kroketten van quinoa en erwten, Marokkaanse boreka met groenten, of gebakken halloumikaas met honing garanderen een breed plantaardig smakenpalet. Knapperig, fris, zuur en zacht. Niets ontbreekt. Daarbij horen natuurlijk ook feestelijke dranken, zoals de verbluffende biodynamische wijnen van Chateau Revelette en de Brusselse ambachtelijke bieren Cantillon en Ermitage, naast een uitstekende Lanterne Pale Ale.

Barfood vanaf 5 euro, lunch 20 euro, voorgerechten vanaf 14 euro, hoofdgerechten vanaf 18 euro. Arduinkaai 3, 1000 Brussel, cotejardin.brussels. Zondag en maandag gesloten.

Wallonië

VEGETALICIA

Nadat ze jarenlang vegetarische feesttafels verzorgd had, besloot Alicia Destiné in 2017 haar eigen restaurant te openen, in de Goolfy de Jambes, een indoorgolfbaan. Bizarre plek voor een veganistisch restaurant? Niet echt, zo blijkt uit de positieve reacties van haar klanten. Waarschijnlijk heeft dat ook veel te maken met haar creatieve aanpak – de kaart verandert elke dag – met gerechten die zelfs de grootste sceptici verrassen, zoals een sappige burger van rode bonen, inventieve salades of originele croques met bietenketchup.

Voorgerecht 12 euro, hoofdschotel 16 euro. 16, rue de la Gare Fleurie, 5100 Jambes, vegetalicia.be. Open op zaterdag en zondag van 12 tot 14 uur en van donderdag tot zaterdag van 18 tot 22 uur.

VENI VIDI VEGAN

Met deze zaak stelt Giacomo Di Matteo zichzelf een duidelijk doel: een cliënteel dat gewend is aan de meest traditionele snacks bekeren tot het veganisme. Het menu past qua benamingen dan ook volledig bij het traditionele aanbod: mitrailletteburger, gewone hamburger, frieten, pita, arancini, pizza… Een beetje vettig, zeker, maar gegarandeerd zonder dierlijke eiwitten, wat al een stap vooruit is. Samen met zijn gezellin Alyssa Casula garandeert Di Matteo een eerlijke keuken, inclusief vegetarische bouletten met een verrassende tomatensaus. Het decor is heel basic, maar het lichte hout zorgt voor een warme toets.

Snacks vanaf 4,90 euro, schotels vanaf 11,50 euro. 78, rue de Dampremy, 6000 Charleroi, venividivegan.be. Gesloten op zondag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content