Geproefd en goedgekeurd: 4 nieuwe restaurants in Brussel 

© Akai Brussels
Aylin Koksal Journalist Weekend.be
Mare Hotterbeekx Journalist & Chef Online
Jorik Leemans Journalist

De nieuwe restaurants volgen elkaar in snel tempo op in Brussel. Voor wie intussen het overzicht kwijt is: vier nieuwkomers in de hoofdstad die echt de moeite lonen. 

1. Akai – getest door redacteur Aylin Koksal

© Akai Brussels

Stel je voor: een rooftopbar in New York, bordeauxrode zetels en het bruisende stadsleven onder je voeten. Diezelfde verfijnde sfeer en energie hangt er bij restaurant Akai in Brussel. Hier draait het menu om een gedurfde mix van Aziatische en Mexicaanse invloeden, waarbij elke combinatie even verrassend als spannend is. Begin met de edamame, die in een pittige chili-knoflooksaus meteen je smaakpapillen wakker schudt. Of waag je aan de tonijn nori taco’s: een culinaire knipoog met sushirijst, togarashi en mosterdspruiten die je meteen nieuwsgierig maakt naar meer. Het absolute hoogtepunt? Dat is wat ons betreft de Nigiri Moriawase: zo vers en zacht dat het letterlijk op je tong smelt.

De cocktails in Akai zijn op zichzelf al een ontdekking. Zo is de Basil Smash zonder twijfel een van de beste die we ooit proefden. De wijnkaart doet daar niet voor onder: uitgebreid, verfijnd, en met voldoende keuze om je beleving naar een hoger niveau te tillen. Na acht uur neemt de energie in Akai een hogere versnelling. De DJ draait, de muziek wordt luider en de sfeer relaxter. In Akai is ‘coolness’ de norm, maar wel binnen strikte grenzen. Hoodies, petten, trainingspakken, leggings of slippers zijn er bijvoorbeeld verboden, zodat de verfijnde sfeer behouden blijft. Een belangrijke kanttekening: je hebt maar twee uur om van je maaltijd te genieten. Wil je nadien nog niet naar huis? Dan kun je rustig doorstromen naar de lounge of bar om de avond in alle gezelligheid voort te zetten.

Bolwerklaan 14, 30ste verdieping, 1210 Sint-Joost-ten-Node, akaibrussels.com

2. Old Boy – getest door redacteur Mare Hotterbeekx

© Flashet Fourchette

Dit is geen echte nieuwkomer, wel een vertrouwde naam op een nieuwe locatie. Het oude pand van Old Boy is een paar maanden gesloten wegens renovatiewerken en deze stijlvolle pop-up is er om dat gemis goed te maken. De kaart blijft trouw aan z’n gekende formule: bekende gerechten voorzien van een Aziatische twist. Hier ligt de focus op typisch Belgische brasseriekeuken Denk: een grijze garnalen gewikkeld in een knapperig blaadje cichorei, getoaste brioche met oesterzwammen die afgekruid zijn met chili en look, waterzooi met kokos en koriander en wasabi-chocomousse die heerlijk smelt op de tong. Elk gerecht voelt tegelijk vertrouwd en verrassend. De zorgvuldig uitgedachte smaakcombinaties zijn bijzonder prikkelend en weten verschillende ‘ohs’ en ‘ahs’ te ontlokken. Meer dan een etentje, voelt dit als een beleving. 
De timing van de bediening is vlekkeloos: vlot, maar nooit gehaast. De wijnsuggesties die we krijgen zijn uitstekend en de cocktail met mezcal, limoen en wasabi is ronduit sensationeel. In deze pop-up wordt gewerkt met een vast menu van vijf gangen, wekelijks worden er een of meerdere gangen vervangen. Je kan hier dus probleemloos meerdere keren aan tafel schuiven en de kans is groot dat je dat ook zal willen. Op weinig plekken in Brussel krijg je zo’n goede prijs-kwaliteitverhouding voorgeschoteld. Ook hier wordt er gewerkt met een tweeshiftensysteem: wie om half 7 aan tafel schuift, moet z’n plekje afstaan om 9 uur. Wie z’n honger kan bedwingen tot kwart na 9 mag blijven tafelen tot het restaurant de deuren sluit.

55 euro voor vijf gangen, Alphonse De Witte straat 40, Elsene, oldboyrestaurant.be

3. Barracuda – getest door redacteur Jorik Leemans

Na Londen, Parijs, Madrid, Milaan en Berlijn streek recent ook aan het Flageyplein in Brussel een filiaal neer van de populaire Italiaanse Big Mamma-groep. In een heerlijk maximalistisch interieur (denk weldadige kroonlusters en poema’s bij de inkom) serveert chef Francesco Fronda zowel klassieke als innovatieve Italiaanse gerechten, van Napolitaanse pizza’s tot de befaamde pasta met truffel waarvoor de hippe keten bekend staat. Wat ons betreft is een van de voorgerechten zelfs al reden genoeg om een tafeltje bij Barracuda te reserveren: de kroketten van vitello tonnato. Simpelweg delicioso

Eugène Flageyplein 18A, Elsene. bigmammagroup.com

4. Era – getest door redacteur Aylin Koksal

© Pieter D'Hoop

Op de eerste verdieping van het stijlvolle hotel Fleur De Ville in Brussel, gehuisvest in een voormalig bankgebouw vol authentieke details, vind je Restaurant Era. In een voormalige raadzaal met een retro-chic interieur serveert chef-kok Yonatan Cohen een eigentijdse interpretatie van de klassieke Franse en Europese keuken. Lokale topproducten spelen daarbij de hoofdrol. Wij proefden een verfijnd viergangenmenu dat perfect werd aangevuld met elegante cocktails. Van luchtig zuurdesem met opgeklopte misoboter en ingelegde groenten tot geroosterde tong met citroenboter en selderijolie: elk gerecht was een klein kunstwerk. Het dessert met vijgen zorgde voor een smaakvolle finale. 

Ook het ontbijt is hier een feest voor de smaakpapillen. Denk aan een selectie van verse salades, kazen, vleeswaren en zowel zoete als hartige broodjes. De klassieke omelet was een schot in de roos, maar de French toast met toffeesaus en crème fraîche-ijs stal de show en bezorgde ons een grote glimlach. Restaurant Era voelt alvast als een belofte: een toekomstige ster in wording.

Wolvengracht 46 in Brussel, era-restaurant.com 

Lees ook: Hoteltest: slapen in een voormalige bank in het hartje van Brussel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content