Instagram-chef Toos Vergote kookt plantaardig zonder poespas: ‘Het laatste wat ik wil is stress ervaren rond eten’
Plantaardig koken hoeft niet ingewikkeld te zijn, bewijst Toos Vergote op Instagram. De recepten die ze deelt via @toosplantbasedfood zijn verrassend eenvoudig én smaakvol. Bovendien hanteert Toos een milde vorm van veganisme, zonder strenge oordelen of dogma’s. ‘Iets bijdragen aan een betere wereld hoeft niet zwart-wit te zijn.’
In de online vegan community valt Toos Vergote op door haar ontspannen aanpak. Op haar Instagramkanaal post ze plantaardige gerechten, maar ze maakt er geen geheim van dat ze in het dagelijkse leven tachtig procent plantaardig eet en twintig procent vegetarisch. ‘Zo blijft het haalbaar voor mezelf. Het laatste wat ik wil is stress ervaren rond eten. In een sociale situatie waar er geen vegan alternatief is, vind ik het helemaal oké om vegetarisch te eten. Deze mildheid vind ik belangrijk, ik houd niet van het idee dat je alles perfect moet doen.’
Iedereen kiest zelf hoe hij een positieve verandering in de wereld wil maken – bij mij is dat door te koken, dat is wat ik het liefste doe.
Met haar methode wil Toos meer mensen enthousiasmeren om af en toe plantaardig te koken. ‘Iets bijdragen aan een betere wereld hoeft niet zwart-wit te zijn. Je kunt proberen één keer in de week vegan te koken, dat is al heel wat. Iedereen kiest zelf hoe hij een positieve verandering wil maken – bij mij is dat door te koken, dat is wat ik het liefste doe.’
Met haar recepten toont Toos dat de plantaardige keuken niet ingewikkeld hoeft te zijn. ‘Het is een nieuwe keuken die je kunt ontdekken, net zoals bijvoorbeeld de Japanse keuken. Het is een extra toevoeging aan je eetpatroon, het brengt nieuwe smaken en plezier.’
Ze kiest voor eenvoudige recepten die barsten van de smaak. ‘Ik gebruik geen moeilijk vindbare ingrediënten, ik houd het bij smaakmakers die je makkelijk in de doorsneewinkel vindt. Zo gebruik ik graag sojasaus om extra diepte te geven aan een gerecht, het is heel hartig en gelaagd: een instant oppepper.’
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Andere hacks om een plantaardige maaltijd boordevol smaak op tafel te zetten zijn het roosteren van groenten – ‘zo’n rijke smaak en lekkere gekaramelliseerde randjes’ – en véél kruiden, zowel gedroogde specerijen als verse groene blaadjes – ‘in de recepten vind je een aardappelgalette met een grote bussel dille, wat een smaakbom!’
Hoewel je met plantaardige eiwitten heel lekker kunt koken, zijn ze voor Toos geen must in elke maaltijd. ‘Je hoeft niet te vrezen voor een eiwittekort als je plantaardig eet: ook in brood, peulvruchten, noten en pasta zitten veel eiwitten. In de categorie van de vleesvervangers houd ik wel van de plantaardige kipstukjes. Ze hebben een leuke textuur die het goed doet in een vegan vol-au-vent of andere stoofpotjes.’
Voor Knack Weekend kiest Toos haar favoriete seizoensgroenten om drie smakelijke, plantaardige lenterecepten op tafel te zetten.
– Kraakverse lentetaart: galette met aardappel, bloemkool en dille
– Midden-Oosters dessert met een Belgische twist: muhalebbi met appelstroop en rabarber
– Verfrissend lentesoepje: groene gazpacho met radijs en citrusdressing
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier