India op een presenteerblaadje: zo maak je thali
-
Difficulty
Average
Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week zijn we in de ban van thali, een traditionele Indiase maaltijd die bestaat uit verschillende gerechten, gepresenteerd op een dienblad.
Voor deze thali maak je heel wat verschillende gerechtjes klaar, gaande van bloemkoolmasala tot muntchutney. Je kan alles met rijst serveren, maar net zo goed met gheebrood of naanbrood.
voor de bloemkoolmasala
120 ml zonnebloemolie
snuf uienpoeder
snuf knoflookpoeder
1 kl komijnzaad
1 stuk gember van 3 cm
1 kl gemberpoeder
1 grote bloemkool
1 kl chilipoeder
1 l garam masala
1 kl kurkuma
zout
1. Snijd de gember fijn en de bloemkool in roosjes.
2. Bak het uienpoeder, knoflookpoeder, komijnzaad, gemberpoeder en de gember in de olie. Doe er de bloemkoolroosjes bij en kruid met zout, chilipoeder, garam masala en kurkuma. Doe er een scheut water bij. Gaar de bloemkool 10 minuten.
Voor het tafelzuur
6 el wittewijnazijn
1 kl suiker
1 wortel
1/3 komkommer
80 g kleine bloemkoolroosjes
1 teentje knoflook
1 el olijfolie
zout
3. Breng 400 ml water met de azijn, het zout en de suiker aan de kook. Zet het vuur uit. Snijd de groenten fijn en laat minstens 2 uur in het zuur staan.
voor de linzendal
200 g rode linzen
2 uien (1 gesneden, 1 in ringen)
1 kl komijnzaad
2 tenen knoflook
stuk gember van 2 cm
4 takjes koriander
2 tomaten
2 koffielepels
korianderzaad
2 rode pepers
2 el melkerijboter
2 kardemompeulen
1 kaneelstok
2 kruidnagels
2 kl chilipoeder
snuf zout
4. Kook de linzen 20 minuten. Snijd de knoflook, chilipepers en gember in kleine stukjes. Snijd de tomaten in blokjes.
5. Doe de gesnipperde ui, knoflook, gember, koriander, tomaten, rode pepers en het komijnzaad in een maatbeker en mix fijn.
6. Bak de kaneelstok, kardemompeulen, kruidnagels en chilipoeder samen met de uiringen in boter goudbruin. Voeg er de pasta aan toe en bak 10 minuten. Kruid met zout en voeg de linzen toe. Leng eventueel aan met extra water.
voor de boterrijst
300 g basmatirijst
2 el melkerijboter
1 kl komijnzaad
2 el geroosterde cashewnoten
zout
7. Roerbak het komijnzaad 2 minuten. Voeg er de rijst aan toe en bak 2 minuten. Overgiet met 700 ml water en een snuf zout. Laat de rijst 10 minuten koken op een zacht vuurtje onder deksel en werk af met grof gesneden cashewnoten.
voor de muntchutney
6 teentjes knoflook
3 groene pepers
½ bos koriander
2 takjes munt
60 ml tamarinde
zout
8. Snijd alles in gelijke stukken en mix.
Els Sirejacob is een klassiek geschoolde kok die foodstyling ademt, recepten schrijft en proeft. Ze is zot van zilt, zuur, crème brûlée en handgesneden kaas.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier