Mag het wat straffer? Expert Michel Verlinden tipt bijzondere soorten vermout

Vermout
© Getty Images

Onze drankenexpert Michel Verlinden proeft van de nieuwste trends. Deze week signaleert hij een interessante tendens in de wereld van vermout.

Ongeveer een jaar geleden schreven we hier al over de comeback van vermout. Op dat ogenblik stonden eigenzinnige versies van deze aromatische versterkte wijn nog in de kinderschoenen. Dat is vandaag anders.

Dankzij een nieuwe lichting wijnmakers kunnen liefhebbers tegenwoordig genieten van een aantal originele soorten die klassieke regels aan hun laars lappen. Geen neutrale basiswijnen of kunstmatige aroma’s hier. Deze creatieve wijnmakers starten van een karaktervolle – vaak biologische – wijn en verrijken die met natuurlijke ingrediënten zoals bloemen, kruiden of schors.

De nieuwe vermout lapt de klassieke regels aan z’n laars.

Puristen gaan nog verder en gebruiken alleen ingrediënten van hetzelfde wijndomein als de basiswijn. Zelfs de alcohol die ze toevoegen om die basiswijn te versterken, wordt af en toe ter plekke gestookt.

Soms zit er een economische motivatie achter zo’n experiment en proberen wijnmakers op deze manier atypische of gedeclasseerde wijnen alsnog tot hun recht te laten komen. Maar meestal is het vooral een kwestie van plezier. ‘Ook wijnmakers willen zich amuseren’, glimlacht Agathe Plumereau van Titulus, een Brusselse wijnwinkel die gespecialiseerd is in deze drank.

Een mooi voorbeeld is het Franse Vinmouth, een collectief opgericht door Lise en Bertrand Jousset, Julien Cohen en Jean-Luc Josse. Het viertal werkt samen met enkele natuurwijnmakers, versterkt hun vermout met druivenalcohol en brengt die op smaak met een boeket aromaten ontwikkeld in samenwerking met topbarman Oscar Quagliarini. De creaties worden gesmaakt door de wereld van de betere gastronomie – getuige de aanwezigheid van hun flessen in de bars van gerenommeerde restaurants als Septime in Parijs en Raffles in Londen. Experimentele vermout doet het immers niet alleen goed in cocktails, maar smaakt al bijzonder interessant op zich.

1. Bitter Vermouth 2021, Laurent Cazottes, 34 euro, laurentcazottes.com

Uitbundige geur van gekonfijte citrus, verveine en rozen, met accenten van gentiaan en peper. Schors- en specerijentoetsen. Frisse finale.

2. Wermoutte Batch #08, Wein Goutte, 47 euro, weingoutte.de

We ruiken rijpe rode vruchten, kruiden en een toets hars. In de mond fris, licht zoet en kruidig. Pure, levendige vermout.

3. Vermouth, Domaine Mosse, 35 euro, domaine-mosse.com

Geurt naar viooltjes, anijs en gember. Mooie balans tussen florale zoetheid en bittere kinine. Warme, zachtkruidige finale met noten van steranijs.

4. Vinmouth, Rouge, 39,50 euro, vinmouth.com

Gekonfijte zwarte vruchten, sinaasappelschil en verse kruiden in de neus. Mooie balans tussen bitter en zoet in de mond. Lange, licht tanninerijke afdronk.

Lees ook: Klinken met kruiden: onze expert vergelijkt verschillende flessen vermout

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise