Pompoen perfect: 10 verrassende gerechten

Gerechten met pompoen, maar geen pompoensoep.

Pompoen is the gift that keeps on giving, maar ook voor pompoensoep geldt na een tijdje: trop is te veel. Gelukkig kun je er nog andere kanten mee uit, van salade tot gebak. Als het maar geen soep is: 10 gerechten met pompoen die wel verrassen.

De dagen korten, jassen worden dikker en samen met het winteruur komt ook Halloween eraan. Dat kan maar een ding betekenen: het pompoenseizoen is gestart. Of je er ook iets anders mee kan dan soep maken? Absoluut: tien gerechten met pompoen die net iets anders zijn.

10 gerechten met pompoen

1. Gegrilde pompoen met srirachaboter

Een flespompoen leent zich uitstekend om te grillen, hij wordt er zacht, romig en zoet van. De spicy srirachaboter breekt het zoete van deze herfsttopper dankzij wat extra pit.

Naar het recept

2. Pompoenkibbeh met ui, pompoen & za’atar

Met dit recept van culi-auteur Merijn Tol maak je een vegetarische variant van kibbeh (een typisch Midden-Oosterse snack), met een vulling van pompoen met gebakken uien en za’atar. Hier countert zout de zoete smaak. 

Naar het recept

3. Pittige groene boontjes en pompoen met halloumi en limoen

Deze groenteschotel is een smaakbommetje dankzij een simpel ingrediënt: vissaus. De diepe, hartige smaak gaat perfect samen met het zoete van de pompoen. Maar als je dit recept vegetarisch wil maken, kun je de vissaus ook weglaten.

Naar het recept

4. Hummus van butternut met pompoenpitten en maanzaad

Vergeet de kikkererwt: ook deze lokale en seizoensproof hummus, van butternut, is lekker bij het aperitief, met wat rauwe groenten of bij je favoriete zuurdesembrood.

Naar het recept

5. Gort, pompoen en paddenstoelen met kruidendressing

Een salade met pompoen, het kan zeker. De verschillende texturen en herfstsmaken houden de compositie interessant: aards, smakelijk en voedzaam.

Naar het recept

6. Pompoenmaantjes met dille-tahinyoghurt

In Een ode aan salades maakt de Australische kookboekenauteur Alice Zaslavsky korte metten met de suffe slaatjes van de jaren negentig. Al doet het woord ‘salade’ geen recht aan deze pompoenmaantjes met dille-tahinyoghurt. Vleesliefhebbers kunnen er wat lamsköfte bij grillen.

Naar het recept

7. Vegetarische tamales met pompoen en paprikasalsa

Een vegetarische versie van de Latijns-Amerikaanse tamales? Pompoen kan dat. In dit recept wordt hij gepureerd en samen met vegetarisch gehakt verpakt en gestoomd in maïsbladeren. De zelfgemaakte paprikasalsa brengt de smaken in balans.

Naar het recept

8. Geroosterde pompoen met bagnetto verde

Imponeer je gasten en geef pompoen een gastronomisch tintje: deze geroosterde variant met bagnetto verde is een recept van Bram Verbeken van Hop Gastrobar in Leuven.

Naar het recept

9. Cinnamon rolls met pompoen en sinaasappelglazuur 

Het geheim voor het meest fluffy deeg voor kaneelrollen vond Eveline van Vegamuze in Azië. De pompoen geeft er niet alleen extra smaak aan, hij zorgt er ook voor dat de buns minder snel uitdrogen.

Gerechten met pompoen: cinnamon rolls
© Getty Images

Naar het recept

10. Pompoen-kardemomcake met kwark en pecannoten

Niets zegt meer herfst dan de geur van een pompoen-kardemomcake die je huis vult terwijl buiten de regen naar beneden klettert. Heb je pompoenpuree over? Draai ze gerust in een ovenpasta of lasagne. 

Naar het recept

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise