Review | Culinair

Mexicaanse kantine Los Tontos in Zemst uitgetest: ‘Gul eten en democratische prijzen’

positieve belevenis
© GF
positieve belevenis

Restaurant - Los Tontos

Waar - Tervuursesteenweg 602, 1982 Zemst

Type keuken - Mexicaanse kantine.

Sfeer & geluid - Bruisend en kleurrijk.

Rekening - 86 euro voor 2 personen van aperitief tot en met dessert.

Website - lostontos.be

Op een verlaten steenweg in Elewijt flikkert een vrolijk neonbord. Op een zondagavond zitten de twee verdiepingen van het gloednieuwe Mexicaanse restaurant Los Tontos afgeladen vol. De naam van het restaurant betekent ‘de dwazen’. Zo werden de drie vrienden die dit restaurant vorige maand openden genoemd, toen ze besloten zonder enige horeca-ervaring en elk nog met een fulltime onderneming een Mexicaans restaurant te openen.

De sfeer bij Los Tontos is informeel, de bediening extreem hartelijk. Zoals zoveel restaurants is het ‘concept’ hier dat je alles deelt – gelukkig lenen taco’s zich hier uitstekend voor. De drankkaart staat bomvol frisse tequila’s en rokerige mescals, een indrukwekkende lijst die we helaas overslaan wegens morgen weer maandag.

Extra punt voor gast-vrijheid: de helft van de tacokaart is vegan.

Starten doen we dan maar met een iets te waterige mocktail en een lekkere alcoholvrije Corona – mét limoentje. De hapjes laten lang op zich wachten en worden dan ook in sneltempo opgeschrokt. Zo happen we een stapel rokerige padronpepers weg, bestrooid met knisperende zoutvlokken. De mayonaisesaus op de gegrilde mais is wat banaal, maar de lekkere quesadilla’s (met kaas gevulde en gebakken maistortilla’s) doen dat snel vergeten.

Als hoofdgerecht delen we twee soorten taco’s, de ‘Barbacoa’ met traag gegaard rundvlees is onze favoriet. De rokerige stoverij wordt opgefrist door salsa roja en kun je zelf aanvullen met attent apart geserveerde koriander. De ‘Sin Carnitas’ is volledig plantaardig, met pulled jackfruit als hoofdingrediënt. De zuur-zoute smaak van jackfruit is een acquired taste, maar de guacamole en salsa verde maken er een mooi geheel van. We merken op dat de helft van de tacokaart vegan is, wat extra punten voor gastvrijheid oplevert.

Het dessert is een hoogtepunt: de romige, fluwelen flan met karamelsaus is ronduit heerlijk. Ook de versgebakken churros met kaneelsuiker en chocolade zijn uit de kunst. Los Tontos is een project waar de passie afdruipt, het eten is er gul en de prijzen democratisch.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Lees ook: Streetfood doorstaat smaaktest: ‘Deze taqueria is het echte werk’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content