Een koud kunstje: kies dit jaar voor deze super-de-luxe koude schotel als eindejaarsmenu
Vermijd paniek in de keuken: ons coole feestmenu maak je op voorhand klaar.
Roeren in vijf potten tegelijk terwijl je ondertussen een aperitiefje drinkt met je bezoek? Nee, een feestmenu op tafel toveren voor een grote groep gasten is zelden een ontspannende gelegenheid. Dat het ook anders kan, bewijst deze super-de-luxe versie van een koude schotel die je in je eigen tempo bereidt voor de gasten arriveren. Zo is het voor iedereen feest.
Opgeklopte boter met pittige gochujang
Deze wolk van boter, die mooi oranjerood kleurt door de Âpopulaire Koreaanse chilipasta, serveer je met winterse, knapperige rauwkost, stevige chips en perfect gekookte eitjes voor een feestelijk en makkelijk aperitief.
Aperitief/voorgerecht 8 personen
1 bussel radijzen
1 bussel wortelen
1 koolrabi
1 stronkje witloof
1 stronkje roodlof
4 eieren
1 zak stevige, ambachtelijke chips (die zijn sterker om mee te dippen)
250 g boter, op kamertemperatuur
4 el melk
1 snuf zeezout
1 tl gochujang (uit de Aziatische Âsupermarkt of online)
Optioneel: wat milde chilivlokken (zoals pul biber) voor de afwerking
+ ook nodig: een elektrische handmixer met Âkloppers of een standmixer met garde
1. Doe de zachte boter in een mengkom, samen met de melk, het zout en de gochujang.
2. Klop eerst twee minuten op lage snelheid tot de boter volledig is losgeklopt. Verhoog de snelheid dan tot het maximum en klop de boter nog 2 Ã 3 minuten tot die luchtig is en pieken vormt, alsof het slagroom is. Proef en voeg eventueel naar smaak nog wat zout toe (of nog een lepeltje gochujang als je houdt van pit).
3. Bewaar koel tot het serveren (maar niet in de koelkast, dan verlies je de luchtigheid). De boter is het lekkerst op de dag dat ze geklopt is.
4. Kook de eieren 7 minuten zodat ze een smeuïge dooier hebben (tel er nog een extra minuut bij voor eieren die uit de koelkast komen). Spoel ze onder koud water. Pel en snijd de Âeieren in tweeën.
5. Schil de wortelen (laat het loof eraan als je dat mooi vindt). Schil de koolrabi en snijd ze in beetklare stukken. Was de radijzen. Snijd de harde achterkant van de stronken wit- en roodlof en trek de blaadjes los.
6. Schik alle groenten, chips en eieren op schaaltjes en maak een hoge toren van de luchtige boter. Strooi er eventueel nog wat extra chili over voor het serveren.
Tip: Eens je deze techniek onder de knie hebt, kun je naar hartenlust experimenteren met andere smaakmakers in de boter. Denk aan witte miso voor een krachtige umamiboter, citroenzeste met een beetje maanzaad voor een fris-knapperige boter of wat zwarte look voor een zoete, rokerige versie.
In olijfolie gekonfijte zalm met kleurrijke citrusschijfjes
Deze zalm kun je perfect vooraf garen en op kamertemperatuur serveren. De olijfolie blijft Âsmakelijk en vloeibaar, ook als het gerecht afkoelt. De citrusschijfjes op de zalm zorgen Âervoor dat de vis lekker sappig blijft, ook enkele uren nadat hij uit de oven komt. Ze zijn bovendien heerlijk fris en bitter. Je kunt ze gewoon mee opeten.
Als je het hele menu maakt, kun je de gremolata ook schrappen. Je krijgt dan immers al wat frisse kruidigheid van de venkelsalade. De voorbereiding van het feest wordt zo nog een stuk relaxter.
Venkel-sinaas-salade met parmezaan en pistache
Knapperig met een royale portie elegantie: zo kun je deze salade het best omschrijven. Ze schittert op elke feesttafel en is, dankzij de frisse citrus en lichtzoete venkel, een ideale match met vis.
AardappelÂsalade met luchtige citroen-mierikswortelroom
Er wordt soms gezegd dat het Âgeheim in de saus zit; wat deze aardappelsalade betreft kunnen we dit alleen maar beamen. De klassieker krijgt een feestelijk elan door de mayonaise te Âvervangen door luchtig geklopte zure room, op smaak gebracht met gekonfijte citroen en Âmierikswortel.
Kokostrifle met kruidige gepocheerde peertjes
Een trifle is een feestelijk laagjesdessert opgebouwd uit cake, room en fruit. Wij kiezen voor een Âtropische versie om je op koude dagen te verwarmen. De glaasjes zijn gevuld met een zachte kokoscake, opgeklopte kokosyoghurt en delicate gepocheerde peer. Een dessert als een sneeuwlandschap.
Productie: Studio GAAR
Recepten en tekst: Barbara Serulus & Johanna Goyvaerts
Foto’s en styling: Eefje De Coninck & Senne Van der Ven
Lees ook: Goed begonnen: 35 recepten voor een feestelijk voorgerecht
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier