Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 kg bloemige aardappelen (bv. bintje)
  • 230 g koude boter
  • 2 dl volle room
  • zout

Bereiding

Zet de aardappelen ongeschild op in lichtgezouten koud water. Breng aan de kook, laat in ca. 30 min. gaarkoken. Giet af, laat de aardappelen 2 à 3 min. rusten. Schil ze dan meteen met een aardappelmesje.

Doe de helft van de aardappelen en de helft van de boter in een roerzeef, draai door de zeef in een pan. Herhaal met de rest van de aardappelen en de boter.

Zet de pan op laag vuur, klop de puree 2 min. los met een houten spatel. De massa zal vrij 'stijf' zijn en niet aan de rand van de pan kleven. (De puree kan zo tot 3 uur bewaard worden).

Warm de puree net voor het opdienen zachtjes op. Warm ook de room op en roer geleidelijk aan door de puree. Blijf goed doorroeren, de aardappelpuree moet zacht en romig zijn. Kruid enkel met zout, niet met andere kruiden.