Le Tour du Vin: Livarot – Fougères

Wijnsommelier Lotte Wolf selecteert telkens een bijzondere wijn op maat van de Touretappe van de dag. Vandaag echter geen wijngaarden, maar appelbomen. We zijn in Livarot: de hoofdstad van calvados, cider en kaas.

Le Tour du Vin: Livarot - Fougères

Naar aanleiding van de Ronde van Frankrijk kruipt de Nederlandse wijnsommelier Lotte Wolf in de pen, helemaal in teken van het edele vocht. Voor haar blog Tour du Vin fietst ze langs de wijngaarden en selecteert ze elke tourdag een bijzondere wijn met een link naar de streek waar de renners zich op dat moment bevinden.

Dag 7: Livarot – Fougères

We drinken: Beer Cider

Vandaag geen wijngaarden maar appelbomen. We zijn in Livarot: de hoofdstad van calvados, cider en kaas. Een stad met veel mogelijkheden dus. En al ben ik een calvados-fan, vandaag gaan we aan de cider. Overigens heb ik alleen ’s zomers zin in iets verfrissends. Tijdens mijn recente, warme reis door Australië en Nieuw-Zeeland heb ik veel goede ciders mogen proeven.

Jammer genoeg is deze drank nog niet écht doorgebroken in onze contreien. Hoog tijd om dit te veranderen! In de streek van Livarot maken ze veel artisanale ciders, die je zeker eens moet proeven. Maar ik kan het niet laten en vraag stiekem even aandacht voor een nóg frisser product. De Nederlandse Beer Cider uit Beerze. Perfect voor een zomerse avond. Lekker verfrissend én gezond. Twee stuks fruit per dag toch? Uhm… een cider en een glas wijn. Klaar ?

Santé!

Le Tour du Vin: Livarot - Fougères
© gf

Nadat Beer Cider in 2012 uit de startblokken schoot, was hij meteen een succes. Hij profileerde zich meteen als een heerlijke, frisse drank. In de zomer, op het terras, is het een goed alternatief voor bier. Sinds kort is Beer Cider ook te koop bij Marqt. Van hetzelfde merk is er ook een serieuzere cider, die is gelagerd op rumvaten.

Maar even terug naar Liverot, de stad van de calvados. Deze drank, die al bestaat sinds 1553, is een eeuwenoude, smakelijke legende. De basis wordt gevormd door speciaal geselecteerde appels. Als handappel zijn deze niet lekker door het hoge zuurgehalte. Eerst worden de appels verwerkt tot cider; vervolgens wordt de cider minimaal twee keer gedestilleerd. Calvados heeft dan ook een hoog alcoholpercentage: zo’n 40-45 procent. Het sap ligt verplicht minimaal twee jaar op houten vaten. Calvados is perfect als digestief of om te verwerken in cocktails.

Mijn favorieten zijn:

Chateau du Breuil, 15 ans.

Domaine Dupont, hors d’age

Christian Drouin, vintage 1988

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content