De Antwerpse Leila Rasson (39) is eindredacteur en journaliste voor Libelle, haar avonturen in de Aziatische keuken kan je op Instagram volgen op asian_supper_in_antwerp. Dit is haar recept voor gestoomde silktofu in Kantonese stijl.
Tip van Leila: silk tofu kun je ook rauw eten. De zijdezachte structuur smelt ook koud direct weg in je mond. Lekker met een hartige saus zoals deze en wat schijfjes avocado erbij.
Meer lezen: Elke dag Thais of Mexicaans: deze Vlamingen zijn verslaafd aan de uitheemse keuken
Voor 2 personen
1 blok silk tofu (uit de Aziatische supermarkt. Neem geen stevige tofu, daarmee bereik je niet hetzelfde effect)
1 el sesamolie
2 el lichte sojasaus
2 el oestersaus
1 el azijn
2 teentjes look
1 kl kristalsuiker
1 bussel koriander
2 lente-uitjes
1 chilipeperhandvol geroosterde, gezouten pinda’s
1. Stoom je silk tofu 5 minuten in de stoomkoker (op bakpapier) of in een pot op het vuur – in het laatste geval is het handig om de delicate tofu al meteen op het bord te leggen waarop je hem gaat serveren. Maak ondertussen de saus. Pers de teentjes look. Meng de oestersaus, sesamolie, lichte sojasaus, azijn, look en suiker.
2. Snij de lente-ui en chilipeper fijn. Trek de blaadjes van de koriander en stamp de pinda’s in grove stukken in de vijzel. Leg de tofu wanneer hij klaargestoomd is voorzichtig op een bord dat een kleine rand heeft. Giet de koude saus erover. Werk af met de verse koriander, lente-ui, chili en geroosterde pinda’s. Serveer meteen.
3. Lekker met vers gestoomde rijst en gewokte Chinese kool erbij. Je kunt veel groenten op een eenvoudige manier lekker in de wok bereiden door ze kort te roerbakken in wat sesamolie en er na een paar minuten wat lichte sojasaus en een lepeltje suiker bij te doen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier