Zo maak je van aardappelen en prei een feestelijk gerecht. Met shiitake en een smeuïge daslooksaus eroverheen wordt dit gerecht betoverend.
Voor 4 personen
- 16 stuks ‘cornes de gattes’ of ‘rattes’ (aardappelen)
- enkele takken tijm en rozemarijn
- wat laurierblaadjes
- olijfolie
- boter
- zout
- 8 stronken jonge prei
- 20 g verse daslook
- 15 g water
- 35 g wittewijnazijn
- 1/2 fijn gesnipperde sjalot
- 3 eidooiers
- 125 g ghee of geklaarde boter, gesmolten
- enkele druppels citroensap, 120 g shiitake, schoongemaakt en versneden
Bereiding
- Was de aardappelen grondig en leg ze in een ovenschaal. Verdeel er de kruiden over. Giet er een flinke scheut olie over, verdeel er ook wat boter rond. Strooi er zout overheen. Dek de schaal af en bak ongeveer 20 à 25 minuten op 180 °C. Zorg dat de aardappels nog wat beet hebben.
- Maak de prei schoon en was zorgvuldig. Strooi er wat zout over en stoom gaar in ongeveer 7 minuten en houd die warm.
- Mix de daslook met het water en de wittewijnazijn. Neem een steelpannetje en doe er de eidooiers in, voeg de daslook, de wittewijnazijn en wat zout toe en klop stevig. Zet op middelhoog vuur en klop schuimig. Voeg de sjalot toe. Als het schuim stevig is en blijft staan haal je de pan van het vuur en meng er beetje per beetje de ghee onder. Werk af met wat zout en citroensap.
- Verhit de olijfolie in een pan en bak de champignons krokant. Voeg op het einde zout en een nootje boter toe. Snijd de prei in grove stukken en verdeel over de borden. Leg wat aardappelen om de prei heen. Schep er de shiitake rond en werk af met daslooksaus.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier