Pasta alla vodka

pasta alla vodka
© Getty
Redactie Knack Weekend

Vergeet gevulde perzik met tonijn: pasta alla vodka is hét succesrecept uit de eighties. Het werkt met simpele ingrediënten, een eenvoudige bereiding, is supersnel klaar en ook nog ‘ns heel lekker. Bovendien zet je van dit pastagerecht makkelijk een vegetarische versie op tafel.

Pasta alla vodka kent verschillende uitvoeringen. Er zijn recepten die de witte ui vervangen door de rode variant of sjalotten, en zelfs door knoflook. In plaats van spek en tomatensaus wordt de pasta vaak gemaakt met garnalen of zalm in plaats van spek en tomaat. Ook lekker! Daarnaast kun je wijn in plaats van vodka gebruiken, maar dat gaat ons te ver. Voor een vegetarische pasta alla vodka laat je gewoon het spek weg.

Eenvoudig – 10 minuten voorbereiding – klaar in 20 minuten

Nodig voor 4 personen
  • 320 g penne (of andere korte buisjespasta)
  • 1 ui
  • 200 g gerookt spek (optioneel)
  • 1/2 glas wodka
  • 300 g passata
  • 100 ml room
  • Rode peper (optioneel)
  • olijfolie
  • zout
  • peper
Zo maak je pasta alla vodka

1 Pel en snipper de ui. Verhit de olie in een pan en bak de ui glazig.

2 Voeg desgewenst spekblokjes toe en bak aan, samen met de ui. Zodra het spek bruin kleurt, doe je de wodka erbij. Laat verdampen op hoog vuur. Voor een vegetarische penne alla vodka laat je de vodka verdampen met de bruingebakken ui, zonder het spek. 

3 Voeg de passata en eventueel een fijngehakt rood pepertje (zonder zaad en zaadlijsten) toe en laat op laag vuur inkoken. Kruid bij met zout naar smaak. Doe de room erbij en roer tot een smeuïge saus.

4 Kook de pasta al dente in ruim water met zout, volgens de instructies op de verpakking.  Laat uitlekken en doe hem vervolgens bij de saus. Breng de penne alla vodka op smaak met versgemalen peper en serveer onmiddellijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content