Review | Culinair

Aan tafel bij Plein 25 in Wortegem-Petegem: ‘Lunch die qua prijs-kwaliteit haast onklopbaar lijkt’

aanrader
aanrader

Restaurant - Plein 25

Waar - Elsegemplein 25, 9790 Wortegem-Petegem

Type keuken - Een lichte gastronomie met klassieke toetsen en respect voor product en seizoen.

Sfeer & geluid - Het tuinterras is rustgevend, de bediening correct en joviaal.

Rekening - Keuze tussen à la carte en vast menu. Het lunchmenu (45 euro p.p.) met drank voor twee bracht het totaal op 135 euro.

Website - www.plein25.be/nl

Eerder dit jaar was het even slikken voor de trouwe klanten van restaurant Plein 25. Ietwat onverwacht kondigden Jan Nijs en echtgenote Martine De Lombaerde het einde van hun zaak aan. Nu ja, na meer dan veertig jaar in het vak kun je zo’n stap bezwaarlijk abrupt noemen. Maar zoals vaker betekent de dood van de een, het brood van de ander, in dit geval chef Neil Dieryckx-Visschers. Met flink wat jaren op de teller in andere zaken en podiumplaatsen op de IKA Culinary Olympics op zak, nam hij samen met partner Delphine De Weirdt begin deze zomer de zaak over. Locatie, naam en type keuken bleven hetzelfde, zodat vaste klanten makkelijk de weg zouden terugvinden.

Op voorhand keken we uit naar een tafel in de buurt van de geroemde open keuken, maar op een zomerse middag krijgt het tuinterras de voorkeur. In eerste instantie willen we zelf onze maaltijd samenstellen op basis van de beknopte maar zeer uitnodigende menukaart, maar het is de lunchformule die ons uiteindelijk overtuigt: 45 euro voor drie gangen lijkt te mooi om waar te zijn, toch? De crémant uit de Aude is een lekkere aanzet, evenals de amuses. Zorgvuldig bereide hapjes maken ons warm voor de maaltijd. Het envelopje van koolrabi en lavas is onze favoriet.


De echte start van de maaltijd volgt snel, maar stelt teleur. Een carpaccio van rund is als een roosje gedresseerd op een compote van vijg en gebakken brioche. Het vlees is evenwel ijskoud en mist kruiding. Een flinke draai van de zoutmolen brengt soelaas. Perfect getimed komt het hoofdgerecht aan tafel. Mooi saignant gebakken dunne lende met gestoofde spitskool en frietjes, mayonaise en bearnaisesaus. Een kniesoor zou die laatste wat luchtiger wensen, maar de smaak leunt dicht tegen de perfectie aan: lang geleden dat mijn vinger in een sauspannetje verdween.

Het lichte dessert van aardbei en yoghurt is de perfecte afsluiter van deze zomerse lunch die qua prijs-kwaliteitverhouding haast onklopbaar lijkt. Een volgend bezoek bij Plein 25 om de à la carte gerechten te testen dringt zich bij deze op.

Lees ook: Aan tafel bij het vernieuwde Rooselaer in Destelbergen: frisse klassiekers aan stroperig tempo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content