Voor 4 personen

  • 100 g couscous (basisbereiding)
  • 4 jonge duiven
  • 4 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • 4 kl gemberpoeder
  • 1 kl saffraan
  • 4 glazen water
  • 4 el ontvelde amandelen
  • 4 dadels
  • 4 el rozijnen
  • 4 el pistachenoten
  • 1 el kaneelpoeder
  • Gemberpoeder
  • 8 kl boter
  • 4 el honing

Voor de afwerking:

  • 200 g amandelen
  • 20 kwarteleitjes

Stap 1

Maak de couscous volgens de basisbereiding. Bak of gril de amandelen en hak ze fijn. Snijd de dadels in kleine stukjes. Meng de couscous met de amandelen, de dadels, de rozijnen, de pistachenoten, het kaneelpoeder, het gemberpoeder, de boter en de honing.

Stap 2

Maak de duifjes grondig schoon (eventueel met zout) en dep ze goed droog. Vul ze met de klaargemaakte couscous en sluit met tandenstokers of keukentouw.

Stap 3

Pel de uien en de knoflookteentjes en snipper ze fijn. Fruit ze even in olijfolie en doe er de duif bij. Kruid met peper, zout, gemberpoeder en saffraan. Blus met wat water, zet een deksel op de pan en laat 15 minuten garen (voor een roséduifje) op een laag vuur. Voeg eventueel nog wat water toe.

Stap 4

Frituur de amandelen kort goudbruin. Kook de kwarteleitjes hard en pel ze. Serveer de duif warm met de amandelen en kwarteleitjes.

Chef Fatima Marzouki heeft al vier kookboeken over de traditionele Arabische en Marokkaanse keuken op haar naam staan en organiseert kookworkshops over de authentieke Arabische keuken in haar eigen kookatelier. Maar info via fatimaskookatelier.be.