Waarom zouden we enkel ’s avonds op restaurant mogen gaan? ’s Middags tafelen is vaak een stuk voordeliger en met een beetje geluk word je ook nog eens bediend door de chef zelf.
—Vlaanderen
Vonk
Het dorpsplein van Kachtem kreeg er enkele jaren geleden een opvallende eyecatcher bij. Broers Stijn en Bart Hoornaert hadden al een goed draaiende feestzaal op deze locatie, maar besloten aanpalend ook dagelijks voor gasten te koken. In de prachtige roestbruine serre is het niet alleen fijn toeven, maar ook erg lekker eten. Vonk noemt zichzelf een gastrobar en brengt een hedendaagse bistrokeuken die openstaat voor wereldse invloeden: mosselen met sobrasada, lamsspies met komkommersalade en yoghurt wisselen kip met morieljes en filet pur met pepersaus af. Wie tijd vindt om ’s middags aan te schuiven, kan profiteren van een wekelijks veranderende lunchformule voor 38 euro.
Kachtemsplein 13, 8870 Izegem. vonk-gastrobar.be
Rebelle
Chef Martijn Defauw en partner Tessa D’Haene kregen de afgelopen jaren een berg erkenning. Naast de titel van beste jonge chef van het jaar 2022 door Gault&Millau prijkt er ook een (eerste) Michelinster bij de voordeur. Bijzondere creaties als ijs van oester en plankton of groene asperges met gerookte amandelen passeren hier de revue. Ook Bockie De Repper deelde zijn liefde voor Rebelle al meermaals. Dat wil zeggen dat het hier meer dan fijn toeven is, maar ook dat de vrije plekken schaars zijn. Gelukkig is er nog de lunch, die makkelijker te reserveren is en voor drie gangen slechts 63 euro bedraagt.
Rekkemsestraat 226, 8510 Kortrijk. restaurantrebelle.be
Convento
Het mag niet verbazen dat Convento Wijnbistro enkele jaren geleden bekroond werd voor het wijnaanbod. Enerzijds voor beste wijnkaart in het middensegment, maar ook de duurzaamheid leverde een vermelding op. Het restaurant is ontstaan uit de bekende wijnhandel met dezelfde naam die in 2009 door journalist en wijnkenner Stéphane Godfroid werd opgestart. ’s Avonds is er een vast menu met vier tot zes gangen vanaf 62 euro, met ook een vegetarisch alternatief. Voor de lunch kun je aanschuiven voor een beknopte maaltijd. Voor amper 36 euro krijg je twee gangen geserveerd, een zeldzaamheid in het gastronomische landschap.
Mechelsestraat 87, 3000 Leuven. convento.be/restaurant
La Botte
De sympathieke Italiaanse Limburger Peppe Giacomazza deelde de afgelopen jaren zijn kennis en passie voor de rijke Italiaanse keuken. Vooral Sicilië, de heimat van de familie, werd van harte gepromoot. In zijn thuisstad Genk proef je die Siciliaanse keuken in zijn restaurant La Botte. Je kunt de keuken volgen met een degustatiemenu of een keuze maken volgens de Italiaanse gangen, antipasti-primi-secondi-dolci. Een mooie Gault&Millau-score was er al enige tijd, sinds dit jaar is er eindelijk ook een Michelinster. Dat betekent dat het degustatiemenu van La Botte niet goedkoop is, maar tijdens de lunch kun je profiteren van drie gangen voor amper 57,50 euro.
Europalaan 99, 3600 Genk. labotte.be
Vrijmoed
Met twee Michelinsterren en behoorlijke aanwezigheid in de media hoeven Michael Vrijmoed en zijn gelijknamige restaurant nauwelijks een introductie. Als pupil van Guy Van Cauteren en Peter Goossens stond het in de sterren geschreven dat er vroeg of laat een eigen zaak zou komen. In 2013, amper 32 jaar, opende de chef de deuren. De rest is geschiedenis. In de keuken eert Vrijmoed de erfenis van zijn gastronomische vaders, maar hij weet donders goed welke hedendaagse producten en technieken een meerwaarde vormen: tarbot wordt afgewerkt met yuzu, gelakte aubergine met sansho en gefermenteerde look. Het diner, à la carte of menuformule, komt logischerwijs met een prijskaartje, maar er zijn alternatieven. Zo wordt de lunch, een maaltijd in drie etappes, aangeboden vanaf 95 euro.
Vlaanderenstraat 22, 9000 Gent. vrijmoed.be
Nebo
Het moet ongetwijfeld een emotioneel moment geweest zijn bij de familie de Koninck toen Nebo een eerste Michelinster toebedeeld kreeg. Chef Dimitri volgt zo z’n vader Dirk op die ooit met restaurant La Luna dezelfde erkenning kreeg. Nebo was een van de eerste zaken op het Nieuwe Zuid in Antwerpen en brengt vanaf dag één een zeer verfijnde gastronomische ervaring. Een uitgesproken hedendaagse keuken die edele ingrediënten met wereldse invloeden combineert. De keuken en het kader plaatsen Nebo in een bepaalde prijscategorie, met een diner van 195 euro, maar een lunch van drie gangen is met 85 euro een stuk toegankelijker.
Panamarenkoplein 5, 2000 Antwerpen. restaurantnebo.be
Ogst
Restaurant Ogst is al jarenlang een culinair baken in het Limburgse gastronomische landschap. De twee uitbaters, chef Sebastien Wygaerts en sommelier Diederik Herbots, leerden de stiel bij het gerenommeerde Couvert Couvert in Heverlee. Hun stijl vertoont veel gelijkenissen met die van hun leermeesters, al is er ook een duidelijke Scandinavische invloed te ontwaren, zowel op het bord als bij keuzes voor het interieur. Elegant en luxueus tafelen met klinkende namen als geelpootkip, noordzeekrab en parelhoen kan zowel per gerecht als in een vaste formule. Voor wie Ogst liever minder uitgebreid wil uitproberen is er de scherp geprijsde lunch van 62 euro.
Ridder Portmanstraat 4, 3500 Hasselt. ogst.be
—Brussels Gewest
Chaudron
Bij Ferme du Chaudron wordt gekookt met geredde groenten en parels van boerenproducten. In de keuken staat het collectief Les Gastrosophes – ook actief als sociaal traiteur – dat biologische overschotten omtovert tot eerlijke, geïnspireerde gerechten. Wat blijft hangen? Een perfect gegaard eitje op maiscrème met verbrande ui, een minestrone met basilicum-hazelnootpesto, geserveerd met net gekorst brood. Daarbij: huisgemaakte meloenlimonade of een zorgvuldig gekozen natuurwijn. De kaart is beknopt, in lijn met de keuken: geen additieven, wél veel betekenis. Bovendien is de lunch een koopje: voor twee gangen betaal je slechts 25 euro.
Ketelstraat 20-30, 1070 Anderlecht. lafermeduchaudron.be
Quartz
Zakenlunch: zelden roept een woord zoveel beelden op van stijve hemden en obligate gerechtjes. Bij Quartz wordt dat cliché netjes onderuitgehaald. In het vroegere Canne en Ville – nu fris heringericht met originele tegels en veel gevoel voor detail – serveert David-Alexandre Bruno (ex-Bristol, Parijs) ’s middags een menu vanaf 38 euro. Geen lauwe routine, maar gerechten gedragen door een feilloos netwerk van leveranciers: Cycle Farm, Monde des Mille Couleurs, Ferme Simon… Een uitgekiende formule die je des te meer waardeert als je weet dat dezelfde keuken ’s avonds uitpakt met zes gangen voor 125 euro.
Hervormingsstraat 22, 1050 Elsene. quartzrestaurant.be
La BonneChère
Verscholen tussen de Hoogstraat en de Blaesstraat, achter een gevel die doet denken aan een Engelse pub, ligt La Bonne Chère. Het restaurant bestaat uit twee intieme zalen: de ene flessengroen, de andere dieprood. In de keuken staat een internationaal viertal aan het roer: Lora Sapco in de zaal, Alexandru Sapco en Jean-Jacques Francès aan het fornuis, Jérémie Stoecklin zorgt voor de wijnen. De stijl is eigentijds Frans. ’s Middags eet je er een driegangenmenu voor 45 euro. ’s Avonds wordt het serieuzer: 95 euro voor een degustatiemenu. Op het bord die middag: garnaal met snijbiet en saus Nantua, vervolgens parelhoen met asperges en peultjes, en als afsluiter rabarber met amandel en koji. Elk gerecht zit precies in elkaar, met een duidelijke smaaktaal.
Ons-Heerstraat 19, 1000 Brussel. labonnechere.be
—Wallonië
La Roseraie
Al sinds 1982 is deze zaak in Modave een toonbeeld van gastvrijheid. Vandaag staat Marie Trignon achter het fornuis; ooit vertaler, nu een chef met een ster. Ze nam het roer over van haar vader en gaf de keuken een frisse draai: lichter, met meer kruiden en meer wereldse accenten. Wie niet het budget (of het geluk) heeft om te dineren in een van de glazen shelters in de tuin, kan er nog altijd terecht voor de lunch op vrijdag – de enige middagservice van de week. Voor 55 euro krijg je drie gangen (zonder keuze), voorafgegaan door hapjes en afgerond met mignardises. Een mooi uitgepuurde versie van het avondmenu, waarbij je 120 euro betaalt voor zes gangen. Op tijd reserveren is de boodschap.
Route de Limet 80, 4577 Modave. laroseraiemodave.com
Coquo
In een smaakvol gerenoveerd dorpshuis laat Corentin Lonnoy de finesse spreken. Hij behoort tot de nieuwe garde Waalse chefs die het verschil maken. De naam van zijn zaak – Coquo, Latijn voor ‘ik kook’ – is meteen ook zijn motto. Geen gedoe hier, wel vakmanschap en focus. De chef, die ervaring opdeed in enkele sterke keukens rond Namen, houdt het ingetogen: lichte houtaccenten, sobere muren, zacht licht. Achteraan lonkt een overdekt terras met zicht op een groene tuin – ideaal voor een lunch in alle rust. Het menu kost ’s middags 40 euro (tegenover 75 euro ’s avonds) en volgt de seizoenen op de voet: ravioli van kruiden, gebakken foie gras of witte pens van top–slagerij Boca, daarna een perfect gegaarde vis of een boterzachte varkensschouder.
Rue de Hannut 2A, 5380 Bierwart (Fernelmont). restaurantcoquo.be