Vol terras: 10 recepten voor bar bites

recepten voor bar bites

Bar bites – caféknabbels die net iets meer inhouden dan een borrelnoot – zijn de laatste tijd een ding. Wie liever op het eigen terras in de spritz of mocktails vliegt, kan niet achterblijven. Tien hapjes voor de betere borrelplank.

Bar bites hebben meer weg van de chique appetizers die chefs laten aanrukken voor hun sterrendiner dan van de doorsnee bitterbal. Ook deze hapjes voor de honkvaste thuisbartender vragen iets meer inspanning dan het leegschudden van een zak premium chips, maar ze lonen absoluut de moeite.

Lees ook: Klinkt als zomer: de beste adressen in Vlaanderen en Brussel voor het aperitief

Bar bites: 10 recepten voor hapjes

1. Dirty cheese dip met platbrood

Een hapje van chef Maarten Van Essche: “Op de kaart van Magma was deze dirty cheese-dip een klassieker bij het aperitief. In het recept gebruiken we een combinatie van Cantal en Comté, maar je maakt de kaasdip evengoed met een andere pittige bergkaas.”

Naar het recept

2. Fritters met yoghurt en ingelegde citroen 

De Palestijnse keuken barst van de smaak, zo bewijst chef Sami Tamimi. Dit is zijn tip voor een hapje. Met een simpel mengsel van ingrediënten maak je van een restje couscous lekkere fritters die je serveert met een frisse yoghurt met ingelegde citroen.

Naar het recept

3. Pan con tomate met jamón Ibérico de Bellota

Dit is een gerecht uit het kookboek Mediterraneo van Maxence Sys en Laurent Willems van restaurant Pulpo. De typische spaanse tomaatbroodjes worden nog beter als je er iets extra’s op legt, zoals een plak jamón Ibérico de Bellota, in dit geval. Maar ook wat manchego of een ansjovisje kan een optie zijn.

Naar het recept

4. De perfecte gazpacho

De perfecte gazpacho? Vraag het aan tien Spanjaarden en je zal tien verschillende recepten krijgen. Met een constante: gebruik zo vers mogelijke ingrediënten en serveer de soep ijskoud. Doe ze in kleine glazen en je hebt het ideale zomerse aperitiefhapje. Variëren doe je met deze recepten.

Naar het recept

5. Kipnuggets met aioli

Deze crunchy kipnuggets zijn op zich al een echte traktatie. Dip ze in de romige aioli en je hebt een overheerlijk hapje. De sappige kip combineert fantastisch met de mediterrane knoflooksaus.

Naar het recept

6. Gegrilde paprika op feta-boterbonenpuree

Australisch kookboekenauteur Alice Zaslavsky tipt deze dip. Al is dat woord een understatement voor deze romige, geurige puree met feta en daar overheen de rode paprika met knoflook. Serveer er knapperig brood bij en iedereen is tevreden.

Naar het recept

7. De smeuïgste hummus

Er gaat er niets boven een zelfgemaakte versie van deze populaire dip. Met zijn oorsprong in de Levant brengt hij meteen de zon op je tafel. Vergis je echter niet: hoe eenvoudig het recept ook is, je moet er wel wat tijd voor uitrekken. Maar het loont. Hier vind je nog meer hummusrecepten.

Naar het recept

8. Arancini

Arancini – gefrituurde risottoballetjes – zijn de Italiaanse bar bites avant la lettre. En dat is net zo lekker als het klinkt: smeuïge risotto binnenin en een knapperig korstje eromheen. Maak ze in bitterbalformaat en je hebt de perfecte hap voor bij het aperitief.

Naar het recept

9. Runderdumplings met BBQ-taresaus en verse munt

Deze runderdumplings met barbecuesaus kun je ook gewoon bestellen als bar bites bij restaurant Steamy Windows in Gent. Maar we vroegen hen om het recept voor wie ze liever op eigen terras serveert.

Naar het recept

10. Oosterse visballetjes met limoenmayonaise

In een handomdraai klaar en lekker pittig. Je kunt de visballetjes stomen, bakken of frituren, of zelfs op de barbecue gooien als die toch al staat te smeulen. De limoenmayonaise maakt het helemaal af.

Naar het recept

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise