Creatief met cognac: 3 verrassende cocktailrecepten met eau de vie
Cognac is meer dan een stoffig digestief. De drank leent zich perfect tot het maken van moderne én klassieke cocktails. Drie recepten van mixoloog Valentin Norberg.
Valentin Norberg en Charlotte – Charlie – Guilliams zijn de bezielers van cocktailbar Botanical by Alfonse in Namen, die bekendheid verwierf toen hij werd opgenomen in de internationale ranking ‘50 Best Discovery’, een uitbreiding van de befaamde lijst ‘the world’s 50 best’. Met deze drie cocktailrecepten bewijst Valentin dat cognac aan een welverdiende comback werkt.
Meer weten? Lees: De comeback van cognac: ‘In Amerika wordt het gros van de drank al decennialang gedronken in de vorm van een cocktail of longdrink’
Poire cognac sour
De mix van zoet en zuur in deze cocktail maakt hem tot een uitgelezen aperitief. De perenlikeur is een knipoog naar de ‘poire cognac’, een traditioneel drankje dat cognac en perenlikeur in één fles combineert. Door er een sour van te mixen krijg je een eigentijdse en frisse variant.
Voor 1 cocktail
40 ml cognac
20 ml perenlikeur (bv. Belle de Brillet)
5 ml suikersiroop
20 ml citroensap
4 dashes* bitters (bv. Angostura)
* Een dash is de hoeveelheid bitters die uit het flesje vloeit als je het omdraait en één keer schudt.
Voeg alle ingrediënten, behalve de bitters, in de shaker met ijs. Shake, zeef het ijs eruit en dry shake nogmaals. Giet de schuimige cocktail in een coupette en garneer met de bitters.
Fine à l’eau 2.0.
Deze klassieke cocktail bewijst dat je niet veel nodig hebt om een spannend drankje te maken. Je mixt de cognac simpelweg met bruiswater, suikersiroop (die hier op smaak wordt gebracht met chardonnay) en een zuurtje. Traditioneel is dat verjus (het sap van onrijpe druiven), maar Valentin kiest voor het toegankelijkere citroensap. Deze cocktail is populair door zijn lichte, verfrissende karakter en ideaal voor wie voor het eerst cognac proeft.
Voor 1 cocktail
35 ml cognac
20 ml chardonnaysiroop (die je net hebt gemaakt)
20 ml citroensap
Bruiswater om af te toppen
+ zeste van citroen voor de garnering
Maak eerst de chardonnaysiroop door de wijn en de suiker in een sauspannetje op het vuur aan de kook te brengen. Roer tot de suiker is opgelost, laat afkoelen. In de koelkast is deze siroop minstens een maand houdbaar.
Schenk voor de cocktail de cognac, de siroop en het citroensap in een highballglas gevuld met ijs en top af met bruiswater. Garneer met de zeste.
Cognac Old Fashioned
Een old fashioned is simpel te maken en toch complex in smaak. Door zijn krachtige, houtige toetsen is het de perfecte afterdinner cocktail.
Tip: dit is een straffe cocktail voor liefhebbers van sterkedrank.
Voor de druivensiroop
1 tros rode druiven
Suiker (afhankelijk van het gewicht, zie recept)
Voor 1 cocktail
45 ml Rémy Martin Cognac VSOP
15 ml druivensiroop (die je net hebt gemaakt)
4 dashes bitters Optioneel: 2 dashes gentian (bv. Suze)
+ een zeste van sinaasappel voor de garnering
Maak eerst de druivensiroop. Mix hiervoor de druiven in een blender tot moes. Duw door een fijne zeef en weeg het sap dat je opvangt. Voeg hier 85% van het gewicht aan suiker bij en breng aan de kook in een sauspannetje. Roer tot de suiker is opgelost en haal van het vuur. Laat afkoelen. In de koelkast is deze druivensiroop minstens 1 maand houdbaar.
Doe alle ingrediënten voor de cocktail in een mixglas gevuld met ijs, roer gedurende 30 seconden met een lange lepel en zeef in een double rocks-glas gevuld met ijs. Garneer met de zeste.
Lees ook: Nieuw en beter: 30 feestelijke cocktails om mee af te tellen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier