Laurence De Smet wint als eerste vrouw ooit de titel ‘Eerste Kok van België’

Winnares Laurence De Smet © Ekkow Photograph
Mare Hotterbeekx
Mare Hotterbeekx Journalist & Chef Online

Laurence De Smet schrijft culinaire geschiedenis in ons land. Ze is de eerste vrouw ooit die de wedstrijd ‘Eerste Kok van België’ gewonnen heeft. De 24-jarige chef werkt als souschef bij het tweesterrenrestaurant Hof Van Cleve in Kruisem.

De wedstrijd ‘Eerste Kok van België’ van de Gastronomische Club Prosper Montagné – genoemd naar de Franse chef – is een van de belangrijkste culinaire wedstrijden in België. Onder meer Pierre Wynants van Comme Chez Soi en David Martin van La Paix staan op de lijst met eerdere winnaars. Klinkende namen als Viki Geunes, Michaël Vrijmoed en Peter Goossens zitten in de jury.

Laurence De Smet is de eerste vrouw in de 72-jarige geschiedenis van de wedstrijd die de titel in de wacht sleept. ‘Het is van 2011 geleden dat er een vrouw in de finale zat’, zegt Yves Panneels van Club Prosper Montagné. ‘Het ook lang geleden dat er een vrouw een dossier heeft ingestuurd.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Maandenlange voorbereiding

Sinds begin dit jaar werkt De Smet als souschef in het tweesterrenrestaurant Hof van Cleve in Kruisem. ‘We hebben twee maanden voorbereiding achter de rug’, zegt De Smet, die sinds begin dit jaar werkt als souschef in het Hof van Cleve. ‘Samen met mijn keukencommis Marcus Van Wonterghem hebben we vele zondagen geoefend.’ Naast De Smet streden ook Florian De Ruyck (Alain Bianchin, Jezus-Eik), Neal Descheemaecker (Boury, Roeselare), Cédric Sorton (Oh, Sint-Idesbald) en Jeroen Waterloos (Mbistro, Nieuwpoort) om de titel. 

De vijf finalisten namen het tegen elkaar op in de finale die dit jaar plaatsvond tijdens de eerste dag van Horeca Expo in Gent.  Tijdens de finale zondagnamiddag moesten de koks een voorgerecht met pijlinktvisjes, algenflan en een kreeftvinaigrette bereiden. Daarna volgde als hoofdgerecht Belgische varkensrug met gevulde kool en een saus naar keuze. Als dessert werd crêpe soufflée met citrusvruchten geserveerd. De finalisten werden eerder dit jaar uitgekozen op basis van een recept met gerijpte varkensrug en kool.

Laurence De Smet
Laurence De Smet in volle actie tijdens de wedstrijd. © Ekkow Photography

Erkenning en ondersteuning

De wedstrijd ‘Eerste Kok van België’ wordt georganiseerd door Club Prosper Montagné en is sinds 2009 erkend als meesterschapswedstrijd. Club Prosper Montagné is een vzw, opgericht in 1952. De stichting tracht de grootste namen in de culinaire wereld met elkaar in contact te brengen en ondersteunt jonge getalenteerde professionals om de uitstraling van de Belgische gastronomie te verhogen. Daarbij worden vooral ook producten van eigen bodem in de verf gezet.

Lees ook: Peter Goossens over zijn laatste maanden bij Hof van Cleve: ‘De belangrijkste les? Nooit naast je schoenen lopen’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content