De cijfers van GfK Belgium liegen er niet om: het ooit zo populaire witloof van bij ons raakt beetje bij beetje uit de gratie. De gemiddelde Belg koopt vandaag nog nipt 3 kg per jaar, terwijl dat 20 jaar geleden ruim 4 kg was. Bovendien zet de daling in witloofconsumptie zich elk jaar verder en lijkt er niet meteen een kentering in zicht als je naar het profiel van de witloofkoper kijkt.

Witloofconsumptie blijft dalen

Vooral jongere generaties, onder de 40 jaar, laten witloof links liggen. Dat geldt zowel voor alleenstaande thuiskoks als voor gezinnen met kinderen. Anderzijds: hoe ouder, hoe sneller witloof opduikt in de top tien van meest verkochte groenten. Gepensioneerden zijn daarbij de grootste fans. Dat verklaart ook de vrij klassieke gerechten met witloof die we thuis eten. Zo combineren Belgen de groente vooral met aardappelen, eieren, gekookte ham, kalkoen, een kaasbereiding, varkensgebraad of varkenshaasje. Ook niet zo verrassend: we eten witloof het vaakst in de winter en in het weekend. Het is nochtans een groente alle seizoenen en momenten. Wat de export betreft, vond in 2020 bijna 17.000 ton Belgische witloof zijn weg naar de rest van de wereld, met als topvijflanden Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië en Nederland.

Zin om met witloof in de keuken te experimenteren? Probeer een van onze recepten:

Witloof met kaas en ham

-
© -

Gestoofd witloof met sinaasappel, tijm en gebakken kipfilet

Gestoofd witloof met sinaasappel, tijm en gebakken kipfilet, Kris Vlegels
Gestoofd witloof met sinaasappel, tijm en gebakken kipfilet © Kris Vlegels

Sint-jakobsvruchten met gekaramelliseerd witloof

Weekend Knack
© Weekend Knack

Gegratineerd witloof

De cijfers van GfK Belgium liegen er niet om: het ooit zo populaire witloof van bij ons raakt beetje bij beetje uit de gratie. De gemiddelde Belg koopt vandaag nog nipt 3 kg per jaar, terwijl dat 20 jaar geleden ruim 4 kg was. Bovendien zet de daling in witloofconsumptie zich elk jaar verder en lijkt er niet meteen een kentering in zicht als je naar het profiel van de witloofkoper kijkt. Witloofconsumptie blijft dalenVooral jongere generaties, onder de 40 jaar, laten witloof links liggen. Dat geldt zowel voor alleenstaande thuiskoks als voor gezinnen met kinderen. Anderzijds: hoe ouder, hoe sneller witloof opduikt in de top tien van meest verkochte groenten. Gepensioneerden zijn daarbij de grootste fans. Dat verklaart ook de vrij klassieke gerechten met witloof die we thuis eten. Zo combineren Belgen de groente vooral met aardappelen, eieren, gekookte ham, kalkoen, een kaasbereiding, varkensgebraad of varkenshaasje. Ook niet zo verrassend: we eten witloof het vaakst in de winter en in het weekend. Het is nochtans een groente alle seizoenen en momenten. Wat de export betreft, vond in 2020 bijna 17.000 ton Belgische witloof zijn weg naar de rest van de wereld, met als topvijflanden Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië en Nederland.Zin om met witloof in de keuken te experimenteren? Probeer een van onze recepten: