Wie een etentje op een maandag probeert te plannen, weet hoe frustrerend dat kan zijn. Gelukkig zijn er ook fijne plekken waar je niet voor een gesloten deur staat.
—Vlaanderen
Ross
Wie in de buurt van Hasselt woont, heeft het geluk om op maandag bij chef Glenn Ross terecht te kunnen voor een opmerkelijke gastronomische ervaring. De man leerde het vak onder meer bij Hof van Cleve en The Fat Duck in Australië, geen kleine namen. Ross laat conventies varen en kookt volgens een heel eigen benadering van smaken en combinaties. Drop in de boter die bij het brood komt, een pickles met dragon om een runderkroket te vergezellen, een garnaaldumpling in kippenbouillon: in Ross kun je alles verwachten. Na een periode à la carte, beperkt hij zich nu tot een menuformule, wat hem nog meer vrijheid geeft om zijn gasten mee te nemen in zijn culinaire universum.
Het Dorp 34, 3500 Hasselt. rosshasselt.be
Rocco Eats
De term passieproject wordt snel in de mond genomen, maar in dit geval is dat meer dan terecht. Eric Maes besloot een succesvolle carrière in het familiebedrijf achter zich te laten en zijn kinderdroom na te jagen. Na een opleiding tot pizzaiolo in Napels zocht hij een pand in de Oostendse binnenstad. Hij installeerde er een pizzaoven en een open grill en Rocco Eats was geboren. Uiteraard komen er uit die oven fantastische pizza’s, maar Maes doet meer. Hij bakt en grilt er ook andere gerechten in, denk aan gegrilde vis, gebakken groenten en sappige spiesjes. Ondertussen zorgt zijn partner Anja Snauwaert, een meer dan bekend gezicht in de Oostendse horeca, voor een vlotte en fijne avond aan tafel.
Hertstraat 7, 8400 Oostende. rocco-eats.com
Taberna Bask
Het succes van Bar Bask was vanaf dag één ongezien. De authentieke benadering van de typisch Baskische keuken zorgde ervoor dat het reservaties regende. Om meer gegadigden te kunnen ontvangen, kwam er onlangs een klein broertje bij, Taberna Bask. Geïnspireerd op dezelfde keuken, maar met iets meer focus op kleinere gerechten. Naast typische pintxos als gebakken padronpepers of amandelschelpen met salsa verde staan op de beknopte menukaart ook meer verrassende gerechten: een gevulde pasta, een rundertartaar of varkensvlees op de grill met chimichurri. De nieuwe locatie werkt niet met reservaties en is ook op maandag open.
Doorgang der Hallegasten 14, 9050 Gent. tabernabask.be
—Brussels Gewest
La Général
Na twee culinaire passages in Mexico toverde Amandine Darmstaedter een voormalige pub in Elsene om tot een levendige cantina. Het interieur flirt met kitsch, met een scherp oog voor detail. Op het menu: ceviche van dorade in Nayarit-stijl begeleid door ingelegde groenten en koriander, tacos al pastor en – verrassend – pollo con mole, een zeldzaamheid in Brussel: kip met een diepe, gelaagde saus uit Oaxaca op basis van cacao, sesam, chili en pinda. Naast een ruime selectie mescals, kun je ook nippen van karaktervolle natuurwijnen. Een adres dat zindert als de zon boven Mexico-Stad.
Rue General Patton 24, 1050 Elsene. lageneral.be
Barracuda
Aan het roer van de flamboyante Big Mamma-groep staan Victor Lugger en Tigrane Seydoux, twee oud-studenten van HEC Parijs. Een centrale keuken, hoogglansdesign, een tot in de puntjes georkestreerde bediening: hun succesformule heeft zich inmiddels over Europa verspreid. Barracuda bevindt zich in het voormalige Maison de la Radio. Wat er op tafel komt, is al even indrukwekkend als het glamoureuze interieur. Een negroni met een rokerige twist van mescal, vitello tonnato in kroketvorm en een tiramisu zo luchtig dat-ie lepeltje voor lepeltje verdwijnt. Dit is geen fast casual met een Italiaans sausje, Barracuda is een totaalconcept.
Flageyplein 18a, 1050 Elsene. bigmammagroup.com
Dastaan
Twee broers uit Punjab koken Indiaas, maar mijden de clichés. Hier geen eindeloze variaties op curry’s of tikka masala, maar een meer stedelijke, plantaardige benadering, geïnspireerd op chaat – een verzameling van snacks die peulvruchten, frituur, chutneys en kruiden combineert – en op de straatkeuken van Mumbai. Het resultaat zijn doordacht gekruide gerechten, vaak vegetarisch en bedoeld om te delen. Denk aan een frisse, gelaagde dahi bhalla of kruidige linzensamosa’s. Op de drankenkaart: een beknopte selectie huiscocktails, naast een reeks lokale bieren.
Georges Henrilaan 373, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe. @dastaan.bxl
Entre Nous
Op wandelafstand van het Brusselse Zuidstation opende Sara Lenzi een eetadres waar de Italiaanse keuken en duurzaamheid samenkomen. De Napolitaanse Lenzi kwam via een Europees studieprogramma in Brussel terecht. In Entre Nous serveert ze dagelijks bereide gerechten op basis van verse, lokale ingrediënten. Op de kaart: zuurdesemfocaccia, huisgemaakte pasta, soep, een wisselende dagschotel en een groentebuffet. Alles wordt ter plaatse en dezelfde ochtend bereid, zonder gebruik van microgolfoven of diepvries. Wie wil kan ook droge producten en huisgemaakte conserven mee naar huis nemen.
De Merodestraat 29, 1060 Sint-Gillis. entrenousbxl.com @entrenousbxl
—Wallonië
La Petite Gayole
In het stille Thuillies ademt La Petite Gayole het trage, zachte dorpsleven. Houten lambrisering, ruitjeslakens en affiches van weleer: hier wordt geen schijn opgehouden. In de keuken brengt Fabrizzio Chirico (Le Délice du Jour) een eerlijke, royale bistrokaart: een boterzachte lamsschenkel, urenlang gegaard, met peultjes met look en een gepofte aardappel onder een lik maître-d’hôtelboter; als voorgerecht misschien mimosa-eieren, hoofdkaas, beenmerg of bloedworst met calvadosappeltjes. De gastvrouw somt de suggesties op met een glimlach. En in het glas bewijst een Saint-Joseph 2011 van Domaine Boissonnet dat klassiek, goed uitgevoerd, nog steeds kan ontroeren.
Place de Thuillies 12, 6536 Thuillies. lapetitegayole.restaurant
Cabale
Op een steenworp van de Place du Marché kiezen Yann Stroobant en Tina Beridze van Cabale voor een eenvoudige maar doordachte formule: een vast menu van vier of vijf gangen, dat mee-evolueert met de seizoenen en het marktaanbod. In de keuken krijgen traditionele technieken uit Georgië een plaats, zoals lactofermentatie of het gebruik van kruidenmengsels zoals khmeli suneli. De wijnkaart sluit daar perfect bij aan, met veel natuurwijnen, met een focus op Georgische flessen. De setting is ongekunsteld: weinig couverts, een sobere inrichting en een vlot en aandachtig team in de zaal.
Rue des Mineurs 6, 4000 Luik. @cabale.liege