Gevulde Moorse duif met saffraansaus

9811853 © Moorse duif met kwarteleieren

Met een lekkere couscous als basis kun je alle kanten uit. Wie trek heeft in zoet, voegt rozijnen en andere gedroogde vruchten toe. Wie het graag wat hartiger heeft, werkt met aardappelen, noten en gestoomde groenten.

Met een lekkere couscous als basis kan je alle kanten uit. Wie trek heeft in zoet, voegt rozijnen en andere gedroogde vruchten toe. Wie het graag wat hartiger heeft, werkt met aardappelen, noten en gestoomde groenten.

Voor 4 personen

  • 100 g couscous (basisbereiding)
  • 4 jonge duiven
  • 4 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 4 kl gemberpoeder
  • 1 kl saffraan
  • 4 glazen water
  • 4 el ontvelde amandelen
  • 4 dadels
  • 4 el rozijnen
  • 4 el pistachenoten
  • 1 el kaneelpoeder
  • gemberpoeder
  • 8 kl boter
  • 4 el honing

Voor de afwerking:

  • 200 g amandelen
  • 20 kwarteleitjes

Bereiding

1. Maak de couscous volgens de basisbereiding. Bak of gril de amandelen en hak ze fijn. Snijd de dadels in kleine stukjes. Meng de couscous met de amandelen, de dadels, de rozijnen, de pistachenoten, het kaneelpoeder, het gemberpoeder, de boter en de honing.

2. Maak de duifjes grondig schoon (eventueel met zout) en dep ze goed droog. Vul ze met de klaargemaakte couscous en sluit met tandenstokers of keukentouw.

3. Pel de uien en de knoflookteentjes en snipper ze fijn. Fruit ze even in olijfolie en doe er de duif bij. Kruid met peper, zout, gemberpoeder en saffraan. Blus met wat water, zet een deksel op de pan en laat 15 minuten garen (voor een roséduifje) op een laag vuur. Voeg eventueel nog wat water toe.

4. Frituur de amandelen kort goudbruin. Kook de kwarteleitjes hard en pel ze. Serveer de duif warm met de amandelen en kwarteleitjes.

Chef Fatima Marzouki heeft al vier kookboeken over de traditionele Arabische en Marokkaanse keuken op haar naam staan en organiseert kookworkshops over de authentieke Arabische keuken in haar eigen kookatelier. Maar info via fatimaskookatelier.be.

Lees ook: Couscous van oma met kalkoen, melk en pompoen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content