Aardbeien met gemarineerde rabarber en vlierbloesemgelei

Aardbeien uit Bellem, gemarineerde rabarber, vlierbloesemgelei
Voor 4 personen
Gemarineerde rabarber
  • 1 bundel rabarber
  • 500 g suikerwater (250 g suiker + 250 g water)
  • 1 vanillestok
  • 1 citroenzeste
Chiboustcrème
  • 100 g melk
  • 100 g room
  • 70 g eidooiers
  • 15 g suiker
  • 18 g maïszetmeel
  • 1 vanillestok
  • 5 g geweekte gelatine
  • 120 g eiwit
  • 50 g suiker
  • 40 g glucose
Vlierbloesemgelei
  • 200 g vlierbloesemsiroop
  • 200 g karamelazijn
  • 200 g vanilleazijn
  • 150 g suiker
  • 12 g agaragar
Sorbet
  • 175 g water
  • 130 g melk
  • 42 g room
  • 110 g suiker
  • 12,5 g melkpoeder
  • 3 g ijsstabilisator
  • 20 g citroensap
  • 90 g Griekse yoghurt
  • 110 g mascarpone
  • 180 g vlierbloesemsiroop
Afwerking
  • aardbeien
Bereiding
  1. Snij de rabarber in slierten (ca. 10 cm x 1,5 cm). Zet het suikerwater op met de vanillestok en citroenzeste. Laat opkoken, giet op de rabarberslierten. Laat twee nachten trekken.
  2. Chiboustcrème: maak een crème anglaise, breng hiervoor room en melk met de vanillestok aan de kook. Klop de eidooiers met de suiker tot een ruban, voeg het maïszetmeel toe. Giet de kokende vanilleroom op de ruban, zet terug op het vuur tot de crème mooi gebonden is, roer er de geweekte gelatine door, hou opzij.
  3. Klop het eiwit met de suiker en glucose op matig vuur tot het mengsel 60 °C warm is, klop verder in de keukenprocessor tot een mooie meringue. Doe deze bij de crème anglaise (afgekoeld tot ca. 35°C), meng goed, giet in de vormen. Laat opstijven (zet een nachtje in de diepvriezer).
  4. Laat alle ingrediënten voor de vlierbloesemgelei opkoken, giet in een vorm. Laat volledig opstijven, mix tot gelei in de Thermomix of in de blender.
  5. Laat water, melk, room en suiker opkoken voor de yoghurt-vliersorbet. Voeg melkpoeder en stabilisator toe. Mix, roer er de rest van de ingrediënten door, draai tot ijs in een ijsmachine.
  6. Leg plakjes rabarber naast elkaar op het bord, draai er de chiboustcrème in, breng puntjes gelei aan, werk af met een quenelle ijs en plakjes aardbeien.

Tip: de chiboustcrème kun je eventueel vervangen door instant vanillepudding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content