IJstaart van vanille- en aardbeienijs
31-05-2017, 14:05
Bijgewerkt op: 06-06-2024, 10:26
Met een beetje handigheid maak je probleemloos deze prachtige ijstaart van vanille- en aardbeienijs.
Voor 6 à 8 personen
- 1 taartring (15 cm doorsnede, 5 cm hoog)
- 1 plastic taartbandje
Bodem
- 4 boterwafels, gebroken in fijne stukjes
- 30 g witte chocolade, gesmolten
IJsparfait
- 1/2 vanillestok
- 1 dl melk
- 80 g suiker
- 2 eierdooiers
- 3 dl slagroom
Aardbeienijs
- 1 dl slagroom
- 1 dl water
- 80 g suiker
- 20 g honing
- 300 g aardbeien, in stukjes in de diepvries
Afwerking
- 1 dl slagroom
- 10 g suiker
- enkele aardbeien
Bereiding
- Plaats de taartring bekleed met een plastic taartbandje op een schotel. Taartbodem: meng de gebroken boterwafeltjes met de gesmolten chocolade, verdeel met een lepel over de bodem van de taartring.
- Vanille-ijsparfait: Snijd het vanillestokje overlangs in tweeën, schraap de zaadjes eruit, doe ze samen met 3/4 van de suiker bij de melk. Breng aan de kook. Klop ondertussen de eierdooiers los met de rest van de suiker. Giet een deel van de kokende massa op de losgeklopte dooiers, meng goed. Breng alles over in één kookpot, verwarm tot 85 °C. Giet door een zeef en klop langzaam koud tot een luchtig beslag. Klop de slagroom op tot een luchtige maar niet te vaste crème. Spatel het vanillebeslag door de opgeklopte slagroom. Vul de taartring verder tot de helft met de vanille-ijsparfait. Zet enkele uren in de diepvriezer.
- Aardbeienijs: klop de slagroom tot half vast, zet in de koelkast. Breng het water, de suiker en de honing aan de kook. Laat afkoelen. Giet de koude siroop in een blender en mix geleidelijk met de bevroren stukjes aardbei tot een gladde massa. Meng er de opgeklopte slagroom door. Verdeel het aardbeienijs over de vanille-ijsparfait en zet opnieuw in de diepvriezer.
- Klop de slagroom met de suiker tot een vaste crème. Ontvorm de ijstaart. Werk af met enkele rozassen slagroom en verse aardbeien.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier