Pizzachef Luca Fabozzi is in België de referentie voor chewy Napolitaanse pizza’s. Liefhebbers leerden hem kennen aan de houtoven bij Magma in Mechelen. Daarna luisterde hij met zijn pizza’s hippe culinaire events op.
Nu heeft hij met Licoli zijn eigen zaak in Antwerpen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het er op een vrijdagavond over de koppen lopen is. De beste plaatsen scoor je binnen, aan de lange toog rond de oven, al is het terras op de drukke Generaal Lemanstraat op een eigenzinnige manier ook charmant.
Op de kaart vind je zeven pizza’s, een mix van klassiekers en eigen creaties volgens het seizoen. Wij bestellen pizza’s om te delen, zo komen ze een voor een op tafel. De pizza amalfi met ansjovis en gebrande citroen is verleidelijk fris en zilt. Hij past perfect bij het onstuimige glas lambrusco dat we erbij geserveerd krijgen. De pizza essenza met zwoele zomertruffel, lardo en rokerige mozzarella is al even verrassend en geslaagd.
Disclaimer: in deze pizzeria zijn de pizza’s zo Napolitaans als ze zijn kunnen. Dat betekent: van een traag gerezen deeg dat een zachte beet oplevert. De toppings zijn juicy, de korst omvangrijk en geblakerd. Het is een stijl waarvan je moet houden, en dat doen wij. Net zoals van de wat chaotische bediening, die met flair en humor elke vergissing rechtzet.
De desserts zijn even simpel als de rest van de kaart: een klassieke, niet te zoete tiramisu en een heerlijk krakende Siciliaanse cannolo. Het gefrituurde pijpje is gevuld met gezoete ricotta en afgewerkt met gehakte pistaches. We moeten ons inhouden om er geen tweede te bestellen.
Gelukkig komt er een shotje limoncello om ons af te leiden – geen eng fluorescerend goedje, wel een heerlijk fruitige kwaliteitsversie. Alles bij Licoli is gestript tot de essentie, en die smaakt.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."