Snack of voorafje, 20-24 stuks

1 el sojasaus; 1 el rijstazijn; 1 tl miso; 3 tl sesamolie; 4 el olie; 250 g shiitake, in stukjes; 5 cm verse gember, geschild en fijngehakt; 2 tenen knoflook, fijngehakt, 1 bospeen, in kleine stukjes; 75 g Chinese kool, in reepjes; 2 bosuitjes, in ringetjes (ook het groen); maizena om te bestrooien, 20-24 kleine ronde gyoza- of wontonvellen, ontdooid; 200 ml water; eventueel enkele shisobladeren voor de garnering.

Voor de chili-sesamdip: 3 el sojasaus; 2 el rijstazijn; 2 cm verse gemberwortel, geschild en fijngeraspt; 1 tl chilipasta (bijv. Japanse of sambal oelek); 2 tl sesamolie; 1 el geroosterd sesamzaad.

Extra: keukenmachine, grote koekenpan met deksel

Bereidingswijze

1. Maak de vulling. Meng in een kommetje de sojasaus met de rijstazijn, miso en 1 tl sesamolie. Roer tot de miso is opgelost. Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de shiitake enkele minuten op hoog vuur al omscheppend tot het vocht vrijkomt. Voeg de gember, knoflook, bospeen, kool en bosuitjes toe en bak 1-2 minuten mee. Schenk het sojasausmengsel erbij, roer door en bak kort mee. Neem de pan van het vuur. Voeg zout en peper naar smaak toe.

2. Schep het mengsel in de kom van de keukenmachine. Laat zoveel mogelijk vocht achter in de pan, het mengsel moet zo droog mogelijk zijn. Pulseer het mengsel tot een grove puree en laat wat afkoelen.

3. Klop in een schaaltje alle ingrediënten voor de dipsaus door elkaar en zet even apart.

4. Bestrooi een schoon dienblad met maizena. De maizena zorgt ervoor dat je dat knapperige korstje krijgt. Zet een schaaltje met koud water klaar. Neem een deegvel in één hand en schep er een kleine eetlepel van het paddenstoelmengsel op. Maak met je vinger de randen een beetje nat met water. Leg de gyoza op het dienblad. Dek de gyoza's, terwijl je werkt, af met een vochtige theedoek.

5. Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan en leg de helft van de gyoza's er op hun platte kant in. Bak ze ca. 2 minuten tot de onderkant goudbruin is. Schenk er nu 100 ml water bij. Leg het deksel op de pan en stoom de gyoza in 3-4 minuten gaar. Neem het deksel van de pan en bak ze nog even tot al het vocht is verdampt. Voeg 1 tl sesamolie toe en beweeg de pan zodat de olie zich verspreidt. Bak de gyoza's tot de onderkanten goudbruin en knapperig zijn. Laat ze even liggen. Soms plakken ze even aan de pan vast, maar ze komen snel los. Bak op dezelfde manier de rest van de gyoza's. Verdeel de gyoza's over de borden met daarop eventueel een shisoblad en geef er de dipsaus bij. Tip: de kunst van het vouwen is om één kant glad te houden en de andere kant te rimpelen. Vouw het deeg over de vulling en maak met je duim en wijsvinger een klein rimpeltje aan een kant. Maak op die manier nog enkele rimpeltjes, 4 of 5 in totaal, tot het pakketje dicht is; duw de randen goed op elkaar.

Snack of voorafje, 20-24 stuks 1 el sojasaus; 1 el rijstazijn; 1 tl miso; 3 tl sesamolie; 4 el olie; 250 g shiitake, in stukjes; 5 cm verse gember, geschild en fijngehakt; 2 tenen knoflook, fijngehakt, 1 bospeen, in kleine stukjes; 75 g Chinese kool, in reepjes; 2 bosuitjes, in ringetjes (ook het groen); maizena om te bestrooien, 20-24 kleine ronde gyoza- of wontonvellen, ontdooid; 200 ml water; eventueel enkele shisobladeren voor de garnering. Voor de chili-sesamdip: 3 el sojasaus; 2 el rijstazijn; 2 cm verse gemberwortel, geschild en fijngeraspt; 1 tl chilipasta (bijv. Japanse of sambal oelek); 2 tl sesamolie; 1 el geroosterd sesamzaad. Extra: keukenmachine, grote koekenpan met deksel Bereidingswijze1. Maak de vulling. Meng in een kommetje de sojasaus met de rijstazijn, miso en 1 tl sesamolie. Roer tot de miso is opgelost. Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de shiitake enkele minuten op hoog vuur al omscheppend tot het vocht vrijkomt. Voeg de gember, knoflook, bospeen, kool en bosuitjes toe en bak 1-2 minuten mee. Schenk het sojasausmengsel erbij, roer door en bak kort mee. Neem de pan van het vuur. Voeg zout en peper naar smaak toe. 2. Schep het mengsel in de kom van de keukenmachine. Laat zoveel mogelijk vocht achter in de pan, het mengsel moet zo droog mogelijk zijn. Pulseer het mengsel tot een grove puree en laat wat afkoelen. 3. Klop in een schaaltje alle ingrediënten voor de dipsaus door elkaar en zet even apart. 4. Bestrooi een schoon dienblad met maizena. De maizena zorgt ervoor dat je dat knapperige korstje krijgt. Zet een schaaltje met koud water klaar. Neem een deegvel in één hand en schep er een kleine eetlepel van het paddenstoelmengsel op. Maak met je vinger de randen een beetje nat met water. Leg de gyoza op het dienblad. Dek de gyoza's, terwijl je werkt, af met een vochtige theedoek. 5. Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan en leg de helft van de gyoza's er op hun platte kant in. Bak ze ca. 2 minuten tot de onderkant goudbruin is. Schenk er nu 100 ml water bij. Leg het deksel op de pan en stoom de gyoza in 3-4 minuten gaar. Neem het deksel van de pan en bak ze nog even tot al het vocht is verdampt. Voeg 1 tl sesamolie toe en beweeg de pan zodat de olie zich verspreidt. Bak de gyoza's tot de onderkanten goudbruin en knapperig zijn. Laat ze even liggen. Soms plakken ze even aan de pan vast, maar ze komen snel los. Bak op dezelfde manier de rest van de gyoza's. Verdeel de gyoza's over de borden met daarop eventueel een shisoblad en geef er de dipsaus bij. Tip: de kunst van het vouwen is om één kant glad te houden en de andere kant te rimpelen. Vouw het deeg over de vulling en maak met je duim en wijsvinger een klein rimpeltje aan een kant. Maak op die manier nog enkele rimpeltjes, 4 of 5 in totaal, tot het pakketje dicht is; duw de randen goed op elkaar.