Ingrediënten

  • 1 courgette, hoe groter hoe beter
  • 400 g rietsuiker
  • 1 el suikerstroop
  • 2,5 cm gember, geschild en geraspt
  • sap van 1 sinaasappel
  • rodewijngist

Bereiding

  1. Snijd met een kartelmes de bovenkant van de courgette en hol hem uit met een lepel.
  2. Vul de uitgeholde courgette met de suiker, stroop, gember, het sinaasappelsap en de gist. Zet de courgette rechtop in een kan of klein gistingsvat om hem overeind te houden.
  3. Leg de bovenkant weer op de courgette en houd deze met bruine plakband op zijn plek.
  4. Zet de courgette met kan en al op een warme plek. Na 2 weken kan je courgette op instorten staan. Wikkel hem dan in een katoenen doek die je op zijn plek houdt met een touwtje of doe hem in een (schone!) panty.
  5. Na 4 weken wil je courgette zijn sappige schatten onderhand wel afstaan. Boor een gaatje in de onderkant en laat de vloeistof in een gistingsfles lopen.
  6. Doe er een waterslot op en laat je courgetterum uitgisten voordat je hem bottelt (dat duurt nog ongeveer 2 weken).
  7. Deze traktatie wordt beter als je haar 1 maand laat rijpen. Wees dus geduldig.

Of anders...

Nog een zeemanstraditie: maak een courgettegrog. Mix 2 delen water met 1 deel courgetterum, doe er een scheutje limoensap bij en strooi er een beetje kaneel over.

Dit recept komt uit: Brouw het zelf van Richard Hood en Nick Moyle (Forte Culinair, 19,95 euro)

Nog een zeemanstraditie: maak een courgettegrog. Mix 2 delen water met 1 deel courgetterum, doe er een scheutje limoensap bij en strooi er een beetje kaneel over.