Planten op een pedestal: 8 topzaken met een volledig veganistisch menu 

Camionette Antwerpen
Camionette © Morrec

De botanische rijkdom inspireert steeds meer chefs. Dit zijn onze favoriete restaurants, met een plantaardige kaart die zelfs overtuigde carnivoren over de streep trekt.

1. Amaranth

Amaranth is een bedevaartsoord voor plantaardige gastronomen. In een statige witte villa net buiten Gent huist het restaurant van chef Pieter-Jan Lint en gastvrouw Carmen Duytschaever. Je proeft hier een vegan seizoensmenu van zeven gangen (en dan hebben we de verfijnde hapjes nog niet meegerekend) met doordachte gerechten vol verrassende smaken. Zo combineert de chef in een dessert de frisse zuren van kombucha met zoete tonen van geroosterde senchathee. Reserveer hier zeker op voorhand, het restaurant is enkel van donderdag tot zaterdag geopend. Zo houdt de gedreven Pieter-Jan Lint zijn week vrij om over heel het land workshops te geven aan professionals, met als motivatie de plantaardige revolutie verder te verspreiden.

Ringvaartstraat 51, 9820 Merelbeke, amaranth-plantbased.com

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

2. And/Or

Dat chef Karen Shu haar keukencarrière begon in sterrenrestaurants in New York, voel je aan de kosmopolitische sfeer die in plantaardige wijnbar And/Or hangt: je eet er aan een ruwhouten toog in een rustgevende, intieme ruimte gehuld in zachte grijstinten. Vanop je comfortabele stoel (geen kruk, dat scheelt!) heb je een perfect zicht op de beheerste choreografie van het keukenteam. Het doel van de chef is tonen dat je met een volledig plantaardige keuken een gastronomische beleving zonder weerga kunt bieden. Daarin slaagt ze met elegante deelgerechten, zoals tomaten, zilte groenten en krokante sla, of een bereiding van artisjok, pompelmoes en peultjes

Haantjeslei 1, 2018 Antwerpen, andorantwerp.com

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

3. Lento

Lento is een vaste waarde bij de liefhebbers van de verfijnde plantaardige keuken. Eigenaars Tekla en Yolan hebben een missie: tonen dat vegan dineren bourgondisch en verrassend kan zijn. Bij Lento kies je voor een menu van drie tot zes gangen, dat wisselt met de seizoenen en de inspiratie van de chef. Op het menu vind je spannende smaakcombinaties zoals een voorgerecht van bananenbloesem met ponzu of een sorbet van passievrucht met rode vermout. Het hele menu kan ook in een handomdraai glutenvrij worden gemaakt, wat dit adres voor nog meer mensen toegankelijk maakt. Extra pluspunt: het menu is extreem scherp geprijsd.

Zuivelmarkt 34, 3500 Hasselt, lentohasselt.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

4. Knol & kool

Knol & kool is een hippe vegan bistro en superette in het hartje van Gent. Sinds kort is de bistro ook ’s avonds open en kun je er dineren met een zwartebonenburger, typische Gentse stoverij met seitan of een salade van gepofte biet met blauwe cashewkaas. Het assortiment van de winkel doet het hart van menig foodie sneller slaan. Denk aan bijzondere ingrediënten zoals zonnebloemgehakt, vegan worcestersauce en versgemalen pindakaas, naast een assortiment biofruit en groenten van lokale boeren. In de deli neem je kant-en-klaar lekkers mee naar huis, zoals een chili con jackfruit of verse soep. Een adresje om te koesteren.

Heilige-Geeststraat 30, 9000 Gent, knolkool.com

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

5. Camionette

Eerst was er Camion, toen Camionette, een upscale spin-off in de bruisende site van Pakt. Hier schuif je ’s avonds aan voor een plantaardig zesgangenmenu volgens de inspiratie van de chefs. Ook ’s middags kun je kiezen voor dit uitgebreide menu, of je houdt het compact met een lunchformule van drie gangen. Hoewel de wijnpairing vol natuurlijke wijnen van kleinschalige wijnbouwers erg aanlokkelijk is, kiezen veel trouwe klanten voor het doordachte non-alcoholische arrangement, waarvan alle drankjes in huis worden gemaakt. Op voorhand serveren is hier een must, maar wie geen plaatsje kan bemachtigen kan zijn verdriet verdrinken in de aanpalende wijnbar.

Regine Beerplein 1, 2018 Antwerpen, camion-ette.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

6. Blackbird

Getipt door Marieke Wyns

Marieke Wyns is beter bekend onder haar Instagramnaam Chez Mariette. Via dat razend populaire account leert ze Vlaanderen plantaardig bakken. Haar recente boek Het vegan bakboek was zo’n succes dat ze momenteel werkt aan een opvolger, Het vegan kookboek, met heerlijke ovenschotels en hartige snacks, dat in oktober zal verschijnen.

‘Blackbird in Brugge is mijn favoriete vegan eetplek. Vegan lekkerbekken komen van heinde en verre om hier een volledig vegan brunch of lunch te eten. Ik start de dag er graag met de heerlijke pancakes met room, vers fruit en pistachenootjes. Lunchen doe ik er met een Balance Bowl met spinazie, linzen, kruidige zoete aardappelen en plantaardige feta. Ook zoetebekken komen hier aan hun trekken, ik ben trots dat ze bij Blackbird mijn taarten verkopen. Het interieur is knus in de winter en tijdens de zomer kun je heerlijk buiten zitten in de zon.’

Jan van Eyckplein 7, 8000 Brugge, blackbird-bruges.com

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

7. Verdo

​Gabriel Cloquet en Krystelle Gerard hebben een missie: zoveel mogelijk mensen overtuigen om plantaardig te eten. Om hun doel te bereiken hebben ze een bewuste strategie uitgewerkt. Het menu van hun restaurant Verdō lijkt op het eerste gezicht op dat van eender welke andere brasserie. Alleen is alles wat er op de borden verschijnt 100 procent plantaardig. Hun ervaren chef, Benjamin Lagarde, schotelde ons excellente gehaktballen in tomatensaus voor, geserveerd met een royale portie dik gesneden frieten. De ballen, op basis van kikkererwten, rode bonen en tofu, smaakten niet naar vlees, maar wel minstens even lekker en sappig. Meer was niet nodig om ons te overtuigen.

Vleurgatsesteenweg 146, 1000 Brussel, verdo.brussels

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

8. Lil Bao

De knalgele gevel van Lil Bao, die als een zonnestraal door de straat priemt, trekt al van ver de aandacht. Binnen wordt de zonnige, vrolijke stijl doorgezet. De sfeer is ontspannen en je bent snel bediend. Bezielers Lin Hsuan, van Taiwanese afkomst, en Michal Mytkowski willen plantaardig eten promoten met Aziatische streetfood. Bao’s spelen de hoofdrol: gestoomde broodjes die worden gevuld met plantaardig lekkers. Daarnaast kun je kleine gerechten bestellen zoals zeewiersalade, loempia’s of vegan inktvisringen. Op de tweede verdieping is een leuk terrasje verscholen voor zonnige dagen.

Cellebroersstraat 71, 1000 Brussel, lilbao.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Meer uitzonderlijke eetadressen:
Recht van het veld: 12 restaurants waar de chef zelf zijn ingrediënten oogst 
Zuurdesempizzeria of hippe trattoria? 13 restaurants die de Italiaanse keuken naar hun hand zetten 
Lunchformule, succesformule: 13 topzaken waar je ’s middags aan een zachte prijs kunt tafelen
Je komt voor de bakker: onze 13 favoriete bakkerijen in Vlaanderen en Brussel
Jong talent: 13 restaurants die wellicht binnenkort een ster krijgen
Open op maandag: 14 restaurants waar je zelfs op ‘horecazondag’ heerlijk kunt tafelen
Bier is plezier: 14 restaurants met een prikkelende bierkaart

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content