Superheld in de keuken: 10 ijzersterke gerechten met spinazie

gerechten met spinazie

Omdat spinazie het hele jaar door verkrijgbaar is, wordt hij niet echt als voorjaarsgroente bekeken. Nochtans is hij lokaal geteeld op zijn best vanaf mei. Deze tien gerechten met spinazie geven het blaadje eerherstel als lentegroen.

Spinazie doet het net zo goed in salades als in warme bereidingen, en vormt onder meer een dynamisch duo met zachte kazen als ricotta en geitenkaas. De kleinere bladeren zijn het beste om rauw te verwerken, de grotere kunnen beter tegen verhitting. Spinazie heeft echter de neiging om enorm te slinken bij het koken. Start voor warme gerechten dus gerust met wat een truckload groen lijkt (ongeveer het dubbele). Vers of geslonken, in hartig gebak, salade of pasta: tien gerechten met spinazie.

Beter met spinazie: 10 gerechten

1. Gnocchi met spinazie, boerenkool en hazelnoten van Victor Avonds

We zeggen het maar: deze gnocchi met babyspinazie, boerenkool, hazelnoten, gepekelde ui en brebis de brakel is het vegetarische gerecht dat chef Victor Avonds zelf regelmatig klaarmaakt. Een succesnummer.

Naar het recept

2. Supersnelle spinaziesalade met feta en honingdressing

Mich Baron schreef met Healthy is Funky een kookboek dat je aan een gezondere levensstijl wil helpen. Zo zou je gegarandeerd extra energie halen uit deze spinaziesalade, die ook gewoon heel lekker is.

Naar het recept

3. Spinazie-cottagecheesewafels

De vegetarische recepten uit Little Green Kitchen van het koppel David Frenkiel en Luise Vindahl maak je samen met je kinderen. Kinderspel dus, deze luchtige spinaziewafels. Met een topping naar keuze ga je voor hartig of zoet.

Naar het recept

4. Labnehsalade met linzen, wilde spinazie en spicy boter

Culi-auteur Ajda Mehmet brengt pit in deze salade met wilde spinazie en labneh dankzij de geurige boter met Turkse chilivlokken. Ze raadt aan om vooral veel vers geroosterd pitabrood bij de salade te serveren.

Naar het recept

5. Spinazie-aspergeballetjes in groene coulis van erwten

Op gebied van kleur, is dit gerecht een ware eyecatcher. Het combineert bovendien drie echte lentetoppers: spinazie, asperges en erwten. Behalve erg lekker zijn deze balletjes vooral ook heel… Nu ja: groen.

Naar het recept

6. Auberginecannelloni met spinazie en ricotta

Deze low carb ovenschotel komt uit Feel Good Food van foodblogger Pauline Weuring. Het duurt alleen net een ietsje langer om deze auberginerolletjes te maken dan om prefab cannelloni uit een doos te schudden.

Naar het recept

7. Gnocchi verdi 

Zit aanschuiven bij Angela Missoni, thuis in Milaan of in haar landhuis op Sardinië, er niet meteen in, prijs je dan gelukkig met dit familierecept voor gnocchi Verdi uit The Missoni Family Cookbook. Meteen ook beter voor je ecologische voetafdruk.

Naar het recept

8. Zalm en spinazie in bladerdeeg

Spinazie met zalm is niet alleen een winnend powerfoodduo, ook qua smaak is het een topmatch. Doe er nog een krokant laagje omheen en je krijgt bonuspunten van de jury.

Naar het recept

9. Muffins met zoete aardappel en spinazie

David en Luise van Little Green Kitchen zijn duidelijk dol op spinazie, en hun kinderen hopelijk ook. Want deze kidsproof gezonde muffins zitten eveneens vol spinazie. De bataat zorgt voor een lichtjes zoete smaak.

Naar het recept

10. Linguine met geroosterde tonijn, spinazie en limoen-sojasaus

Tonijn en spinazie staan samen garant voor een makkelijk, gezond en (want: pasta) door haast iedereen gesmaakt bordje. Kies je tonijn zorgvuldig – die wordt er helaas minder gelukkig van – of vervang ‘m door zalm of een andere lokale vis.

Naar het recept

Meer recepten: 
– Kamp burrata of team mozzarella: 30 recepten 
– Past altijd: 30 recepten voor pastasalade
– Visfavoriet: 10 recepten met zalm 
– Asperge op kop: 30 recepten voor dé voorjaarsklassieker 
– Vorm volgt functie: 12 gerechten met gevulde pasta

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise