Basis-pizzabodem met groentedeeg

abea3dfe2b7bb068226dcd6f30913d82

De basis voor elke pizza is een goede bodem. Dit onorthodox recept is een op basis van groenten.

De basis voor elke pizza is een goede bodem. Dit onorthodox recept is een op basis van groenten.

Een pizzabodem vormt de basis voor je hele recept, letterlijk en figuurlijk. Pizzadeeg is daarmee misschien wel het belangrijkste onderdeel van een pizza. Een bodem die niet goed gaar is, of juist veel te ver doorgebakken, kan een pizza helemaal verpesten. Toen het idee voor een groentepizza ontstond, had ik niet verwacht dat er zóveel factoren van belang waren bij het ontwikkelen van de perfecte pizzabodem. Ik heb maandenlang de meest uiteenlopende recepten voor pizzadeeg getest in mijn eigen keuken, de ene pizza na de andere.

Toen ik eindelijk een recept had dat ergens op begon te lijken, zocht ik een pizzeria in Amsterdam op, zo’n echte Italiaan. Ze zagen me aankomen, met mijn groentedeeg. Ze vonden het eigenlijk maar niks, maar toch kreeg ik de kans om er mijn recept verder uit te werken en te testen. Ik maakte lange dagen en stond af en toe tot midden in de nacht nog in de keuken mijn eigen deeg te maken. Soms kwam ik ’s ochtends de keuken in en hadden ze al mijn groentedeeg weggegooid, maar dan begon ik gewoon weer opnieuw. Niets hield mij tegen. Nu, een aantal jaar later, geef ik jou graag een kijkje in de keuken en deel ik mijn tips en tricks zodat jij zelf aan de slag kunt met een pizzabodem op basis van groenten.

In haar boek experimenteert Manon met allerlei soorten groenten en kruiden in pizzabodems. Het resultaat is een erg kleurrijk palet.
In haar boek experimenteert Manon met allerlei soorten groenten en kruiden in pizzabodems. Het resultaat is een erg kleurrijk palet.© Lannoo / Simone van den Berg

Dit basisrecept is de rode draad voor de andere recepten. Je kunt deze basisbodem geheel naar eigen smaak aanpassen. Je kunt er bijvoorbeeld wat rozemarijn en/of tijm aan toevoegen. Ook kun je andere meelsoorten gebruiken zoals volkorenbloem, dit geeft een wat steviger en krokanter deeg dan tarwebloem.

Ingrediënten

Voor 4 pizza’s

  • 300 g bloemkool
  • 300 g bloem
  • 7 g gedroogde gist of 21 g verse gist
  • 9 g zout
  • 130 ml lauwwarm water
  • scheut olijfolie

Bereiding

  1. Snijd de bloemkool in kleine stukken en mix deze in een keukenmachine tot een glad geheel. Blijft het mengsel korrelig? Voeg dan eventueel wat lauw water toe. Je puree is klaar als er een mooi, glad mengsel ontstaat. Hiermee ga je je pizzadeeg maken.
  2. Begin met het wegen, meten en mixen van bloem, gist en zout. Doe de bloem in een mengkom of de kom van je keukenmachine. Voeg nu het gist en het zout toe door twee aparte kuiltjes te maken in de bloem. Zorg ervoor dat gist en zout elkaar niet raken. Komen ze direct in contact met elkaar dan neemt de werking van het gist af. Voeg vervolgens je groentepuree toe aan het mengsel en mix het geheel weer goed door elkaar. Voeg vervolgens een deel van het lauwe water toe. Doe dit voorzichtig, bekertje voor bekertje. Voor machinaal mengen gebruik je een deeghaak. Heb je geen mixer of keukenmachine dan meng je het in het begin met een vork totdat er een bal ontstaat en kneed je het verder met je handen. Is het deeg nog te droog en vormt het geen bal dan doe je er wat water bij.
  3. Vet nu eerst je werkblad in met wat olie. Kneed dan met de hand het deeg soepel en elastisch in ongeveer 6-8 minuten. Het deeg is klaar als het bij het uit elkaar trekken een vliesje vormt, zoals kauwgom.
  4. Laat nu het deeg 1 uur op een warme plek rijzen in een ingevette kom onder een natte theedoek. Als het deeg is gerezen leg je het op een met bloem bestoven werkvlak en kneed je het nog even stevig door om alle lucht eruit te duwen.

Uit: Pizza, Manon van Essen (Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, 16,99 euro)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content